search
ΤΡΙΤΗ 04.11.2025 19:18
MENU CLOSE

Η μακροζωία στο πιάτο μας: Ποιες είναι οι έξι τροφές που συμβάλλουν στο να ζούμε περισσότερο και να είμαστε υγιείς

04.11.2025 14:25
frouta-new

Τα γονίδια, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα ζήσουμε, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όμως, όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί να επεκτείνουν  ουσιαστικά τα υγιή χρόνια της ζωής μας.

Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης το 440 π.Χ., είπε: «Ας είναι η τροφή σου το φάρμακό σου και ας είναι το φάρμακό σου η τροφή». Η σοφία του Ιπποκράτη έχει αποδειχθεί αληθινή, καθώς πλέον οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η αλλαγή των επιπέδων, του τύπου και του χρόνου κατανάλωσης τροφής (δηλαδή η νηστεία) είναι ίσως η πιο ισχυρή, εφικτή και ασφαλέστερη παρέμβαση για τη βελτίωση της υγείας και  την παράταση της μακροζωίας μας.

Οι μελέτες

Έρευνες σε διάφορους οργανισμούς, που δημοσιεύει το Cell, δείχνουν ότι οι διατροφικές στρατηγικές, όπως η μείωση των θερμίδων χωρίς υποσιτισμό, η περιοδική νηστεία και η επιλογή τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και υγιεινά λιπαρά, μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση και να μειώσουν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, επεκτείνοντας τόσο το προσδόκιμο ζωής όσο και την υγιή περίοδο ζωής.

Επιπλέον, η εξατομίκευση της διατροφής βάσει ηλικίας, φύλου, γενετικής και μεταβολικού προφίλ κρίνεται απαραίτητη για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της στη διάρκεια ζωής.

Μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησε πάνω από 124.000 ενήλικες για σχεδόν μια δεκαετία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, ενώσεις που βρίσκονται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά, τσάι και σοκολάτα, είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και αρκετές άλλες χρόνιες ασθένειες. 

Τα ευρήματα έδειξαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και έως 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μεταξύ όσων κατανάλωναν το πιο ποικιλόμορφο μείγμα φλαβονοειδών.

Τα πολύτιμα φλαβονοειδή

Πρόκειται για φυσικές φυτικές ενώσεις που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χρώμα τους και μεγάλο μέρος της προστατευτικής τους δύναμης. Μόλις χωνευτούν, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής και βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Ορισμένοι τύποι, όπως οι ανθοκυανίνες στα berries και οι φλαβονόλες στα μήλα, είναι γνωστοί για την προστασία των κυττάρων από βλάβες και μπορεί ακόμη και να υποστηρίζουν την υγιή εγκεφαλική λειτουργία καθώς γερνάμε.

Διαφορετικά φλαβονοειδή επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες, επομένως ένας συνδυασμός πηγών, όπως εναλλαγές μεταξύ τσαγιών, εσπεριδοειδών, berries και μαύρης σοκολάτας, δημιουργεί πιο ευρεία κάλυψη σε πολλαπλά συστήματα του σώματος.

Μια εθνική διατροφική έρευνα στην Πορτογαλία που δημοσιεύθηκε το 2025 έδειξε την πραγματική πρόσληψη φλαβονοειδών. Μεταξύ 5.005 συμμετεχόντων ηλικίας 3 έως 84 ετών, ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε περίπου 107 χιλιοστόγραμμα φλαβονοειδών την ημέρα.

Τα φρούτα συνέβαλαν στο μεγαλύτερο ποσοστό, ακολουθούμενα από τα λαχανικά, το κρασί και τη σοκολάτα. Οι ηλικιωμένοι είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη, ενώ οι έφηβοι κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα, κυρίως επειδή τα φλαβονοειδή τους προέρχονταν από γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι από φρέσκα προϊόντα.

Έξι τροφές που συμβάλλουν στη μακροζωία

Σε διάφορες μελέτες, ορισμένα τρόφιμα εμφανίζονται σταθερά ως κορυφαίες πηγές ποικιλίας φλαβονοειδών:

  • Μαύρο και πράσινο τσάι – Και τα δύο είναι πλούσια σε κατεχίνες και θεαφλαβίνες που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
  • Berries – Μύρτιλα, φράουλες και βατόμουρα προσφέρουν ισχυρές ανθοκυανίνες που μπορεί να προστατεύουν από φλεγμονή και γνωστική εξασθένηση.
  • Εσπεριδοειδή : Πορτοκάλια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.
  • Σταφύλια : Οι κόκκινες και μωβ ποικιλίες περιέχουν ρεσβερατρόλη και άλλες ευεργετικές πολυφαινόλες.
  • Μαύρη Σοκολάτα – Με μέτρο, παρέχει φλαβαν-3-όλες που σχετίζονται με βελτιωμένη κυκλοφορία.
  • Τα μήλα : Η περιεκτικότητά τους σε κουερσετίνη ενισχύει την υγεία των αγγείων και τις αντιοξειδωτικές άμυνες.

Η προσθήκη μερικών από αυτές τις τροφές στο καθημερινό σας πρόγραμμα είναι ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσετε τη διατροφική προστασία του οργανισμού σας.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί βλέπεις συνεχώς το ίδιο κακό όνειρο; Οι ειδικοί απαντούν

Και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η εξυπηρέτηση των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Νέος θάλαμος με χορηγία του Ιδρύματος Kind Things

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 04.11.2025 19:15