search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 02:23
MENU CLOSE

Επί Ν.Δ. η μεγαλύτερη κατάρρευση της αξιοπιστίας των θεσμών!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2328
04/04/2024
06.04.2024 10:06
NEA DIMOKRATIA

Αυτή η έρευνα που δημοσίευσε η Public Issue θα πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ την κυβέρνηση. Τι δείχνει; Την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς (κόμματα, Βουλή, Δικαιοσύνη / δικαστές, αστυνομία), η οποία έχει προκύψει την τελευταία πενταετία, περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Η δε σύγκριση με το 2007, αφότου υπάρχουν στοιχεία, είναι καταλυτική. Κι αν για την εμπιστοσύνη προς τα κόμματα και τη Βουλή μπορεί να πει κάποιος ότι ευθύνη έχουν και άλλα κόμματα, για τη Δικαιοσύνη και την αστυνομία η ευθύνη βαρύνει μόνο τη Ν.Δ.

Ειδικά πάντως για την κατάρρευση εμπιστοσύνης προς τα κόμματα, έχει σημασία το ότι αυτή δεν ξεπερνάει το 12% καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων από το 2007 μέχρι σήμερα (στο 9% σήμερα, όσο και το 2007, με κατώτατο σημείο το 5% του 2011).

Δεν είναι προφανώς τυχαίο το ότι διαρκώς εμφανίζονται κόμματα από το πουθενά, τα οποία επιτυγχάνουν να σταθούν έστω για κάποια χρόνια, μέχρι να αντικατασταθούν από άλλα.

Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι πλην της Ν.Δ., που βρίσκεται λίγο πάνω από το 30% σε αυτή τη φάση και πήρε 41% πριν από έναν χρόνο, το κομματικό σύστημα είναι κατακερματισμένο – σχεδόν διαλυμένο. Όσο για τη Δικαιοσύνη, το 70% μη εμπιστοσύνης είναι το υψηλότερο που υπήρξε ποτέ, όπως και το αντίστοιχο 54% για την αστυνομία. Διόλου παράξενο λοιπόν και το ότι αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς η πίστη σε σενάρια συνωμοσίας και ο ανορθολογισμός – το λεγόμενο και… ψεκαριάτο. Ηχηρό το καμπανάκι.

Διαβάστε επίσης:

Το απαράβατο καθήκον των δημόσιων λειτουργών

Κάτοικος Γαύδου σε Κασσελάκη: «Δεν θα κάνεις ό,τι κάνουν οι προηγούμενοι; Να κοιτάζεις και τα ακριτικά νησιά»

Μητσοτάκης στο 15ο συνέδριο της ΝΔ: «Ναι τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί για να προστατεύσουν τον πολίτη» (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06