search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:57
MENU CLOSE

Κομισιόν: Ξεκινά έρευνα για κινεζικές ανεμογεννήτριες – Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα

09.04.2024 18:57
anemogennitries_1503_1460-820_new

Έρευνα για τις επιδοτήσεις που έλαβαν κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών για αιολικά πάρκα στην Ευρώπη ξεκίνησε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκέτ Βεστάγκερ θα εξεταστούν οι όροι για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία

Πάντως, η Βεστάγκερ δεν κατονόμασε τις εμπλεκόμενες εταιρείες στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μια πιο συστηματική προσέγγιση. «Και πρέπει να το κάνουμε πριν να είναι πολύ αργά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε ότι συνέβη στα φωτοβολταϊκά να συμβαίνει ξανά στα ηλεκτρικά οχήματα, στην αιολογική ενέργεια ή στους ημιαγωγούς» είπε.

Σημειώνται ότι οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες της ΕΕ έχουν κατασκευαστεί ως επί το πλείστον στο μπλοκ, αλλά οι κινέζοι κατασκευαστές αντιστοιχούσαν στα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς το 2022, ενώ σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, οι Κινέζοι παραγωγοί έχουν πάνω από το 90% της αγοράς της ΕΕ.

Η έρευνα για την αιολική ενέργεια θα στηρίζεται στον κανονισμό της ΕΕ για τις ξένες επιδοτήσεις, ο οποίος επέτρεψε στην Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2023 να αξιολογήσει εάν οι ξένες επιδοτήσεις επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν υπερβολικά συμφέρουσες προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με το λόμπι WindEurope, με έδρα τις Βρυξέλλες, οι Κινέζοι προμηθευτές μπήκαν στην αγορά της ΕΕ προσφέροντας ανεμογεννήτριες στη μισή τιμή από τους υπόλοιπους. Ο επικεφαλής της ομάδας Τζάιλς Ντίκσον τόνισε ότι κατανοοεί το σκπετικό της Επιτροπής, όμως οι κατασκευαστές της Κίνας προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές από τους Ευρωπαίους.

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ ετοιμάζει νέα σφαγή στη Ράφα αλλά οι ΗΠΑ ακόμα δεν «βλέπουν» γενοκτονία

Ώρα μηδέν για τη σφαγή στη Ράφα: «Καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να μας σταματήσει» διαμηνύει κυνικά ο Νετανιάχου

Ζοζέπ Μπορέλ: «Ο πόλεμος μας τριγυρίζει» – Η εφιαλτική προειδοποίηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:57