search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:27
MENU CLOSE

Η «ασπίδα» Ανδρουλάκη για την περιφέρεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2333
09/05/2024
10.05.2024 06:10
ANDROULAKIS_PERIODEIA

Χωρίς να αλλάξει ούτε ένα σημείο από την προεκλογική του καμπάνια, η οποία έχει στον πυρήνα της «υπευθυνότητα, σοβαρότητα και θεσμική συμπεριφορά», θα συνεχίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτός από την «αποδόμηση» των κινήσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει παράλληλα στόχο και τη δημιουργία «ασπίδας» για τα κεκτημένα από την περιφέρεια. Σε αυτό το πλαίσιο θα εντείνει τις περιοδείες στην υπόλοιπη Ελλάδα, κλείνοντας με την Αθήνα.

Η «ρεαλιστική» πολιτική θα πρωταγωνιστεί στις παρεμβάσεις του Ανδρουλάκη, καθώς στελέχη του Κινήματος θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική μόνο κέρδη μπορεί να υπάρξουν. Μάλιστα, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει να έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά από το 2012 και μετά.

Η τακτική

Τόσο οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι περιοδείες του Ανδρουλάκη δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διατηρεί ισχυρές ρίζες στην κοινωνία, και μάλιστα στην περιφέρεια. Γι’ αυτό ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται – ξεκίνησε από τις γιορτές του Πάσχα – να οργώσει όλη την Ελλάδα.

«Οι περιοδείες του Νίκου δεν γίνονται με λογική lifestyle και τηλεπαραθύρων, ο πρόεδρος επισκέπτεται την περιφέρεια επειδή γνωρίζει τα προβλήματα. Αυτές οι περιοδείες έχουν σκοπό να αναδείξουν την ολιγωρία της κυβέρνησης σε μία σειρά από ζητήματα, όπως την υποβάθμιση των υποδομών, την απουσία κοινωνικού κράτους, αλλά και να παρουσιαστεί το ΠΑΣΟΚ ως το μοναδικό κόμμα το οποίο έχει προτάσεις» λέει στο «Π» συνεργάτης του.

«Για εμάς είναι προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων πληθυσμών των μικρών νησιών της πατρίδας μας. Γι’ αυτό προτείνουμε να υπάρχουν ισχυρά φορολογικά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις στη μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα. Ενίσχυση των υποδομών που πάσχουν και ισχυρό κοινωνικό κράτος με έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία» ήταν άλλωστε το μήνυμα Ανδρουλάκη από τη Σέριφο.

Σκοπός του είναι να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στην περιφέρεια – κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, κατέχει σήμερα –, με μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον ίδιο να παραμένει η Αττική. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος, είναι πιο «δυνατό» σε: Δράμα, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κιλκίς, Λακωνία, Λέσβο, Χαλκιδική, Χίο, Καρδίτσα, Έβρο, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Πέλλα, Αρκαδία, Ηλεία. Το «στοίχημα» για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι τα Χανιά.

Πάνω από το 2012

Το σίγουρο είναι ότι σ’ αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να «γευτεί» ένα ποσοστό το οποίο θα ξεπεράσει αυτό των εκλογών του 2012. Σύμφωνα με πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του Κινήματος, «η ευρωκάλπη όχι απλώς θα δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Κεντροαριστερά, αλλά θα καταφέρει για πρώτη φορά να ξεπεράσει τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2012, δηλαδή 12 χρόνια πριν».

Υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ πήρε 13,18% τον Μάιο του 2012 και 12,28% τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Αυτό, βέβαια, όπως λένε παρατηρητές του κεντροαριστερού χώρου, δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε πολιτική ή ουσία για το μέλλον τόσο του κόμματος όσο και του χώρου γενικότερα.

Δεν αργεί το προσκλητήριο

Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει προσκλητήριο προς ψηφοφόρους, στελέχη και πολιτικούς του κεντροαριστερού χώρου για τη «συνένωση δυνάμεων». Το ποσοστό του Κινήματος θα κρίνει τη βάση και το πλαίσιο των συζητήσεων. Άλλωστε για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς έχει δεσμευθεί και ο Ανδρουλάκης.

«Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές θα αναλάβω πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή του ΠΑΣΟΚ τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν για να οικοδομήσουμε μια δυνατή προοδευτική παράταξη, που θα γίνει η επόμενη κυβέρνηση στον τόπο. Μια παράταξη που θα βάλει τέλος στη συντήρηση.

Επειδή το εγχείρημα αυτό συνιστά μεγάλη κοινωνική απαίτηση και αγωνία, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες του κόσμου. Έχω ξαναπεί ότι κάθε βήμα για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα γίνει στο φως της ημέρας, με συμφωνίες πάνω στο τραπέζι και στη βάση της κοινωνίας. Όχι σε κλειστά κομματικά γραφεία, ερήμην των πολιτών. Είναι δέσμευσή μου να ανοίξω αυτό τον διάλογο την επομένη των ευρωεκλογών» είναι το μήνυμα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία.

Συνεργάτες του, σχολιάζοντας και τις «κινήσεις» του Στέφανου Κασσελάκη, είναι σίγουροι πως μόνο το Κίνημα μπορεί να «εγγυηθεί» για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, οι πολίτες οι οποίοι αγωνιούν για τον χώρο «αποδοκιμάζουν τις μεταγραφές τύπου Σπηλιωτόπουλου και Αντώναρου». Βέβαια ξεκαθαρίζουν ότι, πέρα από τα πρόσωπα, «καμία σχέση με την Κεντροαριστερά δεν έχουν και τα όσα λέει ο Κασσελάκης», παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του για «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά».

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο κοινωνικές ομάδες που «στοχεύει» ο Μητσοτάκης για να φτάσει στο 33%

Γιατί ταράζει την κυβέρνηση η εκδήλωση του Ράμα

Ακρίβεια ίσον φτώχεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 18:26