search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 20:33
MENU CLOSE

Βρετανία: Επιμένουν οι Τόρις για την υποχρεωτική θητεία, «θα βγάλει τους νέους από τη φούσκα τους»

27.05.2024 12:33
british_army_new
via Wikipedia

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εξαγγελία του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ, για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα 18 έτη, αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές τις 4ης Ιουλίου, η βρετανική κυβέρνηση επιμένει για τα οφέλη του μέτρου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε στο BBC ότι η υποχρεωτική θητεία θα εμπλέξει τους νέους ξανά στην κοινωνία, όταν «πάρα πολλοί ζουν στη δική τους φούσκα», προσθέτοντας ότι το μέτρο θα «αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό της κοινωνίας» – αλλά πρόσθεσε ότι δεν προτείνεται η φυλάκιση ατόμων που δεν συμμετέχουν.

Ο Κλέβερλι δήλωσε στο BBC ότι η κίνηση αυτή αφορά την «προσέγγιση»: «Πάρα πολλοί νέοι ζουν στη δική τους φούσκα, είτε πρόκειται για μια ψηφιακή φούσκα είτε για μια κοινωνική φούσκα. Θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση όπου οι νέοι αναμειγνύονται με ανθρώπους – σε διαφορετικές περιοχές, διαφορετικές οικονομικές ομάδες, διαφορετικές θρησκείες – για να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε το είδος του κατακερματισμού που βλέπουμε πάρα πολύ», είπε.

Θητεία για 30.000, οι υπόλοιποι σε εθελοντική εργασία

Οι Συντηρητικοί λένε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 30.000 επιλεκτικές στρατιωτικές τοποθετήσεις, όπου «οι λαμπρότεροι και καλύτεροι» εθελοντές θα ασχολούνται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την εφοδιαστική ή τις επιχειρήσεις πολιτικής αντίδρασης με πλήρη απασχόληση για ένα έτος.

Όλοι οι υπόλοιποι θα παρέχουν εθελοντική εργασία για 25 ημέρες ή ένα Σαββατοκύριακο το μήνα για ένα χρόνο, σε μη στρατιωτικές οργανώσεις, όπως η πυροσβεστική υπηρεσία, η αστυνομία, το ΕΣΥ ή φιλανθρωπικές οργανώσεις. Οι τοποθετήσεις στις ένοπλες δυνάμεις ήταν «ένα μικρό στοιχείο» του σχεδίου, δήλωσε ο Κλέβερλι, καθώς «κανείς δεν θα υποχρεωθεί να κάνει το στρατιωτικό κομμάτι. […] Δεν πρόκειται να υπάρξουν ποινικές κυρώσεις. Κανείς δεν θα πάει φυλακή γι’ αυτό».

Ο Βρετανός ΥΠΕΣ επέμεινε ότι το σχέδιο είναι «πλήρως χρηματοδοτούμενο», με 1,5 δισ. στερλίνες που εκτρέπονται από το Ταμείο Κοινής Ευημερίας του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2028. Επιπλέον 1 δισ. λίρες θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, λένε οι Συντηρητικοί. Εμφανιζόμενη στην ίδια εκπομπή, η σκιώδης καγκελάριος των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα ακόμη τέχνασμα, ένα απελπισμένο τέχνασμα από το Συντηρητικό Κόμμα χωρίς κανένα βιώσιμο μέσο χρηματοδότησής του. Τη μια στιγμή λένε ότι η κινητικότητα προς τα πάνω είναι πραγματικά σημαντική, μετά κάνουν επιδρομή στον προϋπολογισμό της και λένε ότι θα χρησιμοποιηθεί για την εθνική υπηρεσία».

«Τέχνασμα», «ανεφάρμοστο», «ανοησία»

«Φοβάμαι ότι αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα ενός τεχνάσματος όπου τα ποσά δεν βγαίνουν», είπε, ενώ ακόμα και ο επίτιμος πρόεδρος της Reform UK Νάιτζελ Φάρατζ χαρακτήρισε το σχέδιο «αστείο» και «εντελώς ανεφάρμοστο», κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι χαράζουν πολιτική με βάση «μια ομάδα πίεσης μισής ντουζίνας ψηφοφόρων της Μεταρρύθμισης» που υποστήριζαν την εθνική θητεία και προσέθεσε ότι «όταν είσαι ένας αδύναμος ηγέτης – και ο Σουνάκ δεν είναι ηγέτης σε καμία περίπτωση – είσαι οπαδός, οπότε ακολουθείς αυτό που λένε οι ομάδες πίεσης».

«Είναι εντελώς ανεφάρμοστο – ο στρατός έχει συρρικνωθεί από 100.000 σε 75.000 μέσα σε 14 χρόνια Συντηρητικών κυβερνήσεων και, το πιο ενδιαφέρον, έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό νέων ανθρώπων σε αυτή τη χώρα που δεν ασπάζονται τις βρετανικές αξίες, στην πραγματικότητα απεχθάνονται πολλά από αυτά που πρεσβεύουμε», είπε ο Φάρατζ. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αμυντικού Προσωπικού Άντριου Μάρισον δήλωσε στους βουλευτές ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την επαναφορά «οποιασδήποτε μορφής θητείας», ενώ ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι απέρριψε το σχέδιο ως «ανοησία».

Διαβάστε επίσης

Singapore Airlines: Δεν θα σερβίρει γεύματα στους επιβάτες όταν η επιγραφή «προσδεθείτε» είναι αναμμένη

«Μετωπική» Ισραήλ και Ισπανίας για την αναγνώριση της Παλαιστίνης – Το Ισραήλ «μπλοκάρει» το ισπανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ

Νέα Γουινέα: Βιβλική καταστροφή από τις κατολισθήσεις, θαμένοι ζωντανοί «πάνω από 2.000» άνθρωποι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 20:33