search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 16:09
MENU CLOSE

Ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου κρύβει ένα σκάνδαλο

31.05.2021 21:29
salvator-mundi

Είναι ο μεγαλύτερος δικαστικός αγώνας που έχει δει ποτέ ο κόσμος της τέχνης: ένας Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εξαπατήθηκε να αγοράσει αριστουργήματα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον ενός Ελβετού έμπορου τέχνης που λέει ότι ήταν απλώς εμπόριο.

Τώρα, μετά από έξι χρόνια αγωγών σε πολλές δικαιοδοσίες, τα τραπέζια φαίνεται να γυρίζουν για άλλη μια φορά σε ένα τόσο δραματικό έργο που του δόθηκε ένα θρυλικό όνομα: “The Bouvier Affair“.

Ο Ρώσος μεγιστάνας Dmitry Rybolovlev έχει ακολουθήσει τον Ελβετό έμπορο τέχνης σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια σε διάφορα δικαστήρια, ισχυριζόμενος ότι έχει εξαπατηθεί από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε 38 έργα τέχνης που του έχουν πωλήσει ο Yves Bouvier κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

 Αλλά σε μια νέα ανατροπή, ο Bouvier δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN ότι ετοιμάζει τη δική του αγωγή ζημίας δισεκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του Rybolovlev, μετά από νομική δράση στη Σιγκαπούρη τον Φεβρουάριο, ισχυριζόμενος ότι μια μακροχρόνια δικαστική μάχη με τον Rybolovlev έχει καταστρέψει τις επιχειρήσεις και τη φήμη του.

Η υπόθεση περιλαμβάνει επίσης μερικά από τα πιο ανεκτίμητα και αμφιλεγόμενα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς έργου τέχνης το 2013 που είναι τώρα ο πιο ακριβός και αινιγματικός πίνακας στον κόσμο: το «Salvator Mundi»,

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πίνακας αυτός είναι έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι παρά τα χρόνια συζητήσεων σχετικά με την αυθεντικότητά του.

Ο πίνακας “Salvator Mundi” αγοράστηκε το 2005 από μια κοινοπραξία κερδοσκοπικών αντιπροσώπων σε τιμή κάτω από 10.000 δολάρια.

Οκτώ χρόνια αργότερα, αφού ο πίνακας είχε αποκατασταθεί, ο Bouvier τον αγόρασε για 80 εκατομμύρια δολάρια αφού ζήτησε τη βοήθεια ενός παίκτη πόκερ για να μειώσει την τιμή.

Ο έμπορος τον πούλησε γρήγορα στα 127,5 εκατομμύρια δολάρια στον τότε πελάτη του, Rybolovlev, μέσω των υπεράκτιων οχημάτων του ζεύγους, σύμφωνα με τιμολόγιο που αναφέρεται στα έγγραφα του δικαστηρίου και με προμήθεια 1%.

Και ενώ ο ολιγάρχης αργότερα δημοπράτησε τον πίνακα στα 450 εκατομμύρια δολάρια το 2017, σε έναν μυστικό αγοραστή που σήμερα πιστεύεται ευρέως ότι είναι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, ισχυρίζεται ότι ο Bouvier τον εξαπάτησε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώην παίκτης του MasterChef: «Η καλύτερη πρόταση που δέχτηκα ήταν από τον Σειρηνάκη» (Video)

Νίκος Κουρκούλης: «Η περιπέτεια με την υγεία μου με προσγείωσε» (Video)

Γιάννης Μπέζος: «Το μόνο που φοβάμαι είναι ο κακός μου εαυτός» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 16:09