search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 08:55
MENU CLOSE

Εγκεφαλικό: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο

23.05.2024 09:18
junk-food-new

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα αναψυκτικά και τα χοτ ντογκ, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους, ακόμα και αν δεν τρώνε μεγάλες ποσότητες, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως έστω και 10% της διατροφής να αποτελείται από αυτού του είδους τα τρόφιμα, αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον εγκέφαλο. Μάλιστα αυτό παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που κατά τα άλλα προσπαθούσαν να τρέφονται υγιεινά.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 34.418 εθελοντές, ηλικίας 45 ετών και άνω,  τους οποίους παρακολουθούσαν επί 11 χρόνια κατά μέσον όρο.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως κατέγραφαν τη νοητική διαταραχή στους 14.715 εξ αυτών. Στους υπόλοιπους 20.243 κατέγραφαν τα εγκεφαλικά επεισόδια. Κανένας εθελοντής δεν είχε προγενέστερο ιστορικό εγκεφαλικού ή νοητικής διαταραχής.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής για να αξιολογήσουν οι ερευνητές πόσα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν. Κατέγραψαν επίσης πόσο ακολουθούσαν τις επιταγές υγιεινών προγραμμάτων διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της μελέτης, 768 από τους εθελοντές της πρώτης ομάδας είχαν εκδηλώσει νοητική διαταραχή. Αντίστοιχα, 1.108 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η αύξηση κατά 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετιζόταν με αύξηση κατά 16% του κινδύνου νοητικής διαταραχής. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν αυξημένος κατά 8% στους συμμετέχοντες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Αντιθέτως, σε όσους έτρωγαν τα περισσότερα μη-επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν μειωμένες κατά:

  • 12% οι πιθανότητες νοητικής διαταραχής
  • 9% οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα μη-επεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβάνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, αυγά, γάλα, φρέσκα ψάρια.

Στα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται συστατικά που προσθέτουμε στο μαγείρεμα, όπως το αλάτι, τα μπαχαρικά, τα περισσότερα λάδια. Συμπεριλαμβάνονται επίσης τα τρόφιμα σε κονσέρβα και τα κατεψυγμένα που περιέχουν μη-επεξεργασμένη τροφή με προσθήκη συστατικών του μαγειρέματος.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται οι προσυσκευασμένες σούπες, οι σάλτσες, οι κατεψυγμένες πίτσες, τα έτοιμα γεύματα, τα αλλαντικά, οι τηγανητές πατάτες, τα παγωτά, τα κέικ, τα προϊόντα άρτου του εμπορίου, τα έτοιμα γλυκίσματα και πολλά άλλα. Τα τρόφιμα αυτά τυπικά είναι πλούσια σε θερμίδες. Περιέχουν επίσης πρόσθετη ζάχαρη ή/και αλάτι. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πολλά προβλήματα υγείας, όπως:

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση κλόνισε την πίστη στο ΕΣΥ: Οι Έλληνες το βαθμολογούν κάτω από τη βάση – Ένας στους δύο θα επέλεγε ιδιώτη γιατρό

ΕΟΠΥΥ: Ποιοι δεν θα πληρώνουν τα χαράτσια 1 και 3 ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Έρευνα: Το ΕΣΥ υπό κατάρρευση – Ράντζα, ελλείψεις προσωπικού και μισθοί πείνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 08:53