search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 22:42
MENU CLOSE

Ozempic: Εκτοξεύεται η ζήτηση την άνοιξη για να έχουν κορμί με διαστάσεις μοντέλου στην παραλία

27.05.2024 09:35
farmakeio_new

Ανάρπαστο έχει γίνει για τους Έλληνες αλλά και τους τουρίστες που θέλουν να χάσουν κιλά, το φάρμακο που θα τους χαρίζει ένα κορμί με διαστάσεις μοντέλου, τώρα που θα βγουν στη παραλία.

Χωρίς φυσικά να κάνουν τις θυσίες που απαιτούνται σε άσκηση και διατροφή για να το αποκτήσουν. Για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ωστόσο, παραμένει η θεραπεία που χρειάζονται αλλά λόγω των δραματικών ελλείψεων δεν μπορούν να βρουν. Όσο για τον ΕΟΦ, αποτελεί τον μόνιμο «πονοκέφαλο» καθώς γνωρίζει ότι αυτό το σημαντικό φάρμακο, δεν πάει μόνο σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και σε εκείνος που το βλέπουν μόνο ως lifestyle βοήθημα…

Ο λόγος φυσικά για το Ozempic που εξακολουθεί να ανήκει στα προϊόντα με περιορισμένη διαθεσιμότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως λέει στο topontiki.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος: «Τα τελευταία τρία χρόνια οι ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα είναι δραματικές. Αναφορικά με το Ozempic δεν τολμάω να ζητήσω ούτε δυο! Αυτή τη στιγμή έχω ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που έρχονται με ιατρική συνταγή και δεν έχω να τους δώσω τη θεραπεία τους. Φυσικά το πρόβλημα έχει οξυνθεί με την μεγάλη ζήτηση που έχει και σε ανθρώπους που το θέλουν μόνο για να χάσουν κιλά».

Εδώ αξίζει να τονισθεί ότι μόνο το 20% των ατόμων που το παίρνει για να χάσει κιλά, τελικά δεν ξαναπαίρνει το βάρος του, όταν το σταματήσει.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στα φαρμακεία της χώρας μας, τους τελευταίους μήνες που έχει ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν, εκτός από τους Έλληνες που ζητούν το Ozempic, πλέον και οι τουρίστες από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, Γαλλία, την Ιταλία και άλλα κράτη, αναζητούν στα φαρμακεία το εν λόγο φάρμακο, καθώς στην Ελλάδα είναι αρκετά φθηνότερο από τις χώρες τους όπως λένε στο topontiki.gr πηγές από το χώρο των φαρμακείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Έρχονται και ζητούν από χώρες όπως η Ιταλία, η Αγγλία αλλά και Αμερικανοί και άλλες χώρες. Το αγοράζουν ακόμα και χωρίς ιατρική συνταγή, γιατί το βρίσκουν πιο φθηνά από ότι στις χώρες τους», λέει έγκυρη πηγή στο topontiki.gr και συνεχίζει: «Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση του αυξάνεται κατακόρυφά από τον Μάρτιο και μειώνεται από τον Σεπτέμβριο», λέει με νόημα.

Τι είναι το Ozempic

Στο Ozempic περιέχεται η δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, που είναι αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1 και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, αλλά βοηθούν και στην απώλεια βάρους.

Πρόκειται για ενέσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα που εγκρίθηκε το έχει από το 2017 από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως αντιδιαβητικό.

Ρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας με αποτέλεσμα να ελέγχεται καλύτερα ο διαβήτης. Ταυτόχρονα όμως, μειώνει την όρεξη και αυξάνει την αίσθηση κορεσμού στο στομάχι, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χάνει βάρος.

Φυσικά αυτή του η ιδιότητα το έχει κάνει τόσο δημοφιλή και γι΄αυτό η ζήτησή του έχει αυξηθεί κατακόρυφα και στη χώρα μας.

Πότε ξεκίνησε το… κακό

Το κακό έχει ξεκινήσει όταν αστέρες του Χόλυγουντ το έκαναν γνωστό με δηλώσεις τους στα social media, από το 2020 και μετά. Επικράτησε πανδαιμόνιο καθώς όλοι το ήθελαν, η παραγωγή του αυξήθηκε κατακόρυφά από την εταιρία που το παράγει στη Δανία και όπως ήταν φυσικό ξεκίνησαν τα …παρατράγουδα.

Τον Δεκέμβριο του 2023 στις Η.Π.Α, σύμφωνα με τον FDA οι δηλητηριάσεις αυξήθηκαν κατά 1500%!!!

Ο Δρ. Joseph Lambson, διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών για Δηλητήρια και Φάρμακα του Νέου Μεξικού και ανέφερε ότι στο Κέντρο δηλητηριάσεων της Γιούτα, οι κλήσεις για τη σεμαγλουτίδη σχεδόν τετραπλασιάστηκαν μεταξύ 2021 και 2022. Αυτά τα περιστατικά αφορούσαν ενήλικες ηλικίας 40 έως 70 ετών, με τη μεγαλύτερη ομάδα μεταξύ 60 και 69 ετών, σύμφωνα με το CNN Health.

Όπως ανέφερε το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Missouri, τα συμπτώματα υπερδοσολογίας σεμαγλουτίδης περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα ζάλης ή ζάλης
  • Αίσθημα τρέμουλο ή νευρικότητα
  • Εφίδρωση, ρίγη και αιμορραγία
  • Ευερεθιστότητα ή ανυπομονησία
  • Πονοκέφαλο
  • Αδυναμία
  • Κούραση
  • Ναυτία και/ή έμετος
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Σύγχυση
  • Λιποθυμία

Και μαϊμού – Ozempic

Επίσης τον Οκτώβριο του 2023, κυκλοφόρησαν μαϊμού – Ozempic στην Αυστρία, Γερμανία και την Αγγλία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που σήμανε αμέσως το συναγερμό.

Αξιωματούχους του ΕΜΑ ανέφεραν ότι μαϊμού-συσκευέςεντοπίστηκαν σε χονδρεμπόρους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα στυλό, με ετικέτες στα γερμανικά, προέρχονται από χονδρεμπόρους στην Αυστρία και στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ.

Στη χώρα μας ο ΕΟΦ εφιστούσε την προσοχή των πολίτων που αγοράζουν φάρμακα από το διαδίκτυο, τονίζοντας ότι συγκεκριμένο φάρμακο απευθύνεται μόνο σε διαβητικούς και όχι σε άτομα που απλά θέλουν να χάσουν βάρος. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας το ασφαλέστερο κανάλι διανομής είναι το φαρμακείο, όχι μόνο για το Ozempic αλλά για όλα τα φάρμακα.

Διαβάστε επίσης:

Μελάνωμα: Η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος – Σε ποιες ηλικίες αυξήθηκαν τα κρούσματα

Μαζί για το Παιδί: Χρήσιμος οδηγός για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων

Έρευνα: Αύξηση θανάτων κατά 80% στους άνω των 65 λόγω κλιματικής αλλαγής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 22:38