search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:42
MENU CLOSE

Καιρός: Πότε ξεκινάει η κακοκαιρία – Οι περιοχές που πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και η πρόγνωση των μετεωρολόγων

18.04.2024 15:52
kakokairia-new

Ένα ισχυρό, αλλά ταυτόχρονα σύντομο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει πολλές από τις περιοχές της χώρας μας από το μεσημέρι της Παρασκευής (19/4).

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΜΥ που εξέδωσε και έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν τα φαινόμενα από τα δυτικά και στη συνέχεια θα επεκταθούν στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά.

Τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι 

Οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη κακοκαιρία η οποία αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έως και 10°C.

Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, ο «πολικός αεροχείμαρρος» θα αλλάξει σημαντικά το σκηνικό του καιρού.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, γνωστοποίησε τις περιοχές που πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενο αιφνίδιας πλημμύρας ή κατολίσθησης (κυρίως οι ευάλωτες περιοχές).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει: 

Παρασκευή μεσημέρι (μετά τις 15.00) μέχρι ξημερώματα Σαββάτου (01.00-02.00):

-Ήπειρος,Αιτωλοακαρνανία,Β.Ιόνιο,Θεσσαλία( όλες οι επιβαρυμένες περιοχές),Γρεβενά,Κοζάνη,Καστοριά,Φλώρινα,Σποράδες.β.Εύβοια,Φθιώτιδα,Λέσβος,Χίος.

Σάββατο ξημερώματα μέχρι μεσημέρι (12.00):

Μαγνησία,β.Εύβοια,Σποράδες,Χαλκιδική,αν.Αιγαίο ,Δωδεκάννησα

Υ.Γ:

-δυνητικά σε παραθαλλάσιες περιοχές μπορεί να εκδηλωθούν υδροσίφωνες και ανεμοστόβιλοι.

-Η Αττική δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, έκανε ανάρτηση στο Χ με βίντεο της πορείας της κακοκαιρίας.

Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε σημερινή του ανάρτηση, παρουσιάζει αναλυτικούς χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας την Παρασκευή ανά 6ωρο.

Οι περιοχές που πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή

Ο μετεωρολόγος του OPEN δημοσίευσε σήμερα ένα βίντεο με την πορεία της κακοκαιρίας πάνω στον χάρτη της Ελλάδας, και σε αυτόν φαίνεται το φαινόμενο να μην «αγγίζει» παρά μόνο «ξυστά» την Αττική.

«Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε, βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας».

Ο μετεωρολόγος του Open ανέφερε επίσης πως θα κρατήσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν και θα αρχίσει να εξασθενεί, όμως είναι ικανό να δημιουργήσει προβλήματα.Την Κυριακή θα υπάρξουν κάποια φαινομενα κυρίως προς τα δυτικά, όχι μόμως τόσο έντονα. Την επόμενη εβδομάδα και κυρίως Τρίτη και Τετάρτη, η αφρικανική σκόνη επιστρέφει μαζί με ένα βαρομετρικό χαμηλό.

«Θα έχουμε μια σημαντική κακοκαιρία. Μια κακοκαιρία πανελλαδικής εμβέλειας που θα επηρεάσει τα Επτάνησα, τα ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Θα σταθώ όμως σε συγκεκριμένα τμήματα. Θα σταθώ στις περιοχές στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σ’ αυτές της περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια. Θα συνοδεύονται από ισχυρές καταιγίδες και ανέμους και πιθανότατα να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο. Φαίνεται ότι εκεί θα χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία», είπε ο κ. Καλλιάνος.

«Εάν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Προσοχή στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και αργότερα στη Λέσβο, στη Λήμνο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Κω. Αυτές είναι οι περιοχές όπου θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση», πρόσθεσε.

Το δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Διαβάστε επίσης:

Νίσυρος: ΕΔΕ και αναστολή καθηκόντων για τον 50χρονο φύλακα μουσείου – Έδειξε πορνογραφικό υλικό σε 10χρονο

Τουρισμός: Τρία ελληνικά νησιά στη κορυφή με τα φθηνότερα πακέτα για καλοκαιρινές διακοπές τον Αύγουστο, στην Ευρώπη

Άρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα Λάρισας μετά από απορριπτική διάταξη έπειτα από καταγγελίες κατά δύο υφυπουργών 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42