search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 05:08
MENU CLOSE

Συμφωνία των Πρεσπών: Ο φόβος της «κωλοτούμπας» για την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2334
16/5/2024
16.05.2024 06:37
megaro maximos

Τη στιγμή που ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αφορούσε το πώς θα αντικρούσει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με τα εθνικά θέματα, τα οποία μέσα από μία συγκυρία έχουν βρεθεί να μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Η στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αμφισβητεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έντι Ράμα, ο οποίος ήρθε με το έτσι θέλω στη χώρα μας για να μιλήσει στους συμπατριώτες του, αλλά και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν άνοιξαν τη συζήτηση για όλα τα εθνικά θέματα.

Ανησυχία για αναζωπύρωση

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να επιθυμεί τον απεγκλωβισμό του από αυτά τα τρία ζητήματα το συντομότερο δυνατόν, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού φοβούνται την αναζωπύρωση της εθνικιστικής ρητορικής σε μία στιγμή που ο Μητσοτάκης έχει παίξει όλα του τα χαρτιά στο κεντροδεξιό ακροατήριο. Των απόψεων δηλαδή που επικράτησαν στο παρελθόν ειδικά στο θέμα των Σκοπίων, οι οποίες σήμερα έχουν απορριφθεί από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη με θεαματική κυβίστηση.

Γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν μάλιστα ότι θα ήταν τουλάχιστον γελοίο να εμφανίζονται οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ για μειοδοτική στάση – επειδή έφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών – να εγκαλούν τώρα τη Βόρεια Μακεδονία ζητώντας την τήρηση της συμφωνίας και να επιχειρούν τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

«Προφανώς μία τέτοια στάση θα δώσει την εντύπωση στους ψηφοφόρους ότι η Ν.Δ. κάνει κωλοτούμπα στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε μία στιγμή μάλιστα που στη βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο» λένε χαρακτηριστικά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Άλλωστε είναι ακόμα νωπές οι παλαιότερες δηλώσεις πολλών στελεχών της Ν.Δ. που βρίσκονται στην κυβέρνηση, ενώ οι περισσότεροι πολίτες θυμούνται τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να βρίσκονται έξω από τη Βουλή δίπλα σε αυτούς που διαμαρτύρονταν ντυμένοι Μακεδονομάχοι φορώντας περικεφαλαίες και κρατώντας ασπίδες.

Ανάμεσά τους ήταν οι Αντώνης Σαμαράς, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης, Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Οικονόμου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Σοφία Βούλτεψη, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Βλάσης, Θεόδωρος Καράογλου.

Τα λόγια τα μεγάλα…

Φυσικά, πέρα από το πώς θα χαρακτηριστεί η στάση των κυβερνητικών στελεχών, το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται μήπως μέσα από αυτή την ιστορία επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος μετά την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου εμφανίζεται να έχει υποστεί μία δημοσκοπική καθίζηση. Άλλωστε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έδειξε τις προσθέσεις του να εκμεταλλευτεί το θέμα από την πρώτη στιγμή ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην κυβέρνηση πάντως φοβούνται ότι και μόνο η ενασχόληση με το θέμα – από άλλη θέση σήμερα – μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση στους ψηφοφόρους ότι η τότε τοποθέτηση του Μητσοτάκη ήταν υποκριτική και είχε γίνει μόνο για τη συλλογή ψήφων για τις εκλογές του 2019.

«Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τη μη μείωση των συντάξεων. Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα. Αυτό που λένε στις Βρυξέλλες για σας, κ. Τσίπρα, είναι ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στη διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα, κ. Τσίπρα» έλεγε τον Δεκέμβριο του 2018 ο Μητσοτάκης, επικρίνοντας με σφοδρότητα τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σήμερα εμφανίζεται να απευθύνεται στους διεθνείς οργανισμούς για την τήρηση της συμφωνίας.

Ο Βορίδης από την άλλη, που σήμερα εμφανίζεται να λέει ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η συμφωνία, και μάλιστα δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να περάσει τώρα τα μνημόνια συνεργασίας προκειμένου να έχει κάποια διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια της, τότε έλεγε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι και με τον Λένιν και με τον Τραμπ! Είστε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας! Η επιχειρηματολογία σας είναι πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς! Πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς!».

Αλλά και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τότε είχε… «ορκιστεί» ότι «Εγώ δεν θα την πω ποτέ Βόρεια Μακεδονία», προκαλώντας μάλιστα με φράσεις του είδους «να με πάτε φυλακή» όταν του έλεγαν ότι αυτό είναι παραβίαση της συμφωνίας.

Φυσικά, με το που έγινε η Ν.Δ. κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν συζητούσαν το να μην τηρηθεί η συμφωνία, ο Γεωργιάδης το γύρισε λέγοντας: «Όποιος αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά την κύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δωρίζει το όνομα “Μακεδονία” σκέτο στα Σκόπια».

Διαβάστε επίσης:

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Επιστολή «βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ στον πρωθυπουργό, «καρφώνει» Αυγενάκη

Κασσελάκης για απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο: Η βία δεν έχει καμία θέση στις δημοκρατίες μας

Συμφωνία των Πρεσπών: Πρωτοβουλία Τσίπρα και Ζάεφ για διεθνή διάσκεψη – Για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02