search
ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 23:26
MENU CLOSE

Τρέχουν με το… φάντασμα της αποχής

23.05.2024 06:05
dimitris-stoumpos

Σε έναν συνεχή αγώνα «δρόμου» αλλεπάλληλων περιοδειών τρέχουν οι επικεφαλής των κομμάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η πολύπαθη Θεσσαλία αλλά και η ευρύτερη περιφέρεια της Μακεδονίας (όπου έχουμε κάποιες αναμνηστικές δόσεις… Μακεδονομάχων λόγω και των πρόσφατων εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία), ώστε να καταγραφούν ενισχυμένες εκλογικές επιδόσεις.

Ιδιαίτερα για την κυβερνητική παράταξη και οι δύο περιοχές προκαλούν διαρκή πονοκέφαλο, γνωρίζοντας την ισχυρή καταγραφή – περίπου στο 20% αθροιστικά – που είχαν πριν από έναν χρόνο τα ακροδεξιά ψηφοδέλτια στη Μακεδονία και με πρόσφατο το αρνητικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλία το περασμένο φθινόπωρο.

Το κυβερνητικό «επιτελαρχείο» έχει από καιρό αντιληφθεί τη σοβαρή κάμψη της επιρροής της Ν.Δ. εκεί, αλλά και τη γενικότερη απώλεια της συνοχής του 2023, γι’ αυτό και τρέχει με «οδηγό» τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να «μαζέψει» τις πάντες και κυρίως να τονώσει την προοπτική της συμμετοχής στις κάλπες, πρόβλημα που έχουν και οι βασικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Το φάντασμα της αποχής απασχολεί σοβαρά τις ηγεσίες των κομμάτων ακριβώς γιατί μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους εκλογικούς συσχετισμούς και γι’ αυτό ήδη προσπαθούν με προπαγανδιστικές «ευελιξίες» να ανεβοκατεβάζουν τον πήχη των συγκρίσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης έγκαιρα έβαλε «ρεαλιστικό» στόχο στο ποσοστό του 2019, ενώ και ο κ. Κασσελάκης μιλάει για μεγάλη επιτυχία με το ποσοστό του 2023 (άντε λέει και για «έκπληξη» του 20%!). Ο κ. Ανδρουλάκης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να «διαχειριστούν» πλέον μια… δημοσκοπικά διαφαινόμενη τρίτη θέση με συγκριτική αναφορά στη σταθερή εκλογική άνοδο σε σχέση με το 2023 και το 2019, και γι’ αυτό η ενίσχυση της παράταξής τους στις εκλογές στο ΤΕΕ έδωσε μια τονωτική «ένεση».

Το ΚΚΕ δείχνει «ικανοποίηση» με ποσοστό «ανεβασμένο» στο 9% και «ξεχνάει» (όπως και τα άλλα κόμματα) τη σχεδόν διψήφια «αποτύπωση» της Ελληνικής Λύσης!

Δεν ακούμε από κανέναν για τη σημασία των πραγματικών αριθμών των ψηφοφόρων που θα καθορίσουν με την ψήφο τους τα πραγματικά ποσοστά ακριβώς γιατί ανησυχούν για τις πραγματικές κοινωνικές διαστάσεις της αποχής. Το πρόσφατο δείγμα της συμμετοχής στο ΤΕΕ (που βέβαια είναι ένας άλλος θεσμικός χώρος) εν μέσω και της έντονης πολιτικής περιόδου που διανύουμε, παρά την επανάληψη της πρωτιάς της παράταξης που στηρίζει η Ν.Δ., έδειξε ότι συμμετείχαν λιγότερα από το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων μελών! Τέτοια δεδομένα μόνο περισσότερη ανησυχία για τη συμμετοχή προσδίδουν για τις ευρωκάλπες.

Με την ανταλλαγή… επιστολών Μητσοτάκη με την επικεφαλής της Κομισιόν δεν πρόκειται να… ενθουσιαστούν οι ψηφοφόροι, όπως δεν ενθουσιάζονται με τις επικοινωνιακές ιαχές γνωστών  στελεχών (σε πολλές πλευρές ατυχώς) και κυρίως δεν βλέπουν διάφορες στην… τσέπη τους όταν πάνε να πάρουν τα αναγκαία στο σούπερ μάρκετ (και όχι μόνο).

Το πούλμαν του κ. Κασσελάκη μπορεί να έχει μόνο τη φωτογραφία του και το σύνθημα για καλύτερη ζωή, όμως η υπεραισιόδοξη εξαγγελία του για «ανατροπή» σκηνικού δεν δείχνει να φέρνει… ανατροπές. Οι προχθεσινές δηλώσεις του για «άνοιγμα» σε κόσμο της «Πλεύσης» και του «ΠΑΣΟΚ» και γενικότερα, μόνο μια προεκλογική «προχειρότητα» δείχνουν.

Τα μεγάλα ζητήματα για την ακρίβεια και την κοινωνία μας θα συζητηθούν αύριο στη Βουλή (με την προ ημερήσιας συζήτηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ) και θα δείξουν περισσότερο τι κομίζει κάθε κόμμα στους συμπολίτες μας. Τώρα για την Ευρώπη ας προσπαθήσουμε να δούμε και τη συζήτηση των υποψηφίων για την ηγεσία της Κομισιόν σήμερα το απόγευμα, ώστε κάτι να ακούσουμε περισσότερο ως… Ευρωπαίοι…

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ΠΑΣΟΚ, γιατί τώρα

Πέντε δημοσκοπήσεις προϊδεάζουν για εκπλήξεις στις ευρωεκλογές

Διεκδικούμε αθλητισμό πραγματικά κοινωνικά αγαθό, που να το χαίρονται όλοι

Τι συμβαίν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 23:22