search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 05:48
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Εισβολή τρισεκατομμυρίων τζιτζικιών – Είχε να συμβεί 221 χρόνια (Video)

23.05.2024 09:59
Untitled design (6)

Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια αναμένεται να εμφανιστούν σταδιακά σε όλες τις περιοχές των ΗΠΑ, σε αριθμούς που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και πα΄ρα πολλά χρόνια

Οι κάτοικοι στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ είναι έτοιμοι για ένα «αξιοθέατο» λένε οι ειδικοί, καθώς θα βγουν ταυτόχρονα από το υπέδαφος δύο διαφορετικές γενιές τζιτζικιών -η μία που ζει με 13ετή κύκλο και η άλλη που ζει με 17ετή κύκλο.

Η διπλή εμφάνιση των τζιτζικιών, τα οποία είναι γνωστά για το πόσο… φωνακλάδες μπορούν να γίνουν, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και εκτιμάται ότι συνέβη για τελευταία φορά πριν από 221 (!) χρόνια, το 1803, όταν ο Τόμας Τζέφερσον, ένας από τους ιδρυτές της Αμερικής, ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κάποιες φορές το βουητό τους μπορεί να φτάσει σε ένταση τα 110 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του SkyNews.

Ο Τζον Κούλεϊ, που ειδικεύεται στη μελέτη τζιτζικιών στο Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, χαρακτήρισε την επερχόμενη εισβολή «cicada-geddon», από το Armageddon.

Θα καλύψουν έκταση ίση με το μέγεθος του Ντέλαγουερ!

Ως το είδος με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση, ο πληθυσμός των Brood XIX -τα τζιτζίκια που αναδύονται σε έναν 13ετή κύκλο- είναι διαδεδομένος στις μεσοδυτικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Αϊόβα, του Ιλινόις και της Ιντιάνα, καθώς και στα νοτιοανατολικά, σε μικρότερα τμήματα της Αλαμπάμα, του Αρκάνσας, της Τζόρτζια, του Κεντάκι, της Λουιζιάνα, του Μιζούρι, του Μισισίπι, της Βόρειας Καρολίνας, της Οκλαχόμα, της Νότιας Καρολίνας, του Τενεσί, της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ, σύμφωνα με το National Geographic.

Σύντομα μετά την εμφάνισή τους, τζιτζίκια από έναν διαφορετικό πληθυσμό, του Brood XIII, θα εμφανιστούν στο Ιλινόις.

Ο πληθυσμός XIII βγαίνει μόνο κάθε 17 χρόνια και, σύμφωνα με τον εντομολόγο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ Μάικ Ράουπ, είναι «ιστορικά άφθονος».

Η ταυτόχρονη εμφάνιση των δύο αυτών γενιών είναι ένα σπάνιο γεγονός που θα οδηγήσει σε περισσότερα τζιτζίκια «από οπουδήποτε αλλού οποιαδήποτε άλλη στιγμή», δήλωσε η εντομολόγος Πάουλα Σριούσμπερι του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, τα τζιτζίκια θα καλύψουν φέτος τόση έκταση που θα είναι ίση με το μέγεθος του Ντέλαγουερ!

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Χτυπούσε άγνωστες γυναίκες στη μέση του δρόμου και δεν αντιδρούσε κανείς – Σοκαριστικό video

Μεξικό: Πέντε νεκροί, 50 τραυματίες από κατάρρευση εξέδρας σε προεκλογική συγκέντρωση (video)

Δυτική Όχθη: Έντεκα νεκροί από έφοδο του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν – Μεταξύ τους και τέσσερα παιδιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07