search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:08
MENU CLOSE

Σπάνια ανακάλυψη στην Αυστρία: Βρέθηκαν εκατοντάδες οστά μαμούθ σε κελάρι (photos)

24.05.2024 11:36
austria_mammoth_2405_1920-1080_new
credit: OeAW-OeAI/Yannik Merkl

Εκατοντάδες οστά μαμούθ ανακαλύφθηκαν σε ένα κελάρι στην Αυστρία, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στη χώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα οστά έχουν ηλικία 30.000-40.000 χρόνων.

Ο Αντρέας Περνερστόρφερ έκανε την ανακάλυψη στη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης του κελαριού του, στο χωριό Γκόμπελσπουργκ, περίπου 70 χιλιόμετρα από τη Βιέννη.

Η ανακάλυψη χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερου του είδους εδώ και έναν αιώνα και πλέον το κελάρι και οι ανασκαφές πέρασαν στην ευθύνη αρχαιολόγων της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο ιδιοκτήτης του κελαριού αποφάσισε να κάνει κάποιες εργασίες για να φτιάξει το δάπεδο στο κελάρι και αφαίρεσε τμήμα του τσιμέντου, φέρνοντας στο φως τα οστά, τα οποία στην αρχή νόμιζε ότι ήταν ξύλα. Όμως μια πιο προσεκτική εξέταση των ευρημάτων είχε ως αποτέλεσμα να ανακαλέσει στη μνήμη μια ιστορία που άκουγε από τον παππού του, που έλεγε ότι στη δεκαετία του 1960, όταν άνοιγε το κελάρι είχε βρει κάποιες γνάθους από μαμούθ

Ο Περνερστόρφερ ενημέρωσε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μνημείων, η οποία τον παρέπεμψε στην Ακαδημία Επιστημών και στους ειδικούς για τη Λίθινη Εποχή.

Την σκυτάλη πήραν αρχαιολόγοι που άρχισαν συστηματική ανασκαφή στο κελάρι και γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν επρόκειτο απλά για μερικά οστά, αλλά για πάρα πολλά οστά από μαμούθ, όπως δήλωσε η Πάροου-Σούτσον, επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας.

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει «τουλάχιστον 300 οστά» πολύ κοντά το ένα στο άλλο, σε μία επιφάνεια μόλις 12 τετραγωνικών μέτρων. «Πιστεύουμε ότι έχουμε το ζώο σχεδόν στο σύνολο. Δεν έχει γίνει ανατομική σύνδεση, αλλά πιθανότατα έχουμε όλα τα τμήματα», είπε η Πάροου-Σούτσον, προσθέτοντας ότι μεταξύ των ευρημάτων υπάρχουν και κάποια που είναι σπάνια, όπως ένα οστό από την γλώσσα μαμούθ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων τα οστά ανήκουν σε τρία μαμούθ.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να ερευνήσουμε κάτι τέτοιο στην Αυστρία χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την έρευνα», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων.

Οι ανασκαφές που χρηματοδοτούνται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μνημείων και την περιφέρεια της Κάτω Αυστρίας, εγείρουν ερωτήματα, όπως για το κατά πόσο τα μαμούθ θανατώθηκαν από κυνηγούς στη Λίθινη Εποχή. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν μαμούθ, αλλά ξέρουμε ελάχιστα για το πώς γινόταν το κυνήγι», δήλωσε η Πάροου-Σούτσον.

Όταν ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα, τα οστά των μαμούθ θα παραδοθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

Photos credits: OeAW-OeAI

Διαβάστε επίσης:

Αργεντινή: Ο Μιλέι φώναζε «θα σας καταστρέψω» και οι οπαδοί του παραληρούσαν! (Video)

Ταΐβάν: Στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, για «πρόβα εισβολής» μιλά η Ταϊπέι

Μαγιόρκα: Τέσσερις νεκροί στο εστιατόριο που κατέρρευσε, φόβοι για εγκλωβισμένους – Το υπερβολικό βάρος η πιθανότερη αιτία για την τραγωδία (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:05