search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:22
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: «Μουρμούρες» για τους «παρόντες απόντες» υπουργούς

09.04.2024 08:00
ypourgoi

Μπορεί πριν καλά-καλά τελειώσει το συνέδριο της ΝΔ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος να άρχισε τις προεκλογικές περιοδείες του ανά την Ελλάδα (τη Δευτέρα πήγε Τήλο και Ρόδο, την Τρίτη θα βρεθεί στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης και έπεται συνέχεια), ωστόσο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να περιλαμβάνει και πολύ… τρέξιμο και για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για την ευρω-κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Αυτό, λίγο-πολύ είπε και ο Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του 15ου συνεδρίου της ΝΔ, απ’ όπου ουσιαστικά κήρυξε και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές μας και μετά όλοι μαζί θα πάμε πόρτα-πόρτα – δύο μήνες έμειναν – να δώσουμε και αυτή τη μεγάλη μάχη, όπως ξέρουμε να δίνουμε τις μάχες εμείς οι Νεοδημοκράτες, για να πετύχουμε το βράδυ της 9ης Ιουνίου ακόμα μία μεγάλη εκλογική νίκη». Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, σε διάφορες περιοχές της χώρας θα βρεθούν υπουργοί, βουλευτές, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, με έμφαση εκεί που η ΝΔ μοιάζει να… υποχωρεί βάσει των μετρήσεων.

Εκτός, όμως από τα προεκλογικά τους καθήκοντα, οι έξοδοι αυτοί των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας θα έχουν και χαρακτήρα… αξιολόγησης, καθώς, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα υπάρχει η αίσθηση ότι κάποια από αυτά δεν είναι και τόσο… παρόντα στις «μάχες» που η κυβέρνηση δίνει, τόσο στη Βουλή όσο και εκτός αυτής, ας πούμε, στα ΜΜΕ. Μάλιστα, οι «γκρίνιες» για ορισμένους υπουργούς και την όχι και τόσο… ζωηρή παρουσία τους στα δημόσια πράγματα (και στα ΜΜΕ) σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βάλλεται από διάφορες πλευρές έχουν αποτυπωθεί και στην Κ.Ο. της ΝΔ υπό μορφή… μουρμούρας για «αποστάσεις» από διάφορες υποθέσεις που… πληγώνουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μουρμούρες έχουν φθάσει και στα αυτιά του Μαξίμου, το οποίο, πάντως, προς το παρόν δεν συζητάει ούτε καν «σημειακές διορθωτικές παρεμβάσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, ένεκα… ευρωεκλογών και ανάγκης η ΝΔ να εμφανιστεί συσπειρωμένη, ώστε να μπορέσει να πετύχει και τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του εκλογικού σώματος στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. Ας σημειωθεί, δε, ότι μια άποψη που εκφράζεται είναι ότι η «γκρίνια» προέρχεται κυρίως από στελέχη που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν φαίνεται ότι έχουν και μεγάλη πιθανότητα υπουργοποίησης (μάλιστα, φαίνεται ότι ενίοτε τίθενται και κάποια ζητήματα… χωροταξικής φύσεως, ήτοι, ποιες περιοχές της χώρας έχουν τα περισσότερα μέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο και ποιες λίγα ή και κανένα).

Ωστόσο, φαίνεται ότι η προεκλογική περίοδος θα αποτελέσει ένα επιπλέον… τεστ για όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και ότι θα «βαρύνει» όταν ο Κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει αν θα κάνει ανασχηματισμό, ποιο μέγεθος θα έχει και ποιοι απέδωσαν στο rotation και ποιοι όχι. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι «μετράει» και συμπεριφορές. Βέβαια, αναφερόταν σε ζητήματα που άπτονται της γενικότερης πολιτικής, όπως φάνηκε από ορισμένες αντικαταστάσεις που έγιναν ακόμα και στο πολύ στενό περιβάλλον του. Ωστόσο, σε μια φάση που το κόμμα δεν βρίσκεται και πολύ «στα πάνω» του και που δέχεται πιέσεις – κυρίως από τα δεξιά του, αλλά όχι μόνο – η παρουσία σε μια φάση κινητοποίησης και η αποτελεσματικότητα θα αποτελέσουν και αυτές κριτήρια.

Και, βέβαια, στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η επιφυλακτικότητα με την οποία διάφορα στελέχη του κόμματος βλέπουν τη συνεχιζόμενη «διεύρυνση» προς την κεντροαριστερά, έστω κι αν κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Νίκος Δένδιας, την υπερασπίστηκαν δημοσίως στο συνέδριο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το κλίμα αυτό θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό μόλις ανακοινωθούν τα τελευταία ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, τα οποία ο Κ. Μητσοτάκης κρατά… μυστικά μέχρι την τελευταία στιγμή.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Τα ψέματα Μητσοτάκη στους ακρίτες της Γαύδου για την τηλεκπαίδευση»

Μητσοτάκης από Ρόδο: Η κυβέρνηση δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια – Να μην πάρουμε αψήφιστα τις ευρωεκλογές

Εξηγήσεις για τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν πλημμυροπαθείς της Λάρισας ζητά το ΠΑΣΟΚ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:22