search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:18
MENU CLOSE

Νέος πρόεδρος για την Καταλονία (Video)

21.05.2021 21:40
Katalonia-new

Νέος πρόεδρος της Καταλονίας εξελέγη από το τοπικό κοινοβούλιο ο μετριοπαθής υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Πέρε Αραγονές.

Ο 38χρονος νομικός υποσχέθηκε στο αυτονομιστικό καταλανικό κίνημα να απαιτήσει από τη Μαδρίτη τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης για την Καταλονία, τη δεύτερη πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανίας. Η ισπανική κυβέρνηση αντιτίθεται κατηγορηματικά στη διεκδίκηση αυτή.

«Με όλη την από κοινού φιλοδοξία και τη δημοκρατική αποφασιστικότητα, το πνεύμα της υπηρεσίας και τις δημοκρατικές ευαισθησίες πάντα στην υπηρεσία των πολιτών της Καταλονίας, ζήτω η ελεύθερη Καταλονία».

Ο Πέρε Αραγονές ασχολείται με την πολιτική σχεδόν 20 χρόνια, σπούδασε στο Χάρβαρντ και προηγουμένως κατείχε θέσεις στην περιφερειακή κυβέρνηση. Ο Αραγονές, ο οποίος ανήκει στο κόμμα Ρεπουμπλικανική αριστερα της Καταλονίας, υποστηρίχθηκε από δύο άλλα σκληροπυρηνικά αυτονομιστικά κόμματα που συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι στόχοι της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνουν την αυτοδιάθεση για την Καταλονία, ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και μια αμνηστία για τους αυτονομιστές ηγέτες που διώχθηκαν μετά από παράνομη ψηφοφορία ανεξαρτησίας και καταδικασμένη δήλωση ανεξαρτησίας πριν από περισσότερα από τρία χρόνια.

Περίπου το 50% των Καταλανών θέλει ένα ανεξάρτητο κράτος, ενώ το άλλο μισό θέλει να παραμείνει μέρος της Ισπανίας.

Eιδήσεις σήμερα:

Eurogroup: Δειλά σημάδια ανάκαμψης αλλά και αυστηρές προειδοποιήσεις

Έκανε 27.000 τηλεφωνήματα στην αστυνομία μέσα σε ένα μήνα – Τελικά συνελήφθη

The truth is out there: UFO εξαφανίζεται μέσα στη θάλασσα – Επιβεβαιώνει τη βιντεοσκόπηση το Πεντάγωνο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42