search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 11:12
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Διευκρινίσεις Κεχαγιά για Πολάκη, μετά το χθεσινό «άδειασμα» για τα εμβόλια- «Είχε δίκιο ως προς τα μονοκλωνικά»

15.05.2024 13:16
kexagia 87- new

Σε μερική αναδίπλωση προχώρησε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά μετά τις αποστάσεις που έλαβε χθες από τον Παύλο Πολάκη και τις θέσεις του για τα εμβόλια.

Σε σημερινή της τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24 και τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού ανέφερε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια δεν αλλάζει, ωστόσο ο Παύλος Πολάκης δικαιώνεται σήμερα για τα μονοκλωνικά.

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει «εσωκομματικός πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα εμβόλια, τη στάση υπέρ ή κατά του εμβολιασμού, τις αναρτήσεις του Π. Πολάκη, και ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο θέμα, σημείωσε καταρχάς πως «εσωκομματικός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εμβόλια δεν υπάρχει. Και το λέω γιατί υπήρξε τις τελευταίες ημέρες μια αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην υπουργού μας και του κ. Γεροτζιάφα, αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι ο κ. Γεροτζιάφας ήταν από τα πρώτα μέλη ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν αμέσως μετά την εκλογή του κ. Στέφανου Κασσελάκη. Επομένως δεν μιλάμε για έναν εσωτερικό πόλεμο».

Ως προς τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι αυτή που ήταν για τα εμβόλια, όμως θέλω να κάνω μία παρατήρηση: Αυτά που έλεγε ο κ. Πολάκης στην εξέλιξη της πανδημίας για τα μονοκλωνικά και ότι θα έπρεπε να έρθουν νωρίτερα στη χώρα μας, από το 2021, όπως είχαν πάει και σε άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, τον δικαιώνουν σήμερα για τα μονοκλωνικά.

«Είχε δίκιο η άποψη ότι τα μονοκλωνικά βοηθούν πάρα πολύ τους νοσούντες, όπως έχει αποδειχθεί στην πορεία του χρόνου» σημείωσε, προσθέτοντας πως «από το 2021 εφαρμόζονταν και σε ανθρώπους, τα μονοκλωνικά τα έχει παραδεχθεί συνολικά και παγκοσμίως η επιστημονική κοινότητα».

Επομένως, είπε, «αποδεικνύεται ότι ως προς τα μονοκλωνικά ο κ. Πολάκης καλώς πίεζε και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά καλώς πίεζε ως προς την ενίσχυση των ΜΕΘ – η οποία δεν υπήρξε, αντιθέτως ακούγαμε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να καταδεικνύουν ότι πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ».

«Να διευκρινίσει ο Γεραπετρίτης αν υπάρχει σχέδιο ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Σε σχέση με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, η Βούλα Κεχαγιά σχολίασε τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπ. Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να υπάρχει πάντα ως όπλο η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, είτε ως όπλο πίεσης είτε ως πραγματικό»:

«Ειλικρινά είναι σοκαριστική η δήλωση του πρώην υπουργού, του κ. Παναγιωτόπουλου, διότι επί της ουσίας παραδέχεται και ομολογεί την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν την ήθελε, ανέκαθεν, δεν ήθελε να είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εκείνη που θα υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και τώρα βλέπουμε, σε μια αποθέωση αμηχανίας και έλλειψης πρωτοβουλίας, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να ολοκληρώσει αυτή τη Συμφωνία και να φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα 3 πρωτόκολλα, τα 3 μνημόνια συνεργασίας, αλλά μέσω στελεχών της λέει ότι μπορεί και να ακυρώσει μονομερώς τη Συμφωνία. Αυτό δεν είναι διπλωματικό όπλο. Η κ. Ντερ Λάιεν, που είναι και φίλη προσωπική του κ. Μητσοτάκη, πέραν του ότι κατέχει ανώτατη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τι θα πει εφόσον ακούσει τέτοιες δηλώσεις;».

Ανέφερε επίσης πως «σύρεται η χώρα μας διεθνώς όταν λέμε ότι μια κορυφαία και ιστορική συμφωνία δεν θα την τηρήσουμε και μπορεί να την τορπιλίσουμε για να έχουμε ένα διαπραγματευτικό όπλο. Τι τύπου; Να αφήσουμε τη Βόρεια Μακεδονία να λέγεται Μακεδονία σκέτο; Το Βόρεια Μακεδονία είναι το συνταγματικό της όνομα, αυτό πετύχαμε, με αυτό μπήκε στο ΝΑΤΟ και εφόσον επιθυμεί να μπει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλό θα ήταν να τηρεί τη Συμφωνία. Να υπογράψουμε και να κυρώσουμε κι εμείς τα πρωτόκολλα που ένα εξ αυτών αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνάει μέσα από την τήρηση των συμφωνηθέντων».

Απαντώντας στα περί «διαπραγματευτικού όπλου» που επικαλείται η κυβέρνηση είπε: «Εφόσον κυρώσεις τα πρωτόκολλα, ένα εκ των οποίων αναφέρεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ισχυροποιείσαι να βάζεις προσκόμματα στην ένταξή της στην ΕΕ εφόσον εκείνη είναι που δεν τηρεί την Συμφωνία». «Σαφέστατα και υπάρχει πρόβλημα στη χρήση του όρου Μακεδονία από την κ. Σιλιάνοφσκα, και το καταγγέλλουμε» συνέχισε. «Εφόσον κυρωθούν αυτά τα 3 πρωτόκολλα συνεργασίας, ισχυροποιείται η θέση της Ελλάδας ότι κάναμε τα πάντα για την πλήρωση της Συμφωνίας. Ένα εξ αυτών των πρωτοκόλλων αφορά την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και εφόσον εμείς το κατακυρώσουμε, έχουμε ένα πρόσθετο διπλωματικό όπλο για να εμποδίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εφόσον η νέα πρόεδρος συνεχίζει αυτή την τακτική».

Περαιτέρω, σε σχετικό ερώτημα («εμείς θα κυρώνουμε τα πρωτόκολλα και η κ. Σιλιάνοφσκα θα δηλώνει “Μακεδόνισσα”. Δεν είναι ετεροβαρές αυτό;»), η Β. Κεχαγιά επισήμανε:

  • «Ετεροβαρές είναι να λέμε ότι θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία, αυτό που ακούσαμε προηγουμένως από τον πρώην υπ. Άμυνας. Και εκπλήσσομαι γιατί σήμερα κιόλας το Μαξίμου και ο υπ. Εξωτερικών που θα κάνει ενημέρωση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα Ελληνοτουρκικά, θα πρέπει να διασαφηνίσει: Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός της κυβέρνησης; Ή υπάρχει κρυφή ατζέντα ή τού ξέφυγε του κ. Παναγιωτόπουλου και είναι προσωπική του θέση. Άρα πρέπει να πάρει θέση η κυβέρνηση και να πει αν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός».

«Καλώς απάντησε ο Μητσοτάκης, θα περιμέναμε υψηλότερους τόνους»

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει αλλαγή στάσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και αν αυτή θα έπρεπε να αναβληθεί απάντησε:

«Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε εκ του αποτελέσματος. Να υπενθυμίσω, και αυτό δεν αλλάζει, ότι γενικώς εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε υπέρ του διαλόγου και φυσικά υπέρ και του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Με αυτή την έννοια δεν θέλουμε να εμποδιστεί ή να σταματήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην κατεύθυνση βεβαίως της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης και επίλυσης των διαφορών».

Από την άλλη τόνισε πως «δεν έγινε σωστή προετοιμασία και προεργασία αυτής της συνάντησης. Εκ του αποτελέσματος αυτό αποδείχθηκε, κι έκανε ακόμα πιο αναγκαία τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να γίνει η συνάντηση στην Άγκυρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και πώς φάνηκε ότι δεν υπήρξε προετοιμασία; ‘Ένα ήταν το θέμα με τη Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί, κι ενώ το γνωρίζαμε από το 2020 η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα, και το γεγονός επίσης ότι για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Ενώ αυτά τα έχουμε επιλύσει, ενώ θεωρητικά έχουν δοθεί οι απαντήσεις ακόμα και μέσα στην Αθήνα, ακόμα κι από τον κ. Μητσοτάκη…».

«Καλώς έκανε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε», είπε «δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον κ. Μητσοτάκη από τη στιγμή που δέχθηκε μπροστά του μια τέτοια πρόκληση. Εγώ θα μπορούσα να περιμένω και πιο υψηλούς τόνους, χωρίς βεβαίως να χαλάσει το κλίμα, σε δημόσια θέα, μεταξύ των δύο ηγετών, γιατί καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές για λόγους διπλωματίας θα πρέπει στο δημόσιο λόγο μας να είμαστε λίγο προσεκτικοί -αν και ο κ. Ερντογάν λίγο μετά, εκτός ατζέντας, έβαλε το θέμα της Χαμάς, κι εκεί καλώς απάντησε ο κ. Μητσοτάκης».

Επίσης διερωτήθηκε: «Η ελληνική κυβέρνηση – παρακολουθούσαμε τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών – υποβάθμιζε εξ αρχής τις τελευταίες μέρες τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Είχαν μηνύματα ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις πιέσεις, ότι θα μιλήσει για τουρκική μειονότητα ο Ερντογάν ή ότι δεν θα προχωρήσει κάτι άλλο»;

«Να μας πουν τι συζήτησαν για θαλάσσια πάρκα και ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα»

Σχολιάζοντας το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα στο οποίο αναφέρθηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ μια μέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είπε: «Είδατε τις δηλώσεις Φιντάν; Για μια ακόμη φορά μαθαίνουμε από την τουρκική πλευρά, από την τουρκική κυβέρνηση ή από τον τουρκικό Τύπο, τι συμφωνείται ή λέγεται σε κορυφαίες συναντήσεις, γιατί ιστορική δεν φαίνεται να ήταν η προχθεσινή. Μάθαμε λοιπόν από τον κ. Χακάν ότι κόκκινη γραμμή για τους ίδιους είναι η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, ενώ την ίδια ώρα, στον αντίποδα, από την ελληνική κυβέρνηση μαθαίναμε ότι υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο».

Και κατέληξε: «Περιμένουμε λοιπόν από τον κ. Γεραπετρίτη στη σημερινή ενημέρωση να πει τι συμφωνήθηκε ή δεν συμφωνήθηκε για το θαλάσσιο πάρκο, αν όντως η τουρκική κυβέρνηση ξέκοψε και έθεσε ως κόκκινη γραμμή το θέμα της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου και αν συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών που είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Διότι γι’ αυτά δεν ακούσαμε κουβέντα. Διότι έχουμε την αίσθηση ότι εκεί που λέγαμε ότι θα οδηγηθούμε στη Χάγη – το έλεγε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από μερικούς μήνες -, αυτό έχει παγώσει, και θέλουμε να μάθουμε τους λόγους».

Για πόθεν έσχες Κασσελάκη: Θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα

Τέλος, σε σχέση με τη δήλωση πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Βούλα Κεχαγιά σημείωσε:

«Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι υπάρχει στόχευση να δημοσιοποιήσει πριν τις ευρωεκλογές τη δήλωση πόθεν έσχες του. Η στόχευση αυτή αφορά τα έγγραφα τα οποία απαιτείται να συγκεντρωθούν ώστε η δήλωση να μπορεί να συμπληρωθεί, να είναι ολοκληρωμένη και να δοθεί στη δημοσιότητα».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης από Ξάνθη: «Η ακρίβεια φτωχοποιεί τον κόσμο με εκθετικό τρόπο» – Συνάντηση με τον Μουφτή Νεζντέν Χεμσερή

Ευρωεκλογές: Τα πρώτα τρία προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ – «Η Ελλάδα που θέλουμε σε Υγεία, φορολογία και εισόδημα»

Βουλή: Διευκρινίσεις Μπακογιάννη για τους «ρεμπεσκέδες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 11:10