search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 04:51
MENU CLOSE

Αντιδράσεις για το βίντεο του Ισραηλινού πρέσβη – Tου καταλογίζουν μοντάζ με ψεύτικους υπότιτλους

22.05.2024 23:27
noam-katz-new

Ψευδείς πληροφορίες εμφανίζεται να διαδίδει η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία προώθησε μονταρισμένο και παραποιημένο βίντεο από επιχείρηση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Σύμφωνα με αραβόφωνους αναλυτές, οι υπότιτλοι που παρουσιάζονται δεν έχουν καμία σχέση με όσα λένε τα ένοπλα μέλη της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρέσβης σε ανάρτησή του παραθέτει το σκληρό βίντεο με ισραηλινές ομήρους της Χαμάς και αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η Χαμάς έχει ένα μέρος το οποίο, όντως, κάνει τρομοκρατικές ενέργειες».

Το βίντεο κυκλοφόρησε λίγες ώρες από την στιγμή που έρευνα του Associated Press κατέρριψε δυο ακόμη ψευδείς καταθέσεις που κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες για τον υποτιθέμενο «μαζικό βιασμό» Ισραηλινών από Παλαιστίνιους στις 7 Οκτωβρίου. Έρχεται επίσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ από τη στιγμή που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και ενώ Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία προχωρούν στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Άρη Χατζηστεφάνου, ο μηχανισμός προπαγάνδας του Ισραήλ προωθεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ένα βίντεο το οποίο παραποίησε με εξαιρετικά ερασιτεχνικό τρόπο. Όπως εξήγησε όμως στο INFOWAR αραβόφωνος αναλυτής το αποτέλεσμα «θυμίζει περισσότερο επικοινωνιακό αυτογκόλ».

Όπως υποστηρίζει η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, με μήνυμά της στο Χ, το βίντεο δείχνει «τη φρικτή απαγωγή 5 Ισραηλινών γυναικών ομήρων». Στην πραγματικότητα το βίντεο δείχνει επιχείρηση της Χαμάς στο εσωτερικό στρατιωτικής βάσης του Nahal Oz και τη σύλληψη πέντε γυναικών στρατιωτίνων ως αιχμαλώτων. Σε κανένα σημείο δεν εμφανίζονται άμαχοι ούτε η κακοποίηση, τα βασανιστήρια και οι εν ψυχρώ εκτελέσεις που έχουμε δει σε ανάλογες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κατοχής.

Το βασικό επιχείρημα του ισραηλινού μηχανισμού προπαγάνδας είναι ότι σε ένα σημείο ακούγεται μαχητής της Χαμάς να λέει «Εδώ, αυτά είναι τα κορίτσια που μπορούν να μείνουν έγκυες».

Η συγκεκριμένη φράση παρουσιάζεται σε υπότιτλο που έχουν τοποθετήσει ισραηλινοί τη στιγμή που ακούγεται η λέξη sabiya, η οποία στα αραβικά σημαίνει νεαρή γυναίκα. Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Σεχάντα, σε κανένα σημείο του βίντεο δεν ακούγεται φράση για «κορίτσια που μπορούν να μείνουν έγκυες» αλλά η φράση «Here are the female captives. Here are the weak».

Το βίντεο που παρουσιάστηκε σήμερα είναι έντονα μονταρισμένο σε πολλά σημεία παρουσιάζοντας φράσεις απομονωμένες από το περιεχόμενό τους. Σε ένα σημείο μάλιστα Παλαιστίνιος ακούγεται να λέει «no beutifull» αλλά οι Ισραηλινοί υποτιτλίζουν «you are so beuatifull» υπονοώντας ότι απειλεί την γυναίκα στρατιωτικό με σεξουαλική κακοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης σε εργαζόμενους ΔΥΠΑ: «Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε – Δεν θα αφήσουμε κανέναν να σας τρομοκρατήσει»

Ρωμανός για Κασσελάκη: Θέλει πολύ θράσος να μιλάει για «αλαζονεία» όταν εργαλειοποιεί πραγματικές δυσκολίες για πολιτικό όφελος

Κουτσούμπας: Τώρα πιο δυνατό ΚΚΕ για να δεχθεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07