search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 05:57
MENU CLOSE

«Γυμνά» τα νησιά μας από υγειονομικό προσωπικό – 2.500 ευρώ το ενοίκιο για σπίτια στη Σκιάθο, τους αντιμετωπίζουν ως τουρίστες!

23.05.2024 09:27
Untitled design (4)

Είναι κοινό μυστικό ότι ο λόγος που οι γιατροί και οι νοσηλευτές «γυρίζουν την πλάτη» στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας είναι οικονομικός.

Το κόστος ζωής είναι απαγορευτικό και ο μισθός τους δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο, στους τουριστικούς προορισμούς όπως στη Σαντορίνη, την Πάρο τη Μύκονο, τη Νάξο, την Κω, την Κέρκυρα κλπ.

Πρόσφατο παράδειγμα οι γιατροί της 5ης Υγειονομικής Περιφερείας (Θεσσαλία) που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα στέγασης στη Σκιάθο, καθώς τα ενοίκια φτάνουν έως και 2.500 ευρώ το μηνά,δηλαδή 100 ευρώ την ημέρα!

Μάλιστα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ενημερώθηκε για το πρόβλημα και η Περιφέρεια κλήθηκε να καλύψει το κόστος της στέγασης των γιατρών.

«Είναι προφανές, ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού της Σκιάθου αντιμετωπίζουν τους δημόσιους λειτουργούς – γιατρούς ως τουρίστες και όχι ως ανθρώπους που θα προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στο σύνολο του πληθυσμού, χρεώνοντας υπερβολικές τιμές στο κόστος στέγασης τους, σαν να βρίσκονται στο νησί για διακοπές και όχι για την παροχή πολύτιμων ιατρικών υπηρεσιών» αναφέρει σε αυστηρό τόνο η ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Την ίδια ώρα η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με ανακοίνωση της περιγράφει τις τραγικές ελλείψεις στα νησιά της χώρας σχολιάζοντας : «Κάποιοι δείχνουν να εκπλήσσονται με τη δημοσιοποίηση της υποστελέχωσης του κέντρου υγείας Σκιάθου των Σποράδων από την άρνηση γιατρών, να υπηρετήσουν στο νησί, επειδή τα ενοίκια είναι ακριβά.

Λες και δεν είναι ίδια η κατάσταση σε όλα τα νησιά μας. Τι λέμε εμείς τόσο καιρό; Γιατί εκπλήσσονται κάποιοι με το ύψος του ενοικίου ενός σπιτιού σε ένα νησί όπως η Σκιάθος όταν άκουσαν για 2.500 ευρώ το μήνα;

Πόσο πίστευαν ότι κάνει το ενοίκιο για ένα μήνα στη Σκιάθο και σε κάθε νησί, το καλοκαίρι όταν τα σπίτια νοικιάζονται με την ημέρα και κοστίζουν 80 με 100 ευρώ;».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει ότι: «Με 1.850 ευρώ μισθό για το γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή ή διασώστη δεν βρίσκεις για τα νησιά; Ο μισθός που λαμβάνουμε δεν καλύπτει ούτε το ενοίκιο του σπιτιού. Οι τοπικοί φορείς σφυρίζουν αδιάφορα και δεν παρέχουν κίνητρα αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων».

Σύμφωνα με τον ίδιο ένας γιατρός προτιμάει να πάει στην Κύπρο που λαμβάνει 80.000 ευρώ μισθό το χρόνο, ο νοσηλευτής 40.000 ευρώ μισθό το χρόνο, έχει φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις, παρά στη Σαντορίνη.

«Στη Σκιάθο, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο, όταν ένας ασθενής έκτακτο περιστατικό χρειάζεται ακτινογραφία πρέπει να πάει σε ιδιωτικό κέντρο και να τη χρυσοπληρώσει. 50 ευρώ για μια απλή ακτινογραφία» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά τις υγειονομικές ελλείψεις σε 14 νησιά της χώρας μας.

1. Νοσοκομείο Νάξου

Δεν λειτουργεί το διαγνωστικό τμήμα και ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί 1 ακτινολόγος με μετακίνηση που θέλει να φύγει.

Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα λειτουργεί μόνο 15 ημέρες το μήνα. Υπηρετεί 1 Χειρουργός και 1 αναισθησιολόγος. Γίνονται μαστογραφίες και η διάγνωση γίνεται σε άλλο νοσοκομείο. Έχουν μόνο 1 μόνιμο γυναικολόγο και 1 με μετακίνηση.

2. Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Το νοσοκομείο είναι το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας και συχνά αποθεώνεται το καθεστώς λειτουργίας του. Και όμως αργοπεθαίνει. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, κανένας μικροβιολόγος, 1 γενικός γιατρός, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος με μετακίνηση, 1 παιδίατρος,κανένας νευρολόγος. Ένας υπήρχε και έφυγε.

3. Κέντρο Υγείας Τήνου

Χωρίς παθολόγο. Υπηρετούν δύο γιατροί 1 παιδίατρος και 1 μικροβιολόγος. Παθολογικά περιστατικά τα βλέπει η παιδίατρος. Έρχεται με μετακίνηση 1 ορθοπεδικός με μπλοκάκι βλέπει τακτικά περιστατικά. Για τα έκτακτα πληρώνεται από τους ασθενείς. Υπάρχει ένα ασθενοφόρο για τη βάρδια όπως και στα άλλα νησιά. Που είναι τα δύο που δεσμεύτηκαν πέρυσι. Μόνο λιγοστές βάρδιες δεύτερο.

4. Νοσοκομείο Σύρου

Νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Στα επείγοντα κανένας γιατρός από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις. Υπηρετεί μόνο ένας Γενικός Ιατρός. Στη παθολογική κλινική από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις παθολόγων έχουν απομείνει 2 και 1 με παράταση. Καρδιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1 και ακόμη 1 σε παράταση. Συνεπικουρεί και 1 καρδιολόγος της ΜΑΦ. Αναισθησιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν 2 και βοηθάει και η Διευθύντρια της ΜΑΦ.

Έτσι υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Δεν υπηρετεί κανείς ψυχίατρος, κανείς νευρολόγος. Νεφρολόγοι από τις 3 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 και 1 σε σε παράταση

5. Αμοργός

Ένας καρδιολόγος και 4 νοσηλεύτριες. Μόνο αυτοί.

6. Ιος

Εχει γιατρούς αλλά δεν έχει νοσηλευτές και διασώστες. Υπηρετούν μόνο 2 νοσηλευτές και 3 διασώστες. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από νοσηλευτικό και ασθενοφόρο.

7. Μήλος

Έχει 4 γενικούς ιατρούς και 1 ορθοπεδικό. Δεν έχουν παιδίατρο. Δεν έχουν  

καρδιολόγο. Έχουν μόνο 6 νοσηλευτές δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Έχουν 3 διασώστες και υπάρχουν πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

8. Άνδρος

Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 γενικός γιατρός, 1 ακτινολόγος, 1 παθολόγος. Υπηρετούν μόνο 5 νοσηλεύτριες. Δεν υπηρετεί μικροβιολόγος.

9. Νοσοκομείο Κερκύρας

Ξέμεινε με 2 παθολόγους στη παθολογική κλινική. Μεγάλο ζήτημα τελευταία με το ογκολογικό τμήμα που λειτουργούσε και στο παλαιό νοσοκομείο πριν το έτος 2010. Απεβίωσε η μοναδική Ογκολόγος και έμεινε το ογκολογικό τμήμα μόνο με μια παθολόγο που συνεπικουρεί. Μετακινείται ογκολόγος από άλλα νοσοκομεία. Όμως υπάρχουν κενές ημέρες με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλει το σωματείο την απίστευτη ταλαιπωρία και τα έξοδα των ασθενών με καρκίνο να αναζητούν εκτός νησιού σε άλλα νοσοκομεία της χώρας τη θεραπεία τους.

10. Νοσοκομείο Κυθήρων

Χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς Μικροβιολόγο, .με 1 χειρουργό, 1 παιδίατρο, 1καρδιολόγο

11. Νοσοκομείο Κω

Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, υπηρετεί 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 ακτινολόγος.

12. Νοσοκομείο Λευκάδας

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, Μαΐων και τεχνολόγων.Προβλήματα με γιατρούς στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν δύο χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι, 1 αναισθησιολόγος και 1 με μπλοκάκι. Γίνονται μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί και τα περιστατικά του νοσοκομείου ΠΡΕΒΕΖΑΣ λόγω σοβαρότατων ελλείψεων ιατρών που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Πρέβεζας.

13. Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Σοβαρές ελλείψεις παθολόγων. Από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1,ακόμη 1 με μπλοκάκι και 1 με μετακίνηση. Αναισθησιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί μόνο 1. Στο κέντρο ψυχικής υγείας από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχίατρων κανένας.

14. Νοσοκομείο Σκιάθου

Έχει ξεμείνει με 2 ειδικευμένους γιατρούς που κάνουν εφημερίες και 2 αγροτικούς για 60.000 πληθυσμό το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχει ασφάλεια στις εφημερίες. Όταν χρειασθεί διακομιδή ασθενούς συνοδεία γιατρού, στο Κέντρο Υγείας για πολλές ώρες δεν θα καλύπτεται από γιατρό.

Πως θα εξετάζονται οι ασθενείς το πρωί, ποιος θα κάνει συνταγογράφηση, ποιος θα εκδίδει πιστοποιητικά υγείας τα οποία για να εκδοθούν χρειάζεται η ακτινογραφία να διαγνωσθεί από το νοσοκομείο Βόλου και κάνει 10 ημέρες.

«Το ενοίκιο του σπιτιού για το καλοκαίρι είναι ναι 2.500 ευρώ το μήνα. 30 ημέρες επί 80 έως 100 ευρώ η κάθε ημέρα πόσα είναι;

Φυσικά οι τιμές δεν είναι οι ίδιες όταν νοικιάζεις με το έτος, αλλά και πάλι πολύ ακριβά σε σχέση με τους μισθούς που λαμβάνουμε.

Οι διοικητές των Υγειονομικών περιφερειών προσπαθούν με μετακινήσεις να καλύπτουν τα κενά αλλά υπάρχει απροθυμία λόγω έλλειψης κινήτρων» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση κλόνισε την πίστη στο ΕΣΥ: Οι Έλληνες το βαθμολογούν κάτω από τη βάση – Ένας στους δύο θα επέλεγε ιδιώτη γιατρό

ΕΟΠΥΥ: Ποιοι δεν θα πληρώνουν τα χαράτσια 1 και 3 ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Έρευνα: Το ΕΣΥ υπό κατάρρευση – Ράντζα, ελλείψεις προσωπικού και μισθοί πείνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07