Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Την πιο σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας μας βιώνουν τα μικρά παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρα μας, κακοποιημένα από τους ίδιους τους γονείς τους ή το στενό τους περιβάλλον τους.
Οι αριθμοί σοκάρουν καθώς αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος της ενδοοικογενειακή βίας και όχι μόνο, που φαίνεται ότι έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μια βόλτα στα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάνεις ότι είναι γεμάτα από κακοποιημένα παιδιά όλων των ηλικιών, που φιλοξενούνται στις παιδιατρικές κλινικές επειδή δεν υπάρχουν κοινωνικές δομές να τα αναλάβουν. Μόνο φέτος, στα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής – Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Παίδων Αγίας Σοφίας – φιλοξενήθηκαν 400 κακοποιημένα παιδιά με εισαγγελική εντολή και 1.300 τους τελευταίους δέκα μήνες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Τα παραπάνω στοιχεία σοκ αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών (19 Νοέμβριου).
Σήμερα, 26 κακοποιημένα παιδιά παραμένουν στα νοσοκομεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να φαίνεται λύση σε προνοιακές δομές.
Αναλυτικά :
Συνολικά, μέσα σε δέκα μήνες, περίπου 1.300 παιδιά βρέθηκαν υπό εισαγγελική προστασία σε νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεκάδες παιδιά παραμένουν στα νοσοκομεία για πολλούς μήνες, διαταράσσοντας τη λειτουργία των κλινικών και στερώντας κρεβάτια από άρρωστα παιδιά. Παράλληλα τα ίδια τα θύματα βιώνουν ένα δεύτερο τραύμα από την αδυναμία του κράτους να τα προστατεύσει.
«Είναι γροθιά στο στομάχι για την κοινωνία μας», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος. «Έρχονται κακοποιημένα παιδιά από κάθε είδους κακοποίηση με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των γενικών Νοσοκομείων για εξετάσεις. Διαπιστώνουμε ότι είναι καλά στην υγεία τους και όμως παραμένουν στα νοσοκομεία για μεγάλο χρονικό διάστημα ελλείψει προνοιακών μονάδων», αναφέρει.
Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει ότι το κράτος κοινωνικής προστασίας «δεν υπάρχει. Οι δημόσιες προνοιακές δομές παραμένουν υποστελεχωμένες και πολλές θέσεις φιλοξενίας είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού».
Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φύλαξης παιδιών. Η παραμονή τους για μήνες δεν τους προσφέρει θεραπεία ή επανένταξη, αλλά διακόπτει σχολεία, φροντιστήρια και δραστηριότητες και αφήνει ανεξίτηλα τα τραύματα της κακοποίησης, προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
«Τα νοσοκομεία δεν πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ως προσωρινά καταφύγια για τα θύματα κακοποίησης, τα παιδιά χρειάζονται προστασία, φροντίδα και δικαίωμα σε μια κανονική παιδική ηλικία», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Διαβάστε επίσης:
Νέα ανακάλυψη: Πρωτεΐνη βιοδείκτης για τον καρκίνο επουλώνει τα τραύματα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.