search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:06
MENU CLOSE

Γιατί δεν έχουμε συναντηθεί με εξωγήινους;

30.04.2024 13:40
aliens_new

Οι υποθέσεις ότι κάποιου είδους εξωγήινη ζωή υπάρχει πέρα από τον πλανήτη μας έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία Ρώμη, αλλά ακόμα δεν έχουμε καμία απόδειξη για επαφή με εξωγήινους.

Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για να δικαιολογήσουν αυτό το γεγονός, με μία άποψη -που όμως δεν πείθει επιστημονικά- να υποστηρίζει ότι δεν συναντηθήκαμε με τους εξωγήινους χάρη στη «μοναδική» ευφυΐα του ανθρώπου…

Ωστόσο ένας επιστήμονας παρουσιάζει μια νέα θεωρία, που ίσως έχει και επιστημονική βάση: ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί καταστράφηκαν από εκρήξεις ακτίνων γάμμα (GRBs).

Τι είναι οι εκρήξεις GRB

Οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα είναι εξαιρετικά ενεργητικές εκρήξεις που έχουν παρατηρηθεί σε μακρινούς γαλαξίες και συμβαίνουν όταν ο πυρήνας ενός τεράστιου άστρου ξεμένει από πυρηνικό καύσιμο και καταρρέει από το ίδιο του το βάρος, απελευθερώνοντας μία τεράστια «σούπερ νόβα» ακτινοβολία.

Περιγράφοντας τις ακτίνες αυτές ο καθηγητής αστρονομίας Φρέντερικ Γουόλτερ δήλωσε στη DailyMail.com ότι πρόκειται για «εστιασμένη δέσμη», που «αν κατευθυνθεί μέσω του γαλαξιακού χώρου θα μπορούσε να αποστειρώσει περίπου το 10% των πλανητών στον γαλαξία».

Κι αυτός ακριβώς θα μπορούσε να είναι ο λόγος για την καταστροφή πολιτισμών σε άλλους πλανήτες.  Κατά τον καθηγητή Φρέντερικ Γουόλτερ, «είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές εξηγήσεις, ένα είδος νοσηρότητας» από την επίδραση των ακτίνων γάμμα που πιθανώς να αφάνισε άλλους πολιτισμούς.

Το ευτύχημα είναι ότι με βάση τις έρευνες που διεξάγονται εδώ και δεκαετίες από το Παρατηρητήριο Ακτίνων Γάμμα Κόμπτον της NASA, τέτοιες εκρήξεις ακτίνων συμβαίνουν σπάνια στον γαλαξία μας.   Αυτά τα εκρηκτικά «σούπερ νόβα» γεγονότα είναι πιο συχνά σε πιο νεαρούς και απομακρυσμένους γαλαξίες, που εξακολουθούν να είναι σε διαδικασία σχηματισμού νέων αστέρων, ή στην περίπτωση εκρήξεων GRB με μεγάλη διάρκεια οδηγούν στην μετατροπή αστέρων που καταρρέουν σε μαύρες τρύπες.

«Υπολογίζεται ότι γίνεται μία έκρηξη ακτίνωνγάμμα κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια περίπου, σε οποιονδήποτε γαλαξία», σύμφωνα με τον Δρ. Γουόλτερ, ο οποίος έχει διδάξει ένα μάθημα για την εξωγήινη ζωή στο πανεπιστήμιο StonyBrook, στη Νέα Υόρκη.

«Μέσα σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, κατά μέσο όρο, αναμένουμε ένα σημαντικό αριθμό πολιτισμών να εξαφανίζεται, εφόσον δεχτούμε ότι υπάρχουν», λέει ο Δρ. Γουόλτερ.

Άλλοι εκτιμούν ότι οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα γίνονται πιο συχνά, περίπου κάθε 10 εκατομμύρια χρόνια σε κάθε γαλαξία. Με όποια συχνότητα κι αν δεχτούμε ότι γίνονται τέτοιες εκρήξεις, αυτό σημαίνει ότι πολλά εξωγήινα πλάσματα θα μπορούσαν να εξαλειφθούν πριν καν έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το διάστημα.

Ο αστρονόμος του StonyBrook λέει πως η ηλικία της Γης είναι περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και χρειάστηκε τόσο μεγάλο διάστημα για να αναπτυχθεί τεχνολογικά ο άνθρωπος.

Κι άλλες θεωρίες για την απουσία επαφών με εξωγήινους

Με βάση την γήινη εμπειρία, αν υπάρχει κάποιο εξελιγμένο θαλάσσιο είδος σε άλλο πλανήτη, με ευφυΐα αντίστοιχη με εκείνη των φαλαινών και των δελφινιών στην Γη, είναι απίθανο να έχει αναπτύξει τέτοια τεχνολογία που να του επιτρέπει να ταξιδεύει στο διάστημα, παρά τον ανεπτυγμένο εγκέφαλο.

Εάν επίσης υπάρχει κάποιος εξωγήινος πολιτισμός που αποφεύγει τα ρίσκα, λέει ο καθηγητής, ίσως να έχει αποφασίσει ότι είναι καλύτερα να μην επιχειρήσει ταξίδι μεταξύ των αστέρων σε αναζήτηση άλλων πολιτισμών.

Μία από τις πιο κοινές θεωρίες μεταξύ των αστρονόμων, σύμφωνα με τον Δρ. Γουόλτερ, είναι ότι οι τεχνολογικά αναπτυγμένοι πολιτισμοί αποκτούν και μία τάση… αυτοχειρίας, με πολέμους, κακή διαχείριση των πόρων και λόγω της απληστίας.

«Κοιτάξτε γύρω σας. Μολύνουμε την ατμόσφαιρα. Είναι υπό αμφισβήτηση κατά πόσο θα έχουμε βιώσιμο πολιτισμό μετά από ένα αιώνα αν δεν κάνουμε κάτι δραστικό. Αν οι πολιτισμοί έχουν την τάση να εξελίσσονται με τον ίδιο τρόπο όπως στο δικό μας πλανήτη, τότε θα πληγούν όλοι», επισημαίνει ο Δρ. Γουόλτερ, προσθέτοντας ότι «μάλλον η τεχνολογία μας υπερέβη την σοφία μας»…

Διαβάστε επίσης

Οδησσός: Στις φλόγες το εμβληματικό «κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση (photos/video)

Λονδίνο: Αιματηρή επίθεση με σπαθί κοντά σε σταθμο του μετρό – Συνελήφθη ο δράστης (videos)

Έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα- τι λέει η Χαμάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:06