search
ΣΑΒΒΑΤΟ 10.10.2026 19:02
MENU CLOSE

Ελευσίνα: Το προφίλ της νεοναζιστικής οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από την επίθεση με μαχαίρι στον 32χρονο

10.10.2026 18:00
elefsina

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Σύμφωνα με καταγγελίες οι δύο πρωταγωνιστές στην απόπειρα δολοφονίας του 32χρονου στην Ελευσίνα ήταν μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Propatria. Πρόκειται για μία οργάνωση που δεν έπεσε από τον ουρανό.

Τα μέλη της, που συμμετείχαν κατά το παρελθόν στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, είχαν βρεθεί ξανά στο επίκεντρο μετά τον ξυλοδαρμό μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων στο νέο ηράκλειο το 2021. Αντίστοιχα και το 2023, είχαν υπάρξει καταγγελίες ότι μέλη της Propatria είχαν συμμετάσχει σε επεισόδια στο μετρό, κρατώντας μαχαίρια.

Η Propatria εμφανίζεται δημόσια με τον μανδύα της αθλητικής οργάνωσης μαχητικών σπορ με αναφορά στον εθνικιστικό χώρο. Μετά τα γεγονότα του 2021 και την καταδίκη μελών της, η επίσημη ιστοσελίδα της σταμάτησε να κάνει δημοσιεύσεις. Ωστόσο, φαίνεται πως η οργάνωση συνεχίζει να δρα κανονικά αξιοποιώντας διαδικτυακό χώρο που επιτρέπει την κρυπτογράφηση μηνυμάτων.

Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησε την 8η κατά σειρά κατασκήνωση, όπως την χαρακτηρίζει, με τους διοργανωτές να δηλώνουν ότι σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι η ενδυνάμωση του σώματος και του μυαλού.

Οι κατασκηνώσεις και οι διασυνδέσεις με εθνικιστικές οργανώσεις

Μπορεί να εμφανίζονται ως αθλητικός σύλλογος, αριθμώντας σε διαδικτυακό ιστότοπο περισσότερα από 2000 μέλη, ωστόσο φέρεται πως συνδέεται άμεσα με την Αυτόνομη Εθνικιστική Νεολαία Αθήνας, γνωστή νεοναζιστική οργάνωση, που δημιουργήθηκε μετά την φυλάκιση των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να είναι τμήμα ενός υπόγειου εθνικιστικού δικτύου, που δρα στο παρασκήνιο και θυμίζει τις πιο σκοτεινές εποχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Μάλιστα, αντίστοιχες οργανώσεις εμφανίζονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με πιο χαρακτηριστική αυτή της Θεσσαλονίκης, της οποίας 13 μέλη καταδικάστηκαν πρόσφατα για συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία.

-Το 2018 τα μέλη της Propatria είχαν σηκώσει στο ΟΑΚΑ πανό με το σήμα του μαύρου ήλιου, ένα από τα πιο σκοτεινά σύμβολα του ναζισμού.

-Tον Ιούνιο του 2021, μέλη της ίδιας οργάνωσης είχαν επιτεθεί σε φοιτήτρια μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Τον Φεβρουάριο μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στη Ρώμη σε εκδήλωση εθνικιστών.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη 15χρονος για πορνογραφία ανηλίκων αφού ανάρτησε τροποποιημένη φωτογραφίας 14χρονης

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 18χρονη που έπεσε από τον 4ο όροφο ενώ απλώνε ρούχα

Νέα Ιωνία: Σύλληψη 24χρονου και 29χρονου για κλοπές έργων τέχνης αξίας άνω των 200.000 ευρώ από εργαστήρι γλυπτικής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10.10.2026 19:01