search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 02:11
MENU CLOSE

Γείτονες σε σύγχυση: Επιμένει στο «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι, άλλα λέει στην Ουάσινγκτον

22.05.2024 17:26
mitsoski-1

Παιχνίδι σε δύο βάρκες συνεχίζει να παίζει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αφού από τη μία διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ ότι δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την άλλη χρησιμοποιεί σε αναρτήσεις του τον όρο «Μακεδονία» στις επίσημες συναντήσεις που έχει με ξένους αξιωματούχους.

«Χθες, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Τίμτσο Μούτσουνσκι, είχαμε συνάντηση με τον Αυστριακό Πρέσβη Μάρτιν Πάμερ. Ευχαρίστησα τον κ. Πάμερ για τη στήριξη που λαμβάνει η “Μακεδονία” από την Αυστρία στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι άριστες σχέσεις “Μακεδονίας” και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε επίσης το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας που θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης».

Πάντως, η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα από το VMRO που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ότι θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όπερ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εφαρμογή της οποίας είναι προϋπόθεση για την πορεία αυτή.

Επομένως, αυτό που προκύπτει από την ερμηνεία των όσων λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή πρόκειται για λεονταρισμούς, όμοιους με εκείνους της ΝΔ προεκλογικά, και προς εσωτερική κατανάλωση προφανώς

Προ ημερών είχε προχωρήσει σε ένα ακόμη εθνικιστικό παραλήρημα εντός της χώρας του, αφού μεταξύ άλλων, καλούσε την Ελλάδα να σταματήσει τις… επιθέσεις προς τη χώρα του και εάν έχει πρόβλημα και θεωρεί πως παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης.

Κινούμενος στην προκλητική γραμμή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, είχε τονίσει για για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πως είναι συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει και κανένας δεν θα του επιβάλλει κάτι διαφορετικό. Ενώ αναμένει «το συντομότερο» να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό «και να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία» μιλάει για απειλές από την Ελλάδα.

Εντωμεταξύ, εντύπωση προκάλεσε χθες το γεγονός ότι στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Παράλληλα, το όνομα «Μακεδονία» φιγουράρει πλέον στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας.

H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία “MK”, όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία “Πρόεδρος” αναφέρεται επίσης απλά “Πρόεδρος” χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Star Wars ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για τα όπλα στο διάστημα

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους πρέπει να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, λέει ο Λευκός Οίκος

ΗΠΑ: Αρκούδα εισέβαλε σε γκαράζ σπιτιού για ένα βραδινό… σνακ, αλλά έφυγε απογοητευμένη (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07