search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:12
MENU CLOSE

Χρυσόγονος για Σπαρτιάτες: Συνταγματικά άτοπες οι νέες εκλογές, ενδεδειγμένη η ανακατανομή εδρών

17.04.2024 12:00
kostas_xrysogonos_new

Οι βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών αντιμετωπίζουν δύο διαφορετικές μεταξύ τους διαδικασίες σε εξέλιξη.

Η πρώτη είναι η ένσταση που έχει υποβληθεί εναντίον της εκλογής όλων τους, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Στίγκα, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, έχει ήδη συζητηθεί στο ακροατήριο και αναμένεται η έκδοση απόφασης.

Εάν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι κακώς επετράπη η συμμετοχή των συνδυασμών των Σπαρτιατών στις εκλογές, διότι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος ήταν ο κατάδικος κ. Κασιδιάρης, τότε θα εκπέσουν όλοι.

Η δεύτερη διαδικασία είναι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αδειλίνη, και η οποία περιλαμβάνει τους υπολοίπους βουλευτές των Σπαρτιατών πλην Στίγκα, ύστερα από καταγγελία περί Greek Mafia που έκανε ο ίδιος ο κ. Στίγκας. Με τον τρόπο αυτό βέβαια ο κ. Στίγκας ενισχύει κατ΄ ουσία την επιχειρηματολογία των ενισταμένων ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Η ποινική δίωξη είναι δύσκολο να καταλήξει σε κάτι πολύ βαρύ για οποιονδήποτε βουλευτή των Σπαρτιατών διότι το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και συνεπώς οι πιθανότητες είναι ότι θα τους επιβληθεί (αν τους επιβληθεί) ποινή με αναστολή ή με εξαγορά. 

Το κύριο μέτωπο είναι η ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο όπου, αν το Δικαστήριο υιοθετήσει το σκεπτικό της κας Αδειλίνη, αυτή θα  γίνει δεκτή και θα εκπέσουν άπαντες. Σε αυτήν την περίπτωση το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έχει ανοικτούς δυο δρόμους σύμφωνα με το άρθρο 32 του νόμου 345 του 1976.

Ο ένας είναι να διατάξει επανάληψη των εκλογών στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες υπάρχει βουλευτής των Σπαρτιατών, πράγμα συνταγματικά άτοπο, επειδή θα οδηγούσε στην εκ πλαγίου εισαγωγή δεύτερου εκλογικού συστήματος (πλειοψηφικό αντί αναλογικής) για τις συγκεκριμένες 12 έδρες, θυμίζοντας το «τριφασικό» των εκλογών του 1956 που προκάλεσε μείζονα ανωμαλία στο πολιτικό μας σύστημα.

Ο δεύτερος είναι να διατάξει ανακατανομή των εδρών των Σπαρτιατών μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων κατ’ αναλογία της εκλογικής δύναμής τους, με το σκεπτικό ότι δεν θα μεταβάλλονταν οι συσχετισμοί δυνάμεων των υπολοίπων, ακόμη και αν δεν συμμετείχαν οι Σπαρτιάτες.

Σ’ αυτήν την περίπτωση θα λάβει πέντε έδρες η Νέα Δημοκρατία, από δύο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ( Β΄ Θεσσαλονίκης και  Β’ Πειραιά) και από μια έδρα θα λάβουν η Νίκη, η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ. Περαιτέρω υπάρχει το ζήτημα της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, όπου, με βάση όλα τα παραπάνω, είναι αρκετά πιθανό το αρμόδιο για την ανακήρυξη των συνδυασμών Α΄ τμήμα του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει τη συμμετοχή του κόμματος αυτού.

*Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι Έλληνας πανεπιστημιακός καθηγητής, συνταγματολόγος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Βελόπουλος: Γιατί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ζήτησε την άρση ασυλίας του

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: 140 απόδημοι κατέθεσαν αγωγές 2,8 εκατ. ευρώ κατά του δημοσίου σε ένα μήνα

Flyover: Οικονομικό σκάνδαλο καταγγέλλει ο Φάμελλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34