Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Επικριτικός κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Κάγια Κάλας, ήταν ο Ζοσέπ Μπορέλ για την στάση που τηρεί η ΕΕ σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, καθώς και για το πως χειρίζεται την κρίση με την κυβέρνηση Τραμπ.
Ο Μπορέλ, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν ως «παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου» και κάλεσε την ΕΕ να απορρίψει την εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την Ουάσινγκτον.
«Χάνουμε την μας αξιοπιστία όταν εφαρμόζουμε επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Η ΕΕ θα πρέπει να καταδικάζει πιο έντονα τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είτε από το Ισραήλ, τη Ρωσία είτε από τις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Η ΕΕ θα πρέπει να καταδικάζει πιο έντονα τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είτε από το Ισραήλ, τη Ρωσία είτε από τις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Ο Μπορέλ επανέλαβε ότι ο πόλεμος κατά του Ιράν «είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου και δεν δικαιολογείται από μια άμεση απειλή, όπως έχουν υποστηρίξει ορισμένοι».
Ο Μπορέλ επέκρινε επίσης την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, όπως είπε, «συνέχισε να υπερβαίνει τις εξουσίες της ασκώντας εξωτερική πολιτική που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της. Είναι συστηματικά προκατειλημμένη υπέρ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Χάνουμε αξιοπιστία όταν εφαρμόζουμε επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες», υπογράμμισε.
«Η Ευρώπη υποφέρει από τις συνέπειες όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, ενώ ο Τραμπ καυχιέται ότι αυτό είναι ωφέλιμο για τις ΗΠΑ επειδή είναι εξαγωγείς πετρελαίου πρόσθεσε».
Ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης κάλεσε την ΕΕ να μην προχωρήσει στην επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από την φον ντερ Λάιεν και τον Τραμπ το περασμένο καλοκαίρι.
«Η συμφωνία ήταν άδικη από την αρχή. Μας επέβαλαν δασμούς 15% ενώ εμείς μειώνουμε τους δασμούς μας γι’ αυτούς», δήλωσε ο Μπορέλ.
Τα σχόλια του Μπορέλ έρχονται καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει μετριάσει την κριτική της προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Είπε ότι το καθεστώς στην Τεχεράνη άξιζε να πέσει, αλλά επέμεινε σε διπλωματικές λύσεις για τη σύγκρουση.
Διαβάστε επίσης:
Ανάλυση Euractiv: Πώς ο πόλεμος στο Ιράν αποκάλυψε τα όρια της ισχύος των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.