search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:33
MENU CLOSE

Μελέτη Χάρβαρντ: Το ελαιόλαδο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια

22.05.2024 10:04
ladi

Η κατανάλωση ελαιολάδου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από άνοια, ανεξάρτητα από τη συνολική ποιότητα της διατροφής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ενηλίκων στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήχθη στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη, δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο JAMA Network Open, όπως αναφέρει η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας.

Σημειώνεται ότι την έρευνα σχολιάζει και ο Έλληνας καθηγητής ψυχιατρικής Δρ. Κώστας Λυκέτσος, διευθυντής του Johns Hopkins Memory and Alzheimer Treatment Center στη Βαλτιμόρη, την οποία χαρακτήρισε αξιόπιστη, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες σχετικά με την πρόσληψη ελαιολάδου και τη γνωστική λειτουργία, πραγματοποιήθηκαν σε μεσογειακές χώρες, «οπότε η μέτρηση των επιπτώσεών του στον πληθυσμό των ΗΠΑ, όπου η κατανάλωση τείνει να είναι χαμηλότερη, θα μπορούσε να φωτίσει καλύτερα αυτήν την υγιή πηγή λίπους», έγραψαν οι ερευνητές.

«Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και περιέχει ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να διαδραματίσουν προστατευτικό ρόλο για τον εγκέφαλο», η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Anne-Julie Tessier, διαιτολόγος και ερευνήτρια στο Harvard TH Chan School of Public Health.

Σε μια μεσογειακή διατροφή, το ελαιόλαδο «φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση κατά της γνωστικής έκπτωσης», είπε η Tessier, ο οποίος έχει διδακτορικό στην ανθρώπινη διατροφή.

«Η υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου συσχετίστηκε στο παρελθόν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, αλλά η συσχέτισή της με τη θνησιμότητα από
άνοια ήταν άγνωστη
».

Για τις περισσότερες μορφές άνοιας, η έναρξη είναι σταδιακή και η εξέλιξη αργή. Ως αποτέλεσμα, σημείωσε η Tessier, οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι δύσκολο να μελετήσουν τον θάνατο που σχετίζεται με την άνοια επειδή χρειάζεται πολύς χρόνος για να εμφανιστούν αυτές οι περιπτώσεις.

Η έρευνα

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αξιολογήσουν 92.383 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 56,4 ετών, συμπεριλαμβανομένων 60.582 γυναικών (65,6%).

Εξήγαγαν δεδομένα που εκτείνονται από το 1990 έως το 2018 στη μελέτη Nurses’ Health Study
και Health Professionals Follow-Up Study.
Ο πληθυσμός περιελάμβανε γυναίκες και άνδρες χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο στην αρχή.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη ελαιολάδου κάθε τέσσερα χρόνια με ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής.

Κατηγοριοποίησαν την κατανάλωση ως ποτέ ή λιγότερο από μία φορά το μήνα. μεγαλύτερο από 0 έως μικρότερο ή ίσο με 4,5 γραμμάρια την ημέρα.

μεγαλύτερο από 4,5 γραμμάρια την ημέρα έως λιγότερο από ή ίσο με 7 γραμμάρια την ημέρα.
και πάνω από 7 γραμμάρια την ημέρα.

Τα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης 28 ετών, σημειώθηκαν 4.751 θάνατοι που σχετίζονται
με άνοια. Οι άνθρωποι που κληρονόμησαν και από τους δύο γονείς το αλληλόμορφο της
απολιποπρωτεΐνης ε4 (APOE ε4) – ένα γονίδιο κινδύνου που συνδέεται με την όψιμη έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ – είχαν πέντε έως εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια, έδειξε η μελέτη.

Εν τω μεταξύ, οι ενήλικες που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδου την ημέρα, ή μισή κουταλιά της σούπας, είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια ελαιόλαδο.

Τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά μετά την προσαρμογή των ερευνητών για το APOE ε4.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αντικατάσταση 5 γραμμαρίων μαργαρίνης και μαγιονέζας την ημέρα, ή ενός κουταλιού του γλυκού, με την αντίστοιχη ποσότητα ελαιολάδου είχε 8% έως 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη διατροφή, συγκεκριμένα το ελαιόλαδο, σε σχέση με τη θνησιμότητα από άνοια», είπε η Tessier.

Οι ερευνητές «σχεδίασαν αυτή την ανάλυση ώστε να είναι ιδιαίτερα ισχυρή», βασιζόμενοι σε ένα σημαντικό μέγεθος δείγματος με εκτεταμένη παρακολούθηση, η οποία ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά τους.

Οι επιλογές του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών αποφάσεων που παίρνουν οι άνθρωποι στη μέση ηλικία, επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου, δήλωσε η Δρ Amalia Peterson, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ.

«Το μεγάλο δείγμα και η μακρά περίοδος παρακολούθησης είναι τα δυνατά σημεία αυτής της μελέτης», είπε η Peterson.

Ο Δρ. Κώστας Λυκέτσος, καθηγητής ψυχιατρικής και διευθυντής του Johns Hopkins Memory and Alzheimer Treatment Center στη Βαλτιμόρη, χαρακτήρισε την έρευνα αξιόπιστη, ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες: «Μας αρέσει να έχουμε επιβεβαίωση», είπε ο Δρ. Λυκέτσος. «Δεν πιστεύω ότι έχουμε κάτι τέτοιο σε αυτό το σημείο».

Η μελέτη επίσης δεν έκανε διάκριση μεταξύ της πρόσληψης εξευγενισμένου ή μη επεξεργασμένου ή παρθένου ελαιολάδου, παρόλο που είναι γνωστό ότι οι πολυφαινόλες – βιοδραστικές ουσίες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία – ποικίλλουν μεταξύ αυτών των διαφορετικών τύπων, δήλωσε η Caroline West Passerrello, συντονίστρια και καθηγήτρια, στο πρόγραμμα διαιτολόγων διατροφολόγων στο University of Pittsburgh School ofHealth and Rehabilitation Sciences.

Η μελέτη «είναι καλά νέα για όσους από εμάς απολαμβάνουμε το ελαιόλαδο», δήλωσε ο Thomas Laudate, κλινικός νευροψυχολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Tufts στη Βοστώνη.

Διαβάστε επίσης

Ποδηλατικός αγώνας για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Η ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη» για 9η χρονιά κοντά στους νησιώτες – Ανοίγει πανιά για έξι νησιά των Κυκλάδων

ΟΕΝΓΕ: «Να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση για τις ειδικότητες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:32