search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:46
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Αντιπολεμικός και… αντί – Ε.Ε. συναγερμός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2330
18/4/2024
19.04.2024 07:35
perissos-kke-ktirio

Το εργατικό – φιλολαϊκό και αντί – Ε.Ε. στίγμα του επιχειρεί να συμβολίσει μέσα από το ευρωψηφοδέλτιό του το ΚΚΕ, το οποίο παρουσίασε την Κυριακή ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ παράλληλα ανεβάζει ξανά τον αντιπολεμικό συναγερμό με αφορμή την επικαιρότητα και τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το ΚΚΕ ούτως ή άλλως στο πολιτικό – ιδεολογικό του πλαίσιο για τις ευρωεκλογές συμπεριλαμβάνει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ε.Ε. και εκφράζει την άποψη ότι η Ευρώπη πρωτοστατεί σε τέτοιους σχεδιασμούς στην περιοχή μαζί με τις ΗΠΑ, δεν σύρεται απλώς από αυτές.

Έτσι, πλέον, ο Περισσός επιστρατεύει και τον αντιπολεμικό συναγερμό στη μάχη για τις ευρωεκλογές, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να τονίζει τον κίνδυνο που εμπεριέχει για όλους τους λαούς της περιοχής η πρόσφατη εξέλιξη, αυτόν της γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή.

Κάλεσε τις προηγούμενες μέρες να αποδοκιμαστεί «το μπλοκ εκείνο των κομμάτων που σέρνουν την Ελλάδα σε επικίνδυνα μονοπάτια», καθώς εκτός από τη Ν.Δ. κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι ταυτίζονται με την πολιτική της κυβέρνησης και συνεπώς όλοι μαζί «εμπλέκουν τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά σε δύο ταυτόχρονους πολέμους, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον λαό μας».

Ο γενικός γραμματέας ζήτησε με δήλωσή του η κυβέρνηση «εδώ και τώρα να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα «Ύδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα».

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Κουτσούμπας και το ΚΚΕ μιλούν για «αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, με νεκρούς Ιρανούς αξιωματούχους.

Αυτή η εξέλιξη συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν».

Κρίσιμη και όχι «χαλαρή» η ψήφος

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ταύτιση της Ε.Ε. με κρίσιμες αποφάσεις για τη χάραξη πολιτικών στο εσωτερικό που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών, επιχειρώντας να αναδείξει τη σύνδεση των Βρυξελλών με όσα προβλήματα συγκεντρώνουν στο εσωτερικό της χώρας τη δυσαρέσκεια του κοινού τους τελευταίους μήνες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία της Κυριακής ουσιαστικά είπε ότι οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. «είναι μια πραγματικότητα και έτσι πρέπει να αποτυπωθεί στην εργατική λαϊκή συνείδηση και ψήφο: πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού, την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας (…) τους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών, πίσω από την έλλειψη πραγματικής πολιτικής προστασίας, όπως και πίσω από το έγκλημα των Τεμπών, βρίσκεται η Ε.Ε. και οι πολιτικές της κατευθύνσεις, τις οποίες υλοποιεί μέχρι κεραίας σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως πριν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Και αναφέρθηκε ειδικότερα στο «ξεχείλωμα του εργασιακού χρόνου», την ΚΑΠ «που ωθεί τη φτωχή αγροτιά στο ξεκλήρισμα για να συγκεντρώνεται η γη σε λίγα χέρια», το Χρηματιστήριο Ενέργειας που οδηγεί σε ακριβό ρεύμα, συμπαρασύροντας και τα καταναλωτικά αγαθά, τη συσχέτιση κρίσιμων αντιπλημμυρικών με τη λογική κόστους – οφέλους, την «αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη συνολική εμπορευματοποίηση του δημόσιου πανεπιστήμιου», την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων που «βήμα το βήμα οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών», την εμπλοκή της σε πολέμους «όπως στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και αλλού».

Για τους παραπάνω λόγους σημείωσε ότι κάθε άλλο παρά χαλαρή πρέπει να είναι η ψήφος στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σύνθεση του ψηφοδελτίου

Παρουσιάζοντας τους 42 υποψηφίους του ευρωψηφοδελτίου – μεταξύ αυτών και οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος – στάθηκε στα ιδιαίτερα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του. Σύμφωνα λοιπόν με τον γ.γ. το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές απαρτίζεται από αγωνιστές και αγωνίστριες που συμμετέχουν:

– Στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, στους αγώνες που εκδηλώθηκαν σε μεγάλους κλάδους.

– Στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών.

– Στο κίνημα των αγροτών με τα μπλόκα του αγώνα.

– Στον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και επιστημόνων ενάντια στη φοροληστεία.

– Στο γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα που διεκδικεί μέτρα ολόπλευρης προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία ενάντιά τους.

– Στο κίνημα της νεολαίας με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στις σχολές και τα σχολεία.

Ανάμεσά τους άνθρωποι από τον χώρο των επιστημών και της έρευνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας, των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και Έλληνες και ξένοι μετανάστες.

Επιπλέον, κατά τον γενικό γραμματέα το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ εκφράζει τη γνήσια εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση που εκδηλώθηκε απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους μεγάλους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή σύνθεση, τέλος, διευκρίνισε πως: α) το 22% των υποψηφίων είναι από 25 έως 39 χρονών, β) το 26% είναι από 40 έως 49 χρόνων, γ)Το 33% είναι από 50 έως 59 χρόνων, δ) Το 19% από 60 χρονών και πάνω.

Διαβάστε επίσης

Πολιτική θύελλα για την υποψηφιότητα Μπελέρη: Πυρά και από γαλάζιους, αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνι και ΝΔ: Η τρομολαγνεία περί πολιτικής σταθερότητας για τις ευρωεκλογές θα πέσει στο κενό

Κόντρα Μενδώνη – Ακρίτα στη Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:46