search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 20:48
MENU CLOSE

Baba ganoush: η λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

11.04.2024 06:12
Babaganoush

Υγιεινή και νηστίσιμη, η αλειφωτή σαλάτα baba ganoush, ετοιμάζεται μόνο με 4 υλικά και είναι ένα από τα πιο ξακουστά κι αγαπημένα ορεκτικά της Μεσογειακής κουζίνας.

Η λιβανέζικη αυτή μελιτζανοσαλάτα του χαϊδεμένου μπαμπά (μτφ.), ετοιμάζεται εύκολα στο σπίτι και συνοδεύεται με αραβικές πίτες ή σουβλακόπιτες, με στικς λαχανικών, τηγανητές πατάτες αλλά και μέσα σε σάντουιτς χορτοφαγικά και σαλάτες.

Υλικά για τη Συνταγή

1 μεγάλη μελιτζάνα

¼ φλιτζανιού ταχίνι

3-4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδο

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Ελαιόλαδο

Σπόροι ροδιού

Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Καβουρδισμένο κουκουνάρι ή σουσάμι

Εκτέλεση

1.Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C.

2. Τυλίξτε με αλουμινόχαρτο τη μελιτζάνα και ψήστε την για 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να τρυπιέται με ένα πιρούνι ή μαχαίρι. Ξετυλίξτε την και αφήστε την να κρυώσει καλά, για 10 περίπου λεπτά.

3. Όταν η μελιτζάνα είναι αρκετά χλιαρή στην αφή και μπορεί να δουλευτεί, κόψτε τις άκρες και ξεφλουδίστε την προσεκτικά, κρατώντας στην άκρη μόνο τη σάρκα της.

4. Βάλτε τη σάρκα σε έναν επεξεργαστή ή μπλέντερ, προσθέστε τον χυμό λεμονιού, το ταχίνι, τις σκελίδες σκόρδου και το αλάτι. Πολτοποιήστε, πιέζοντας μερικές φορές, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά αλλά να κρατάει κάποια κομμάτια.

5. Ραντίστε με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με σπόρους ροδιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό και καβουρδισμένο κουκουνάρι ή σουσάμι και απολαύστε!!!

Συμβουλή

Μπορείτε να ψήσετε τη μελιτζάνα στο γκαζάκι, απευθείας σε εστία υγραερίου ή στη σχάρα για 4-5 λεπτά περίπου, γυρνώντας την συχνά, μέχρι να καψαλιστεί σε όλη την επιφάνεια και να μαλακώσει εσωτερικά.

Διαβάστε επίσης:

Υγιεινά μπισκότα με ταχίνι και μέλι (vegan)

Φωλιές ταλιατέλας στο φούρνο, με χορτοφαγικό ραγού, χωρίς βράσιμο

Νηστίσιμα δίχρωμα γεμιστά κρουασανάκια, με γλασάρισμα και ινδοκάρυδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42