search
ΠΕΜΠΤΗ 23.10.2025 10:45
MENU CLOSE

Λαχταριστό σπιτικό ψωμί του τοστ

23.10.2025 06:40
sintagi-new

Μια συνταγή για αφράτο και λαχταριστό ψωμί του τοστ, με οδηγίες βήμα προς βήμα, για να το ετοιμάσετε για τους αγαπημένους σας και να πλημμυρίσετε το σπίτι σας με τις μυρωδιές του φρεσκοψημένου άρτου.

Μπορείτε να το σερβίρετε με τυριά και αλλαντικά, με αλμυρά αλείμματα, αλλά είναι υπέροχο και με βούτυρο – μέλι, μαρμελάδες και γλυκά spread.

Υλικά για τη Συνταγή

500 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. δυνατό (κατά προτίμηση για τσουρέκι)

30 γραμμάρια βούτυρο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

20 γραμμάρια μαγιά νωπή (φρέσκια)

300 ml νερό χλιαρό

1 αυγό, χτυπημένο με το πιρούνι (για επάλειψη ) 

10 γραμμάρια αλάτι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέστε το αλάτι και το μαλακωμένο βούτυρο. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να ενσωματώσετε το βούτυρο στο αλεύρι προσέχοντας να μην μείνουν μεγάλοι σβόλοι. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο του μίγματος.
  2. Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακατέψτε.
  3. Ρίξτε το παραπάνω μίγμα μαγιάς στο πρόχειρο ζυμάρι και διπλώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή, λεία ζύμη. Αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ και συνεχίστε το ζύμωμα για λίγο ακόμα πάνω στον καλά αλευρωμένο πάγκο εργασίας.
  4. Επαναφέρετέ την στο μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Χωρίστε τη φουσκωμένη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, ανοίξτε κάθε μέρος σε ορθογώνιο σχήμα και μετά τυλίξτε την σε ρολό. Διπλώστε τις άκρες προς τα κάτω και αλείψτε μια φόρμα κέικ με βούτυρο.
  6. Τοποθετήστε και τα δύο ψωμάκια (ρολάκια) ζύμης το ένα δίπλα στο άλλο, με την πλευρά της ραφής προς τα κάτω. Σκεπάστε πάλι με μεμβράνη και αφήστε τα να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  7. Στο μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 230° C.
  8. Αλείψτε τη φουσκωμένη ζύμη με το χτυπημένο αυγό και ψήστε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 200° C και ψήστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα από πάνω. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα και είναι έτοιμο να το απολαύσετε.

Διαβάστε επίσης:

Μαλακά μπισκότα μήλου, της στιγμής

Εύκολη συνταγή για κοτόπουλο ποπ κορν

Κρέπες – φωλιές με τηγανητά αυγά μάτια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.10.2025 10:43