search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:44
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες, αποχώρησαν Χαμάς και Ισραήλ – Συνεχίζει την αδιαλλαξία το Τελ Αβίβ, νέες απειλές από τον υπουργό Άμυνας

09.05.2024 18:20
gaza 876- new

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας της Χαμάς από το Κάιρο, χωρίς να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, καθώς η οργάνωση επιμένει στην πρόταση εκεχειρίας που έχει απορρίψει το Ισραήλ. Αποχωρησε επίσης και η αντιπροσωπεία του Ισραήλ.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο για την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, δήλωσε ο Ezzat Al-Rashq, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Ο Al-Rashq επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ισλαμιστικής οργάνωσης στην πρόταση που έλαβε από μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα έχουν στόχο «να εμποδίσουν όλες τις προσπάθειες των μεσολαβητών για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα».

Άλλος αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξήγαγε επιχειρήσεις στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, Ράφα, προκειμένου να εμποδίσει τις συνομιλίες για εκεχειρία στον επτάμηνο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα και το συνοριακό του πέρασμα «στοχεύουν να εμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών», δήλωσε ο Izzat al-Rishq, προσθέτοντας ότι η Χαμάς έστειλε αντιπροσωπεία για συνομιλίες στο Κάιρο και ότι έχει δεσμευτεί στην αιγυπτιακή πρόταση κατάπαυσης του πυρός — οι όροι της οποίας όμως διαφέρουν σε πολλές βασικές πτυχές από μια συμφωνία που είχε προηγουμένως εγκριθεί από το Ισραήλ.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η Αίγυπτος φιλοξένησε αντιπροσωπείες από τη Χαμάς, το Ισραήλ, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη «συνολικής εκεχειρίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών», πρόσθεσε το Al-Qahera News, που επικαλείται έναν υψηλόβαθμο Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Τη Δευτέρα, η Χαμάς αποδέχθηκε την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εντούτοις το Ισραήλ την απέρριψε. 

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, και ανέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα, ένα κρίσιμο πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακα και για τους άμαχους τραυματίες που εγκαταλείπουν τη λωρίδα.

Τον χαβά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ – Διαμηνύει ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαμήνυσε σήμερα σε «φίλους και εχθρούς» της χώρας του ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τους πολεμικούς στόχους της στη Γάζα και στον βορρά, σε μια προφανή απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ να σταματήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις τις επιχειρήσεις τους στη Ράφα.

Το σχόλιο αυτό έγινε σε μια τελετή στη μνήμη των Ισραηλινών θυμάτων του πολέμου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ εάν ο ισραηλινός στρατός μπει στη Ράφα, την πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

«Απευθύνομαι στους εχθρούς του Ισραήλ καθώς και στους καλύτερους φίλους μας και λέω: το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με δηλώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. «Θα σταθούμε δυνατοί, θα επιτύχουμε τους στόχους μας, θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα επιτύχουμε την ασφάλεια».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και, επαναλαμβάνω, ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Ισραήλ, να απομακρύνουμε τις σατανικές απειλές εναντίον μας και να αντισταθούμε σε αυτούς που προσπαθούν να μας καταστρέψουν», πρόσθεσε.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναδημοσίευσε μέρος της ομιλίας του, ενόψει της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. «Λέω στους παγκόσμιους ηγέτες ότι καμία πίεση, όσο έντονη και αν είναι, καμία απόφαση διεθνούς φόρουμ δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί. Εάν αναγκαστεί να αγωνιστεί μόνο του, θα το κάνει», ανέφερε.

Το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News, επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στον Ισραηλινό ηγέτη που είπε ότι η απειλή του Μπάιντεν για τη διακοπή στις παραδόσεις όπλων «σε αυτό το σημείο, ουσιαστικά θάβει τη συμφωνία (με τη Χαμάς) για την απελευθέρωση των ομήρων».

Τι σηματοδοτεί το μπλόκο όπλων στο Ισραήλ από τον Μπάιντεν

Σε μία πιο δυναμική αντιμετώπιση της ισραηλινής αδιαλλαξίας φαίνεται ότι στρέφεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ώρα που αντιμετωπίζει επικρίσεις στο εσωτερικό για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα, θάνατοι που έχουν προέλθει από τη χρήση όπλων από τις ΗΠΑ που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός.

Η διακοπή της παράδοσης 3.500 βομβών στο Ισραήλ, μια απόφαση που είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει τη δυσαρέσκειά του και να θέσει όρια.

Η απόφαση για την αναστολή αποστολής των βομβών σηματοδοτεί μια απόκλιση από τους παραδοσιακούς διπλωματικούς ελιγμούς και υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αν και δεν σηματοδοτεί πλήρη ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει μοχλό πίεσης για να επηρεάσει τις ισραηλινές ενέργειες και να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι εικασίες σχετικά με τις προθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα αυξάνονταν, η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση. Η απόφαση να σταματήσουν οι παραδόσεις βομβών αρχικά κρατήθηκε μυστική, αλλά τελικά διέρρευσε από ισραηλινές πηγές, οδηγώντας σε αυξημένες εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.

Παρά τις διπλωματικές επιπτώσεις, η απόφαση του Μπάιντεν συγκέντρωσε υποστήριξη από ορισμένες πλευρές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Δημοκρατικοί και οι προοδευτικοί, οι οποίοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν την επανεκτίμηση της υποστήριξης των ΗΠΑ στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, θεωρούν την κίνηση αυτή ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι συνένοχες σε ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ζωών και ότι η απόφαση του Μπάιντεν αντανακλά τη δέσμευση για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, η απόφαση του Μπάιντεν αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπονομεύει την ικανότητα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι απειλών ασφαλείας.

Ορισμένοι έχουν κατηγορήσει τον Μπάιντεν ότι χρησιμοποιεί την παρακράτηση των όπλων ως μέσο άσκησης αθέμιτης επιρροής στη στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ και έχουν ζητήσει μια πιο ισχυρή δέσμευση για την υποστήριξη του Ισραήλ στη σύγκρουσή του με τη Χαμάς.

Ενώ η απόφαση του Μπάιντεν να σταματήσει τις παραδόσεις βομβών μπορεί να έχει προσωρινό αντίκτυπο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παραμένουν αβέβαιες. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Νετανιάχου και η απάντησή του στην κίνηση του Μπάιντεν θα διαμορφώσει πιθανότατα τη μελλοντική πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.

Όπως σημειώνουν οι New York Times, τελικά, η απόφαση του Μπάιντεν να διακόψει τις παραδόσεις βομβών στο Ισραήλ αντανακλά μια ευρύτερη μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προς τη Μέση Ανατολή. Σηματοδοτεί την προθυμία να επανεκτιμήσουν τις παραδοσιακές συμμαχίες και να δώσουν προτεραιότητα στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή. Το κατά πόσον αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη και ειρηνική επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης μένει να φανεί.

Νέο κύμα προσφυγιάς για τους Παλαιστίνιους – Εγκαταλείπουν και τη Ράφα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης να απομακρυνθούν.

«Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στις 6 Μαΐου, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, αναζητώντας καταφύγιο αλλού, το τίμημα που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες είναι αφόρητο», αναφέρει η UNRWA στο X, διευκρινίζοντας ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» στη Λωρίδα της Γάζας.

Υγειονομική βόμβα η Γάζα – Σοβαρότατη η έλλειψη καθαρού νερού

Η έλλειψη καθαρού νερού αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα στην Γάζα καθώς εκατοντάδες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση του BBC Verify.

Παράλληλα, οι ροές μη επεξεργασμένων λυμάτων αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν στο BBC ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται κυνικά τις μη στρατιωτικές υποδομές για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Το καθαρό νερό ήταν πάντα περιορισμένο στη Γάζα και η περιοχή βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ένα σύστημα γεωτρήσεων και μονάδων αφαλάτωσης για τον εφοδιασμό του.

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC οι περισσότερες από τις μισές από αυτές τις ζωτικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα στη Γάζα. Επίσης, τέσσερις από τις έξι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων – καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη της συσσώρευσης λυμάτων και της εξάπλωσης ασθενειών – έχουν υποστεί ζημιά ή έχουν καταστραφεί. Τα άλλα δύο έχουν κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων ή άλλων προμηθειών, σύμφωνα με μια υπηρεσία βοήθειας.

Σε μια δορυφορική εικόνα από την Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας, φαίνονται δύο κατεστραμμένες μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης νερού.

Η καταστροφή των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης έχει οδηγήσει σε «καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού», δήλωσε η Δρ Νάταλι Ρόμπερτς, εκτελεστική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ποσοστά της ηπατίτιδας Α – που μπορεί να προκληθεί από το μολυσμένο νερό και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις εγκύους είναι επίσης υψηλά, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση. Υπάρχει μια ιδιαίτερη έξαρση της νόσου στη Ράφα στο νότο, όπου πολλοί κάτοικοι της Γάζας έχουν καταφύγει, είπε ο Δρ Ρόμπερτς, και υπάρχει κίνδυνος χολέρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC Verify από τις 603 εγκαταστάσεις νερού το 53% φάνηκε να έχει υποστεί ζημιές ή να έχει καταστραφεί από τις 7 Οκτωβρίου. Άλλες 43 εγκαταστάσεις βρίσκονταν σε περιοχές που παρουσίασαν κάποια ζημιά ή όπου είχαν αφαιρεθεί οι ηλιακοί συλλέκτες, αλλά δεν είναι σαφές εάν η ίδια η εγκατάσταση νερού είχε υποστεί ζημιά, επομένως δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Οι τελευταίες διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες ελήφθησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και η ανάλυση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας έχουν πλέον εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και ζουν σε καταυλισμούς με σκηνές, η συσσώρευση λυμάτων στους δρόμους αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή.

«Οι αντλίες για τα λύματα δε λειτουργούν και οι δρόμοι πλημμυρίζουν [με αυτά]», είπε ο Μοχάμεντ Ατάλα, ο οποίος εργάζεται για το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η σύγκρουση έχει ήδη δυσκολέψει την επισκευή των εγκαταστάσεων ύδρευσης για την υδάτινη αρχή της Γάζας, αλλά ένα χτύπημα σε μια βασική αποθήκη συντήρησης το έχει καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι δεν ήταν στόχος η αποθήκη, αλλά ότι τρομοκράτες της Χαμάς που δρούσαν εκεί κοντά χτυπήθηκαν και «είναι πιθανό τμήματα της αποθήκης να υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα της επίθεσης».

Η Λέιλα Σαντάτ, πρώην ειδική σύμβουλος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, είπε στο BBC ότι οι εγκαταστάσεις που είναι κρίσιμες για την επιβίωση των αμάχων θα πρέπει να προστατεύονται εκτός εάν ένας στρατιωτικός φορέας έχει συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδηλώνουν το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης:

Βέλη Ερντογάν κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι πολιτικές για τον πόλεμο στη Γάζα έχουν κλονίσει την πίστη στις ευρωπαϊκές αξίες

Εξαπλώνεται το κίνημα κατά της ισραηλινής σφαγής στη Γάζα: Ο ξεσηκωμός έφτασε στα βρετανικά πανεπιστήμια (Videos)

Γάζα: Αναχώρησε το πρώτο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο, για την πλωτή πλατφόρμα που έχτισαν Αμερικανοί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:43