search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 22:00
MENU CLOSE

Politico: Αυτοί είναι οι -πραγματικά- θυμωμένοι αγρότες που απειλούν τις Βρυξέλλες με νέες κινητοποιήσεις

27.05.2024 15:57
brussels_agrotes_2602_1920-1080_2_new

Στις 4 Ιουνίου οι αγρότες θα κατέβουν στην ευρωπαϊκή γειτονιά των Βρυξελλών, προκειμένου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, αυτοί δεν θα είναι οι ίδιοι αγρότες που έκαψαν σανό, γκρέμισαν αγάλματα, πολέμησαν με την αστυνομία και ψέκασαν κοπριά στα κτίρια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ πολλές φορές φέτος. Ακόμη κι αυτοί που προκάλεσαν τις παραπάνω καταστροφές, δεν θέλουν να έχουν καμία σύνδεση με όσους προετοιμάζονται για τον νέο κύκλο κινητοποιήσεων. 

Προερχόμενες από χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Πολωνία, αυτές οι ριζοσπαστικές ομάδες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ισχυριζόμενες ότι υπερασπίζονται τους αγρότες από ένα πολιτικό κατεστημένο που λένε ότι είναι αποφασισμένο να τους εξαφανίσει.

Οι ομάδες αυτές έχουν ενθαρρυνθεί από την εκλογική επιτυχία ενός αγροτικού κόμματος στην Ολλανδία, που θα ενταχθεί στον δεξιό συνασπισμό που σχηματίστηκε από τον λαϊκιστή Γκερτ Βίλντερς και προτρέπουν τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ των τελευταίων ετών.

Ποιοι είναι οι πραγματικά θυμωμένοι αγρότες που έρχονται στις Βρυξέλλες για να ταρακουνήσουν τα πράγματα;

Τελευταία γραμμή άμυνας

Η πιο σημαντική από αυτές τις ομάδες είναι η Farmers Defense Force (FDF), η οποία δημιουργήθηκε στην Ολλανδία τον Μάιο του 2019 από τον αγρότη Mark van den Oever για να πολεμήσει την κατάληψη μιας φάρμας χοίρων από ακτιβιστές ζώων.

Το FDF κέρδισε τη φήμη ως μία από τις δύο ομάδες αγροτών που ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για τον περιορισμό της ρύπανσης από την εντατική κτηνοτροφία. Ο νεοσύστατος δεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του Βίλντερς, έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει το κλείσιμο των αγροκτημάτων και τις μειώσεις των ζώων.

Το πιο γνωστό μέλος της ομάδας αυτής, που είναι γνωστός για την εμπρηστική ρητορική του είναι ο Van den Oever, ο οποίος έχει συγκρίνει την κατάσταση των Ολλανδών αγροτών με αυτή των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 2020, οι ολλανδικές αντιτρομοκρατικές αρχές συμπεριέλαβαν το FDF στην ετήσια έκθεσή τους, περιγράφοντάς την ως μια ομάδα ακτιβιστών που τροφοδοτεί την πόλωση. Στις περσινές εθνικές εκλογές, η εκπρόσωπος της ομάδας, Sieta van Keimpema, έθεσε υποψηφιότητα για τον ακροδεξιό Belang van Nederland όμως το κόμμα δεν κέρδισε έδρες.

«Όλοι μας αποκαλούν ακροδεξιούς, αλλά οι πραγματικοί εξτρεμιστές είναι στην πολιτική. Έχουν αίμα στα χέρια τους», είπε ο van Keimpema στο Politico, προσθέτοντας ότι μόνο οι δεξιοί πολιτικοί ασχολούνται ενεργά με την ομάδα της ενώ άλλοι την αγνοούν. «Είναι επιλογή τους, όχι δική μου. Δεν μπορώ να τους αναγκάσω».

Η FDF σχημάτισε παρακλάδι πέρυσι στο Βέλγιο, στη Φλάνδρα το οποίο έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες και αλλού σε όλη τη χώρα.

Όλοι ενωμένοι

Το γερμανικό Landwirtschaft verbindet Deutschland -γνωστό ως LSV, ή η Γεωργία ενώνει τη Γερμανία- ιδρύθηκε το 2021 στην πλάτη ενός κινήματος διαμαρτυρίας που ξεκίνησε λίγους μήνες μετά το FDF.

Η ομάδα έχει εμπνευστεί από τον Ολλανδό ομόλογό της, κλείνοντας δρόμους με τρακτέρ και εξαπολύοντας κρυφές απειλές εναντίον προοδευτικών πολιτικών.

Το LSV διατηρεί μια πιο υποτονική διαδικτυακή παρουσία σε σχέση με το FDF, αλλά οι ηγέτες του έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι μπορεί να είναι πολύ κοντά στο κύριο ακροδεξιό κόμμα της χώρας, την Εναλλακτική για τη Γερμανία ή το AfD.

Πέρυσι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του LSV Anthony Robert Lee αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να μιλήσει σε εκδήλωση του AfD, τελικά αποσύρθηκε έπειτα από έντονη κριτική

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Politico, ο Lee δήλωσε ότι η ομάδα του δε συνεργάζεται ενεργά με το AfD, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί και κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Ελεύθεροι στοχαστές

Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε από τον Πολωνό μεγιστάνα εκτροφής γούνας Szczepan Wójcik και με επικεφαλής τη Monika Przeworska, το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας (IGR), είναι η μικρότερη από τις τρεις ομάδες που συντονίζουν τη διαδήλωση.

Είναι επίσης το μόνο που δεν είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας αυτό καθεαυτό, αλλά μάλλον μια αυτοαποκαλούμενη δεξαμενή σκέψης που ασχολείται με την αγροτική πολιτική.

Ο Wójcik «έχτισε» το όνομά του χρηματοδοτώντας μια εκστρατεία ενάντια στην προσπάθεια της πρώην πολωνικής κυβέρνησης το 2020 να απαγορεύσει την εκτροφή γούνας. Οι σύμμαχοί του ήταν ο ιερέας που έγινε μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Tadeusz Rydzyk.

Κατά τη διάρκεια των φετινών διαδηλώσεων των αγροτών, το IGR συντόνισε διάφορες δράσεις σε ολόκληρη τη χώρα και ο Wójcik παρακολούθησε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και άλλων ηγετών της γεωργίας. Όπως και οι άλλες ομάδες που συμμετείχαν στη διαδήλωση των Βρυξελλών, το IGR αρνείται ότι ανήκει στην ακροδεξιά, αλλά στην πραγματικότητα ούτε ο  Wójcik ούτε η Przeworska κρύβουν τη γοητεία τους για τα ακροδεξιά κόμματα. Λίγο αφότου ο Βίλντερς ανακοίνωσε ότι σχηματίζει κυβέρνηση στην Ολλανδία, ο Wójcik δημοσίευσε φωτογραφίες που ποζάρουν μαζί.

Άλλες ομάδες που θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση είναι το Coordination Rurale, το Νο.2 συνδικάτο αγροτών της Γαλλίας, το οποίο φλερτάρει εδώ και χρόνια με το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν και το ισπανικό Plataforma 6F, ένα κίνημα αγροτών που συμμάχησε με το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Vox.

Την ίδια ώρα, τα κύρια γεωργικά συνδικάτα έχουν συμβουλεύσει τα μέλη τους να μείνουν μακριά από τη διαδήλωση της 4ης Ιουνίου. Έτσι λοιπόν, είναι πιθανό να μη δούμε τα επεισόδια που προκλήθηκαν στις προηγούμενες διαδηλώσεις σχολιάζει το Po;itico με τον van Keimpema του FDF να αναφέρει πως περιμένουν να δώσουν το παρόν περίπου 3.000 άτομα, αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που περίμεναν πριν από ένα μήνα. 

Διαβάστε επίσης:

Ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν Τέξας, Αρκάνσας, Οκλαχόμα και Κεντάκι – Τουλάχιστον 14 νεκροί (Photos/Videos)

Στράμερ για επίθεση στη Ράφα: «Τρομακτικές σκηνές, πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ»

Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν για την επίθεση στη Ράφα: «Οι βάρβαροι θα λογοδοτήσουν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 21:55