search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:30
MENU CLOSE

Γιατί η Ν.Δ. πυροβολεί τους πέντε του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2177
13-5-2021
15.05.2021 07:00
mitsotakis_omorfos-new

Πέντε πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, καθώς τα στελέχη αυτά σηκώνουν το βάρος της αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου όλο το τελευταίο διάστημα.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, η τομεάρχης εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης συγκεντρώνουν τα πυρά των στελεχών της κυβέρνησης, δεχόμενα επιθέσεις ακόμα και επί προσωπικού.
Οι επιθέσεις αυτές έχουν να κάνουν προφανώς με δυο λόγους:
● Πρώτον, η κυβέρνηση εμφανίζεται να χάνει την επιρροή της τη στιγμή που αργά αλλά σταθερά τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν, φέρνοντας πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
● Δεύτερον, ότι τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν αναλάβει τα θέματα τα οποία προβάλλει επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φόβος για το κέντρο


Οι διαρκείς επιθέσεις στον Τσίπρα προφανώς δεν είναι είδηση. Αυτό που ενοχλεί, ωστόσο, τους συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται όλο και πιο θεσμικός και, με επιχειρήματα και ήπιο λόγο, προσπαθεί να προσεγγίσει ένα κομμάτι ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές είχε στραφεί στη Ν.Δ.


Το νέο προφίλ του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους του Κέντρου, γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πολλές φορές το τελευταίο διάστημα επιδιώκει να εκνευρίσει τον Τσίπρα.

Μέσα σε όλα αυτά η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την άρση των πατεντών των εμβολίων, η οποία αποτελεί επίσης εδώ και μήνες πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε φωτιά στα τόπια, αφού το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτόν τον παγκόσμιο διάλογο και να τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

Για τη νομή του Δημοσίου


Ο Τζανακόπουλος βρέθηκε πριν από το Πάσχα να δέχεται τα πυρά της κυβέρνησης για την αναφορά του στο Δημόσιο και στο ξήλωμα διαφόρων παραμηχανισμών όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Το Μέγαρο Μαξίμου τον στοχοποίησε διότι θεωρεί ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έχει σκληρό λόγο, δεν μασάει τα λόγια του και δεν φοβάται την αντιπαράθεση.


«Νομίζω ότι επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και ετούτο νομίζω ότι το βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό μπροστά μας.


Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν» είχε πει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ… «σοκάροντας» τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία πίσω από αυτές τις αναφορές είδαν ένα πογκρόμ απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Τσίπρας, υπερασπιζόμενος τον Τζανακόπουλο, είπε με έμφαση «όχι σε εμάς κριτική για ρεσάλτο στο Δημόσιο» και μίλησε για «επιτελικό γιουρούσι» της Ν.Δ. στον δημόσιο τομέα.

Δεν θέλουν αντιπολίτευση


Τα όσα είπε η Αχτσιόγλου σχολιάζοντας την επιστροφή στην κανονικότητα και «την ευκαιρία για μεγαλύτερη ουσιαστική αλλαγή» ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.
Η αλήθεια είναι ότι η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικό να αποτελεί για τη Ν.Δ. έναν από τους πιο στοχοποιημένους αντιπάλους της. Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να αντιπαρατεθούν μαζί της στα τηλεοπτικά παράθυρα, καθώς θεωρούν ότι γνωρίζει καλά το αντικείμενό της, ενώ οι ήπιοι τόνοι που χρησιμοποιεί την καθιστούν συμπαθή στο κοινό.
Επιπλέον, οι κυβερνητικοί δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να ακούγονται τεκμηριωμένες φωνές αντιπολίτευσης στην οικονομική της πολιτική.

Ακόμη και τη Μαριλίζα!


Εντύπωση έχει προκαλέσει πάντως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι και την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία σε όλη την πολιτική της διαδρομή χαρακτηρίζεται από το ήθος, την ευγένεια και την κατάρτισή της στα θέματα με τα οποία ασχολείται. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι, στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα για την ηπιότητα του λόγου της.

Παρ’ όλα αυτά, όλο το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σχόλια εναντίον της που έλεγαν ότι έχει χάσει τον ήπιο λόγο της, ενώ δέχθηκε και χτυπήματα κάτω από τη μέση με αφορμή την αντιπαράθεσή της για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο προφανώς είναι η μοναδική αιτία για την οποία έχει τεθεί στο στόχαστρο των επιτελών της Ν.Δ., της κυβέρνησης και των φιλικών προς αυτήν ΜΜΕ.


Το γεγονός ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και άρα γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ενώ μπορεί να απευθυνθεί στους κεντρώους ψηφοφόρους, είναι τα επιπλέον στοιχεία που την έχουν βάλει στην ομάδα των σκληρών αντιπάλων της κυβέρνησης.


Όσο για τον Ραγκούση, η μαχητική και ενίοτε σκληρή αντιπολίτευσή του στα θέματα που αφορούν τη δημόσια τάξη – άρα και τη νεολαία, η οποία βρίσκεται σε σοβαρή απόσταση από την κυβέρνηση – είναι ο λόγος για τον οποίο έχει μπει στην κυβερνητική μαύρη λίστα, από την οποία δύσκολα θα βγει.

Ειδήσεις σήμερα

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Είμαι προϊόν ενός καλοκαιρινού έρωτα, δεν έχω επαφή με τον πατέρα μου, δεν ξέρω πού είναι (video)

Γιαννάκου προς Τσιάρα: Δεν είσαι ο Πάπας της Ρώμης (Video)

Βορίδης για «στροφή» Άδωνι υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης: Δεν σχολιάζω τοποθετήσεις συναδέλφων (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:30