search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 03:46
MENU CLOSE

Το ψήφισμα της ελληνικής Βουλής για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους που… χάθηκε στη σκόνη

22.05.2024 16:14
vouli edrana

Την ώρα που τρεις χώρες – δύο της ΕΕ και μια σκανδιναβική – κάνουν το ιστορικό βήμα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διακατέχονται από αντισημιτικές απόψεις ή ότι τάσσονται με τη Χαμάς, η Ελλάδα, που είχε περάσει το 2015 ψήφισμα στη Βουλή για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, έχει πλέον αντιδιαμετρική άποψη.

Τον Δεκέμβριο του 2015, παρουσία του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η Βουλή ομόφωνα ψήφισε υπέρ της προώθησης από την κυβέρνηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Στην εισήγησή του τότε, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ανέπτυξε το σχέδιο της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με το οποίο η Επιτροπή αναγνωρίζει την συνύπαρξη δύο κρατών και ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967.

Από τότε δεν υπήρξε πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σε κοινοβουλευτική ερώτηση του ΚΚΕ το 2017 σχετικά με το θέμα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απάντησε κάνοντας λόγο για σχέσεις με την Παλαιστίνη που «έχουν παραδοσιακά άριστο χαρακτήρα» σημειώνοντας ότι «με σχετική εγκύκλιό μου από το 2015 καθιερώθηκε η υποχρεωτική χρήση του όρου “Παλαιστίνη” από όλη την ελληνική Δημόσια Διοίκηση». Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία που προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, ως χώρα της ΕΕ, με ιστορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο αλλά και φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ».

Το ζήτημα της αναγνώρισης Παλαιστιανιακού κράτους πέρασε οριστικά στο περιθώριο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός επέλεξε να οικοδομήσει και να διατηρήσει άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, προωθώντας σημαντικές διμερείς συμφωνίες χαρακτηρίζοντας μάλιστα «εμβληματικό» το έργο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.

Διαβάστε επίσης:

Ελεγκτικό συνέδριο: Ακύρωσε διαγωνισμό της περιφέρειας Αττικής λόγω υπερκοστολόγησης – Πολάκης: «Να παρέμβει η ευρωπαία εισαγγελέας»

Κεχαγιά: «Απρόθυμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια» (audio)

Καυστική αντίδραση Κουμουνδούρου στην επίθεση Ανδρουλάκη σε Κασσελάκη: Αναλώθηκε στο να μιλάει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07