search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:24
MENU CLOSE

«Πνίγεται» στους καπνούς η Αττική από τη φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα μέχρι την Ικαρία (Photos)

20.05.2021 14:51
akropoli-staxti-new-01

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες, Τετάρτη στο Σχίνο Κορινθίας.

Λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους. Στους κατοίκους εστάλη εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Λίγο αργότερα με νεο μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα μετά και την ενίσχυση των ανέμων.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα οι καπνοί και οι στάχτες να μεταφέρονται μέχρι και την Αττική, σε νησιά των Κυκλάδων, αλλά και στην Ικαρία.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά , με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχαιρένουν το έργο τους.

Εικόνες από την Αθήνα:

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo, από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά ΑΜΣ βρίσκεται στον Ισθμό, δε θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Τέλος, πραγματοποιήθηκε πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει τις επόμενες σημαντικές αλλαγές:

-Υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 m (αντί για 100 m του IRIS 1.0)

-Δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

Μάλιστα, σε έκτακτη ανακοίνωσή του στο Facebook, το Forecast Weather Greece καλεί τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές να κλείσουν τα παράθυρά τους εξαιτίας του καπνού.

«Λόγω των Β.δυτικών ανέμων ο καπνός τις επόμενες ώρες ίσως είναι πιο έντονος. Κλείστε τα παράθυρα στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο. Από τους Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα Σαλαμίνα, Αίγινα και σε όλη την Αττική. Το μέτωπο είναι μεγάλο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν το πρωί. Ακολουθήστε μας και στην ομάδα μας» αναφέρει.

Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας: Γιατί δεν λειτούργησε το 112 (video)

Πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώνονται οικισμοί – Απειλούνται σπίτια (Videos)

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:24