search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.04.2026 13:33
MENU CLOSE

Φόρουμ των Δελφών: Πιερρακάκης και Ντομπρόβσκις συζήτησαν για τις συνέπειες του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία – Κι άλλα μέτρα, αν χρειαστεί

24.04.2026 11:39
pierrakakis_new

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, και o Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας, Εφαρμογής και Απλούστευσης Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο πλαίσιο του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συζήτησαν για την «Ευρωπαϊκή Ευημερία σε μια Εποχή Παγκόσμιας Αβεβαιότητας».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή στην ευρωπαϊκή οικονομία με τον Ντομπρόβσκις να επισημαίνει ότι θα υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, ενώ ο Πιερρακάκης σημείωσε ότι από τη μία πλευρά, οι ειδικοί μιλούν ακόμα και για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση, αλλά από την άλλη, οι αγορές δεν αντιδρούν ανάλογα. Το τι θα γίνει εξαρτάται από ενδεχόμενα επιπλέον πλήγματα.

Οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν, είπε, θα πρέπει να έχουν και βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά και μακροπρόθεσμο, με επενδύσεις στα δίκτυα και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, και εκτίμησε ότι η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες, όπως η διάρκεια της κρίσης και οι επιπτώσεις στις ενεργειακές υποδομές, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το πώς θα αποτιμηθεί το ρίσκο από τις αγορές, με τον Ντομπρόβσκις να επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση το πρόβλημα εντοπίζεται στις τιμές, αλλά και στα αεροπορικά καύσιμα.

Ο Πιερρακάκης, πάντως, επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση από το παρελθόν, αν και τονισέ ότι μακροοικονομικά υπάρχουν προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να απαντηθούν δημοσιονομικά στο πλαίσιο που περιγράφει η Κομισιόν, επιμένοντας, παράλληλα, στις επενδύσεις στα δίκτυα και στην αποθήκευση.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και τόνισε ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης. Προσέθεσε μιλώντας για την Ελλάδα ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις κινούνται ήδη εντός των δημοσιονομικών ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέο πακέτο μέτρων στο άμεσο διάστημα.

Όπως ανέφερε, η χώρα καταγράφει ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, με πλεόνασμα που φτάνει το 4,9% και με ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο από επίπεδα κοντά στο 210% μετά την πανδημία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 136% φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Στο δρόμο προς τις κάλπες: Επιδόματα από τα υπερπλεονάσματα το «αντίδοτο» της κυβέρνησης στις υποθέσεις διαφθοράς

Άδωνις Γεωργιάδης: Εξηγεί τι δεν του άρεσε στην Κοβέσι, την οποία λέει ταλαντούχα – «Πήγαν κουβά όσοι περίμεναν ότι θα ρίξει την κυβέρνηση»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη μπορεί να σταθεί και μόνη της στο πλευρό των χωρών της ΕΕ



google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.04.2026 13:33