search
ΠΕΜΠΤΗ 16.07.2026 11:32
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τις έδρες των ανεξάρτητων, καλεί τον Τσίπρα να απαντήσει αν θα τους βάλει στα ψηφοδέλτια της ΕΛΑΣ

16.07.2026 09:25
syriza-koinovouleftiki

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Τις έδρες από όσους ανεξαρτητοποιούνται ζητά πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ με διαρροή από πηγές της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ απευθύνει ερώτημα προς την ΕΛΑΣ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για το αν θα εντάξει στα ψηφοδέλτια τους σημερινούς ανεξαρτητοποιηθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν η απάντηση είναι καταφατική, λένε οι πηγές, τότε επιβεβαιώνεται ότι «οι διαδοχικές ανεξαρτητοποιήσεις δεν ήταν μεμονωμένες προσωπικές επιλογές, αλλά μέρος ενός προμελετημένου σχεδίου πολιτικής αποσταθεροποίησης και διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ακόμη μέσω της διαρροής απευθύνεται κάλεσμα επιστροφής σε βουλευτές και στελέχη που αποχώρησαν σε προηγούμενες κρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλες και όλους όσοι αποχώρησαν εξαιτίας του κλίματος εσωτερικής αποσταθεροποίησης και της παρατεταμένης κρίσης να επιστρέψουν στο πολιτικό τους σπίτι» αναφέρουν οι εν λόγω πηγές.

«Οι βουλευτικές έδρες δεν αποτελούν προσωπική ιδιοκτησία κανενός»

Αναλυτικότερα, πηγές της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας το νέο κύμα ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών, τονίζουν ότι «όσοι εξελέγησαν με την ψήφο των πολιτών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σήμερα επιλέγουν διαφορετική πολιτική διαδρομή, οφείλουν, για λόγους πολιτικής εντιμότητας και δημοκρατικής συνέπειας, να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες».

Όπως σημειώνουν, «οι βουλευτικές έδρες δεν αποτελούν προσωπική ιδιοκτησία κανενός. Αποκτήθηκαν μέσα από την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πρόγραμμά του και τη συλλογική προσπάθεια χιλιάδων μελών και στελεχών. Όποιος επιλέγει να αποχωρήσει από αυτή τη συλλογική εντολή, οφείλει να επιστρέψει την έδρα που κατέχει χάρη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Οι ίδιες πηγές απευθύνουν δημόσιο ερώτημα προς την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα:

«Θα είναι οι σημερινοί ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης στις επόμενες εθνικές εκλογές;».

Και προσθέτουν:

«Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε θα επιβεβαιωθεί η πολιτική εκτίμηση ότι οι διαδοχικές ανεξαρτητοποιήσεις δεν ήταν μεμονωμένες προσωπικές επιλογές, αλλά μέρος ενός προμελετημένου σχεδίου πολιτικής αποσταθεροποίησης και διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν αν αυτό που παρουσιάστηκε ως “ατομική στάση ευθύνης” ήταν τελικά ο προθάλαμος μιας προαποφασισμένης πολιτικής μετακίνησης».

Οι πηγές της Πολιτικής Γραμματείας επισημαίνουν ακόμη ότι «η ηγεσία της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης δεν μπορεί να αποφεύγει να απαντήσει σε ένα τόσο κρίσιμο πολιτικό ερώτημα. Η διαφάνεια απέναντι στους πολίτες είναι υποχρέωση όλων».

Τέλος, οι ίδιες πηγές στέλνουν μήνυμα ενότητας και ανασυγκρότησης προς όλα τα στελέχη και τους βουλευτές που απομακρύνθηκαν το προηγούμενο διάστημα μέσα στο κλίμα της εσωτερικής κρίσης:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γυρίζει σελίδα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη να ξανασυναντηθούν οι άνθρωποι που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για μια ισχυρή, σύγχρονη και προοδευτική Αριστερά. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλες και όλους όσοι αποχώρησαν εξαιτίας του κλίματος εσωτερικής αποσταθεροποίησης και της παρατεταμένης κρίσης να επιστρέψουν στο πολιτικό τους σπίτι. Η επόμενη μέρα απαιτεί ενότητα, συλλογικότητα και ανασυγκρότηση απέναντι στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κοινωνία και η χώρα».

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Στα άκρα η κόντρα για την εκλογή Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Τραβάει το σχοινί ο Πολάκης, δεν κάνει πίσω η Δούρου

Τσίπρας: Καλεί τα μέλη της ΕΛ.Α.Σ. στην πρώτη ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση μέσα από την πλατφόρμα του κόμματος

Στην Ευρωβουλή έθεσε το πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο ο Σάκης Αρναούτογλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.07.2026 11:32