search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 03:29
MENU CLOSE

Τέλη Μαΐου μπαίνουν τα αναδρομικά σε 15000 συνταξιούχους

16.05.2024 12:10
syntaksiouxoi new

Άνοιξε ο δρόμος για αναδρομικά έως  και 50.000 ευρώ, στα τέλη Μαΐου σε περίπου 13.000 συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι.

Ο λογος για 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι οι οποίοι θα δουν με τις πληρωμές των συντάξεων του Ιουνίου αυξημένα ποσά σύνταξης καθώς και αναδρομικά.

Η εν λόγω ομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα λάβει αναδρομικά που ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 50.000 ευρώ.

Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Αυξημένα ποσά συντάξεων λόγω του επανυπολογισμού έχουν ήδη λάβει 2.000 δικαιούχοι από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 8.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής και 1.800 του ΗΣΑΠ.

Παράλληλα νέες πληρωμές θα υπάρξουν και για περιπτώσεις συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ

Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς συμπεριλαμβάνονται συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης

Τα ποσά των αναδρομικών αυτών είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης.

Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36 -40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Για παράδειγμα:
Συνταξιούχος της ΕΤΕ πριν το 2016 με 38 έτη ασφάλισης έλαβε σύνταξη 2.520 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές η κύρια σύνταξη του διαμορφώθηκε σε 1.805 ευρώ.

Ο εν λόγω ασφαλισμένος με τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και την αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης θα λάβει κύρια σύνταξη 2.012 ευρώ με τη μηνιαία προσαύξηση να είναι 207 ευρώ. Τα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 13.248 ευρώ μεικτά και καθαρά περίπου 8.762,49 ευρώ.

Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς, ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντα συζύγου.

Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης.

Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Διαβάστε επίσης

Στο top-10 των πιο ακριβών χωρών στο γάλα η Ελλάδα

Γιατί καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ πάνω από 3 δισ. ευρώ στο τετράμηνο – Έκρηξη των φορολογικών εσόδων

Ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμός 2,8% για την Ελλάδα φέτος σύμφωνα με την Κομισιόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02