search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:18
MENU CLOSE

Σύνοδος ΕΕ στη σκιά των πολέμων: Μέση Ανατολή, Ουκρανία στην ατζέντα αλλά και αναθέρμανση σχέσεων με Άγκυρα

17.04.2024 18:03
ee_flags

Η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η στήριξη της Ουκρανίας, αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο μενού της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης με θέμα συζήτησης την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους τόσο σε σχέση με τον τερματισμό της τραγικής κρίσης στη Γάζα ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός, όσο και με τη διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Ειδικότερα, οι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις επιθέσεις του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ, ενώ θα καλέσουν όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει η DW, αναφορικά με την Τουρκία θα γίνει μια συζήτηση για την υπό προϋποθέσεις αναθέρμανση των σχέσεων με την Άγκυρα, η οποία για τους Ευρωπαίους περνάει από την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που θα υιοθετήσει η Σύνοδος τονίζεται ότι η πρόδος προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του Κυπριακού θα επηρεάσει θετικά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Για τον λόγο αυτόν θα καλέσουν το Συμβούλιο και την Κομισιόν να προχωρήσουν σε μια ευρωτουρκική προσέγγιση, η οποία θα γίνει υπό προϋποθέσεις και με τρόπο αναλογικό και αναστρέψιμο. Το σχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Πιο κοντά από ποτέ ο Πούτιν στον στόχο του – Η Ουκρανία οδεύει προς ήττα

ΝΥΤ: Τα επικρατέστερα σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν- Πυρετός διπλωματικών επαφών – Η στάση της Ρωσίας

Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία, που δεν τον γνωρίζει ούτε ο θυρωρός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:18