search
ΔΕΥΤΕΡΑ 10.08.2026 18:05
MENU CLOSE

Νέφος τέφρας από το ηφαίστειο της Αίτνας ανέστειλε τις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κατάνιας στη Σικελία

10.08.2026 16:52
etna

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Οι πτήσεις που έφταναν στο αεροδρόμιο της Κατάνια στην ανατολική Σικελία ανεστάλησαν μέχρι τις 15:00 GMT τη Δευτέρα, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα από μια νέα έκρηξη της Αίτνας μεταφέρθηκε στον εναέριο χώρο γύρω από το αεροδρόμιο, δήλωσε ο αερομεταφορέας SAC.

Η Αίτνα, η οποία υψώνεται πάνω από την ανατολική ακτή της Σικελίας, είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και συχνά διαταράσσει την εναέρια κυκλοφορία στην Κατάνια, το κύριο αεροδρόμιο του νησιού και το πέμπτο πιο πολυσύχναστο στην Ιταλία σε επιβατική κίνηση.

«Καθώς η κατάσταση επηρεάζει σημαντικά τις λειτουργίες, οι επιβάτες παρακαλούνται να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική εταιρεία τους πριν κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο», ανέφερε η SAC σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς και θα παρέχονται περαιτέρω ενημερώσεις ανάλογα με την εξέλιξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας και τις καιρικές συνθήκες, πρόσθεσε.

Η τελευταία φάση έκρηξης στο υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης συνεχιζόταν από ανοίγματα σε υψόμετρα 2.750 μέτρων και 2.360 μέτρων, τροφοδοτώντας αρκετές ροές και δημιουργώντας εκτεταμένα πεδία λάβας, δήλωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV).

Η Ειδοποίηση του Παρατηρητηρίου Ηφαιστείων για την Αεροπορία (VONA) της INGV παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, κόκκινο, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενους κινδύνους για τα αεροσκάφη από εκπομπές τέφρας.

Διαβάστε επίσης:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.08.2026 18:04