search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:09
MENU CLOSE

Μνήμες από την τραγωδία με το Falcon που στέρησε τη ζωή του Γιάννου Κρανιδιώτη «ξύπνησε» η πτήση τρόμου της Singapore

22.05.2024 07:00
falcon-kranidiotis-12

Μνήμες από το 1999 και τον τραγικό θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη «ξύπνησε» η πτήση-θρίλερ της Singapore Airlines που έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης χθες, καθώς είχε πέσει σε κενό αέρος ενώ βρισκόταν εντός του ταϊλανδέζικου εναέριου χώρου και στη συνέχεια αντιμετώπισε ισχυρές αναταράξεις. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι επτά είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πτήση SQ321 είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου. Τα δεδομένα παρακολούθησης της πτήσης δείχνουν ότι το αεροπλάνο έκανε βουτιά 1.800 μέτρων (6.000 πόδια) μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ βρισκόταν πάνω από τη Θάλασσα Άνταμαν.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου του 1999, όταν επτά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης στο πλαίσιο διπλωματικής αποστολής, σε ένα δυστύχημα που δεν είχε προηγούμενο. Τότε, είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, σφοδρές αναταράξεις προκάλεσαν απότομη απώλεια ύψους του αεροσκάφους, όχι όμως 6.000 όπως χθες, αλλά… 20.000 πόδια και συγκεκριμένα από τα 25.000 στα 5.000.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, υπό την τότε ιδιότητά του ως αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών μετέβαινε στο Βουκουρέστι με υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον, προκειμένου να λάβει μέρος σε Διαβαλκανική Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών.

Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο οι έξι από τους 13 επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους. Πέραν του Γιάννου Κρανιδιώτη, στην μοιραία πτήση έχασαν επίσης τη ζωή τους ο γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου ( ΕΡΑ), ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος (ΕΡΤ), ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο γιος του Γιάννου Κρανιδιώτη, Νικόλας, δεν ήθελε να τον συνοδεύσει στο «μοιραίο» ταξίδι, αλλά τελευταία στιγμή ο πατέρας του κατάφερε να τον πείσει.

Ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης που επέβαινε στο αεροσκάφος και υπέστη ελαφρά τραύματα, καθώς ήταν δεμένος στη θέση του, περιέγραψε τότε, μιλώντας στα «Νέα»: «Συνέβη αφού είχαμε ολοκληρώσει το γεύμα που μας είχε σερβιριστεί. Ο υπουργός βρισκόταν όρθιος και είχε έρθει προς το πίσω μέρος του αεροπλάνου, εκεί όπου βρισκόμασταν με άλλους συναδέλφους για να μας ενημερώσει. Όρθια ήταν και άλλα άτομα και συζητούσαν. Ξαφνικά νιώσαμε να πέφτουμε. Αντικείμενα και άνθρωποι που ήταν όρθιοι άρχισαν να χτυπιούνται στα τοιχώματα που αεροσκάφους».

Οι έξι από τους επτά που είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους έχασαν τη ζωή τους ακαριαία από πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι. Ο Παναγιώτης Πούλος τραυματίστηκε βαρύτατα σε κεφάλι και θώρακα και υπέκυψε λίγες μέρες αργότερα.

Από την μοιραία πτήση επέζησαν εκτός από τους πιλότους, η διπλωματική σύμβουλος του Γιάννου Κρανιδιώτη, Μαρία Μπεγλίτη, ο δημοσιογράφος της Βραδυνής, Αλφόνσος Βιτάλης, και η αεροσυνοδός, Άννα Βελισαρίου.

Η επίσημη έκθεση των ρουμανικών αρχών. που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2000. έκανε λόγο για τεχνική βλάβη και λάθος χειρισμούς. Είχε ήδη προηγηθεί η άσκηση δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος των δύο πιλότων του Φάλκον, καθώς και κατά των τεχνικών που το συντηρούσαν, βάσει άλλου πορίσματος που είχε εκδοθεί από δύο εμπειρογνώμονες που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

Πόρτα καταπλάκωσε μαθητές σε δημοτικό σχολείο της Κηφισιάς – Στο χειρουργείο 9χρονος

Αιγάλεω: Τράκαραν, έπαιξαν άγριο ξύλο στα φανάρια και έπειτα παρέσυραν έναν 43χρονο

Επικρίσεις BBC για το ναυάγιο στην Πύλο: Στο στόχαστρο τα «κενά» των ελληνικών αρχών 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:09