search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:04
MENU CLOSE

«Έφυγε» ο φυσικός Πίτερ Χιγκς – Έμεινε… ορφανό το «σωματίδιο του Θεού» – Πώς τον αποχαιρέτησε το CERN

09.04.2024 20:02
peter-higgs-1

Ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 2013 για το «Σωματίδιο Χιγκς», γνωστό ως μποζόνιο ή «σωματίδιο του Θεού» που θεωρείται το θεμελιώδες στοιχείο της θεμελιώδους δομής της ύλης, πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Πέθανε ήσυχα στο σπίτι του τη Δευτέρα 8 Απριλίου μετά από σύντομη ασθένεια», ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), αποχαιρετά τον νομπελίστα φυσικό, Πίτερ Χιγκς.

«Εκτός από την εξαιρετική συνεισφορά του στη σωματιδιακή φυσική, ο Πίτερ ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, μια απίστευτα εμπνευσμένη φιγούρα για τους φυσικούς σε όλο τον κόσμο, ένας άνθρωπος με σπάνια σεμνότητα, ένας σπουδαίος δάσκαλος και κάποιος που εξήγησε τη Φυσική με έναν πολύ απλό και συνάμα βαθύ τρόπο. Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και των επιτευγμάτων του CERN συνδέεται με αυτόν. Είμαι πολύ λυπημένη και θα μου λείψει πολύ», σημειώνει στην ανακοίνωση η γενική διευθύντρια του CERN, Φαμπιόλα Τζιανότι.

Η ύπαρξη του σωματιδίου ήταν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης για δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του αποδείχτηκε ορθή από τους φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας το 2012.

Το επόμενο έτος ο Χιγκς μοιράστηκε το Νόμπελ με τον Φρανσουά Ενγκλέρ, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 συνέβαλε στην ανακάλυψη.

Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του ζωής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο ίδρυσε προς τιμήν του το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς το 2012.

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ ετοιμάζει νέα σφαγή στη Ράφα αλλά οι ΗΠΑ ακόμα δεν «βλέπουν» γενοκτονία

Ώρα μηδέν για τη σφαγή στη Ράφα: «Καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να μας σταματήσει» διαμηνύει κυνικά ο Νετανιάχου

Ζοζέπ Μπορέλ: «Ο πόλεμος μας τριγυρίζει» – Η εφιαλτική προειδοποίηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:03