search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 03:58
MENU CLOSE

Γιατί ο Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές – Τι διακυβεύεται και ποιο είναι το πιθανό αποτέλεσμα

22.05.2024 22:03
rishi sunak

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου, ξεκινώντας μια εκστρατεία έξι εβδομάδων που θα μπορούσε να οδηγήσει το Συντηρητικό κόμμα του να εκδιωχθεί από την εξουσία μετά από 14 χρόνια.

Γιατί ο Σουνάκ προκήρυξε τις γενικές εκλογές τώρα;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρχίσει να βγαίνει από μια «κρίση κόστους ζωής» που είχε δει τις τιμές των βασικών αγαθών να εκτοξεύονται από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Το μήνυμα του Σουνάκ προς τη χώρα είναι ότι η οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και μόνο το κόμμα του μπορεί να προσφέρει σταθερότητα.

Πολλοί παρατηρητές περίμεναν ότι οι εκλογές θα γίνονταν το φθινόπωρο –ίσως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο– αλλά ο Σουνάκ φαίνεται να πιστεύει ότι οι προοπτικές για το κόμμα του είναι απίθανο να βελτιωθούν μέχρι τότε, και ίσως να ελπίζει ότι ένα στοιχείο έκπληξης θα του επέτρεπε να ανατρέψει την πορεία των Εργατικών που στις δημοσκοπήσεις προηγούνται 30 μονάδες.

Τι θα συμβεί μετά

Ο Σουνάκ έχει λάβει άδεια από τον βασιλιά να «διαλύσει το κοινοβούλιο» – μια εξουσία που κατέχει επίσημα ο Βρετανός μονάρχης, αν και στην πραγματικότητα είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Μετά τις 30 Μαΐου, το σημερινό κοινοβούλιο παύει επίσημα να υπάρχει και οι βουλευτές του γίνονται υποψήφιοι – οι οποίοι θα πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι πρέπει να επανεκλεγούν. Οι υπουργοί της κυβέρνησης συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Είναι πιθανό να χάσει ο Σουνάκ;

Φαίνεται πως οι Συντηρητικοί θα σημειώσουν ήττα εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές: το Εργατικό Κόμμα του Κερ Στάρμερ έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών εδώ και μήνες και οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν μια σχετικά άνετη νίκη των Εργατικών.

Ωστόσο, οι προεκλογικές εκστρατείες μπορεί μερικές φορές να αλλάξουν το αποτέλεσμα – όπως το 2017, όταν η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκήρυξε εκλογές ενώ προηγείτο στις δημοσκοπήσεις, αλλά έχασε την πλειοψηφία της μετά από μια καταστροφική εκστρατεία. Στη συνέχεια έπρεπε να κυβερνήσει σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP).

Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που διακυβεύονται;

Και τα δύο κόμματα ισχυρίζονται ότι μπορούν να προσφέρουν οικονομική σταθερότητα – αν και οι Εργατικοί μπορούν να επικαλεστούν τη χαοτική περίοδο υπό την προκάτοχο του Σουνάκ, Λιζ Τρας, κατά την οποία τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτοξεύτηκαν, και θα ρωτήσουν τους ψηφοφόρους αν αισθάνονται καλύτερα μετά από 14 χρόνια Συντηρητικής διακυβέρνησης.

Το Εργατικό Κόμμα, του οποίου το βασικό σύνθημα είναι «Αλλαγή», θα επικεντρωθεί επίσης στην κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών, ιδιαίτερα στην εθνική υπηρεσία υγείας, όπου οι λίστες αναμονής έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Και τα δύο κόμματα θα ισχυριστούν ότι είναι σκληρά απέναντι στη μετανάστευση: ο Σουνάκ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να «σταματήσει τις βάρκες», αλλά οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιό του να στείλει ανθρώπους που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από παράνομες διαδρομές για να επανεγκατασταθούν στη Ρουάντα είναι δαπανηρό και μη πρακτικό.

Πώς είναι πιθανό να τα πάνε άλλα πολιτικά κόμματα;

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με επικεφαλής τον Ed Davey, ο οποίος ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του 2010-15 στην εξουσία μαζί με τους Συντηρητικούς, ελπίζουν να αμφισβητήσουν το κόμμα του Σούνακ σε μια σειρά από έδρες στο νότο του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλά από αυτά κατέχονται από ανώτερους υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του καγκελαρίου, Τζέρεμι Χαντ, τον οποίο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ελπίζουν να ανατρέψουν.

Το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο έχει μόνο έναν βουλευτή στο Γουέστμινστερ, ελπίζει να κερδίσει άλλη μια έδρα, στην πόλη του Μπρίστολ, εκτός από αυτή στο Μπράιτον, μετά από υψηλές επιδόσεις στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας, το οποίο αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, είναι επί του παρόντος το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, με 43 βουλευτές. Αλλά μετά από μια ταραχώδη περίοδο που είδε πρόσφατα τον ηγέτη τους Χαμζά Γιουσούφ να παραιτείται από πρώτος υπουργός της Σκωτίας, οι Εργατικοί έχουν μεγάλες ελπίδες να κερδίσουν έδρες από το SNP στη Σκωτία – βοηθώντας το να αποκτήσει πλειοψηφία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι συμβαίνει την ημέρα των ψηφοφοριών;

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 22:00 την ημέρα των εκλογών, με τους περισσότερους ψηφοφόρους να παρευρίσκονται αυτοπροσώπως για να επισημάνουν την προτίμησή τους με μολύβι και να τοποθετήσουν το χαρτί σε μια πλαστική κάλπη.

Στο κλείσιμο των εκλογικών κέντρων δημοσιεύεται ένα exit poll, το οποίο τείνει να προβλέπει σωστά το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα από κάθε εκλογική περιφέρεια αρχίζουν να εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν την καταμέτρηση. Μέχρι το πρωί, τείνει να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο νικητής.

Εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία, ο Στάρμερ θα κινηθεί γρήγορα για να ανακοινώσει μια νέα υπουργική ομάδα, με μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν σχεδόν αμέσως – συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας μιας μεγάλης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο αγγλικό κτήμα Blenheim Palace στις 18 Ιουλίου.

Θα παραμείνει βουλευτής ο Σουνάκ;

Ο ίδιος λέει ναι: ερωτηθείς στην τηλεοπτική εκπομπή Loose Women την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αγαπά το σπίτι του στην εκλογική περιφέρεια του Γιορκσάιρ του Ρίτσμοντ –όπου έφτιαχνε μια εσωτερική πισίνα– και θα μείνει για να εκπροσωπήσει τους ψηφοφόρους του.

Αλλά πολλοί στο Κοινοβούλιο αναμένουν ότι, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υποσχέθηκε να παραμείνει στη θέση του μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και παραιτήθηκε γρήγορα όταν έχασε, ο Σουνάκ θα έφευγε από το κοινοβούλιο εάν έχανε στις 4 Ιουλίου.

Ο Σουνάκ και η σύζυγός του, Ακσάτα Μέρτι, έχουν ένα ακίνητο στην Καλιφόρνια, όπου γνωρίστηκαν, και στο παρελθόν έχει μιλήσει θερμά για την επιχειρηματική κουλτούρα των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Η κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου εφόσον εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

Ηγέτης των Εργατικών: «Είναι ώρα για αλλαγή» – Η απάντηση στην προκήρυξη των εκλογών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07