search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:30
MENU CLOSE

Στρατιωτική θητεία: Το… χρέος στην πατρίδα και η εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων

02.06.2021 07:00
fantaroi

Η περίοδος της στρατιωτικής θητείας σίγουρα είναι κάτι το ιδιαίτερο στην ζωή όλων των ανδρών.

Άλλοι το βλέπουν σαν μια υποχρέωση απέναντι στην μητέρα-πατρίδα, κάποιοι ως μια «χαμένη» περίοδο από την ζωή τους την οποία όμως δεν επιλέγουν να αποφύγουν ενώ ορισμένοι ως ένα «διάλειμμα» από την δύσκολη και αγχώδη καθημερινότητα.

Υπάρχουν και εκείνοι που προσπαθούν –και σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρνουν– να μην φορέσουν τα «χακί» για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους. Ξέχωρα βέβαια από εκείνους που έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» και παίρνουν παρατύπως απαλλαγή.

Το σίγουρο είναι ότι οι ιστορίες από την περίοδο της στρατιωτικής θητείας μας «συντροφεύουν» για πάντα και τις αφηγούμαστε σε αρκετούς… άτυχους.

Ας μην κάνουμε μια ακόμη συζήτηση για τον ρόλο του στρατού διαχρονικά αλλά και ειδικά στο σήμερα.

Όμως έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, αν αυτούς τους μήνες που διαρκεί η στρατιωτική μας θητεία δεν υπηρετούμε μονάχα την πατρίδα που γεννηθήκαμε. Μήπως, με την εργασία που προσφέρουμε ως φαντάροι, «προσφέρουμε» και άλλου είδους υπηρεσίες στο κράτος αλλά και στον στρατό; Υπάρχει άραγε, όπως καταγγέλλει και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», εργασιακή εκμετάλλευση των στρατευμένων;

Χακί εμβολιαστικά κέντρα…

Ας ξεκινήσουμε με κάτι που προέκυψε την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. «Κλειδί» στην πορεία των εμβολιασμών και του περιβόητου προγράμματος «Ελευθερία» παίζουν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που φτιάχτηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων φυσικά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Τα συγκεκριμένα κέντρα όμως δεν τα προετοίμασε αλλά ούτε και τα λειτουργεί αποκλειστικά το κράτος, όπως θα όφειλε. Πιο συγκεκριμένα τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα κατασκεύασε ο στρατός και οι φαντάροι ενώ στελέχη του έχουν αναλάβει σε πολύ μεγάλο ποσοστό και τον ρόλο του νοσηλευτή ή του εμβολιαστή.

Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Και ο στρατός με τον τρόπο αυτό χτίζει κοινωνικό πρόσωπο και η κυβέρνηση βολεύτηκε από οικονομικής πλευράς καθώς δεν χρειάστηκε  να πληρώσει για την εργασία του προσωπικού ενώ –το πιο σημαντικό– για ακόμη μια φορά δεν προχώρησε στις αναγκαίες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

«Έχει σημασία να πούμε επίσης ότι στα εμβολιαστικά κέντρα στις θέσεις των γιατρών στέλνονται με “εντέλλεσθε” και ειδικευόμενοι-πολιτικό προσωπικό, αφήνοντας κενές τις θέσεις τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας και χάνοντας στην ουσία μήνες επαφής με το πραγματικό τους αντικείμενο. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο καλύπτει θέσεις εργασίας με φαντάρους και εντείνει τον μιλιταρισμό στρατιωτικοποιώντας έργα, όπως ο εμβολιασμός, φέρνοντας τον στρατό όλο και πιο κοντά στην καθημερινότητα της κοινωνίας», σημειώνει το Δίκτυο «Σπάρτακος».

και… χακί συντάξεις!

Αλλά πρόσφατα, πέρα από τα χακί εμβολιαστικά κέντρα, προέκυψαν και οι χακί συντάξεις. Όπως αποκάλυψε τον Απρίλιο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, φαντάροι και λίγοι μόνιμοι κλήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και την διοίκηση του Οργανισμού να «συνδράμουν» στην λύση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι με απόφαση της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ εγκατέστησαν στην Α΄ Διεύθυνση Συντάξεων του Δημοσίου, δεκαεννέα στρατιωτικούς (2 μόνιμους και 17 στρατιώτες) προκειμένου να βγάλουν τις συντάξεις του υπουργείου Παιδείας (εκπαιδευτικούς κλπ) και των υπαλλήλων των υπουργείων! Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων, μία άλλη ομάδα από φαντάρους πήγε στον Πειραιά, αρχικά στο τ. ΙΚΑ και στη συνέχεια στο ΝΑΤ για να βγάζουν τις συντάξεις των ναυτικών!

 «Ούτε δουλειά του στρατού, ούτε δουλειά των συνταξιούχων, ούτε δουλειά των ιδιωτικών γραφείων είναι να βγάζουν συντάξεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα χρειάζεται ο e-ΕΦΚΑ για να βγαίνουν οι συντάξεις άμεσα και να αποδίδονται στους απόμαχους της δουλειάς, χωρίς μεσάζοντες, ταλαιπωρία και αδιανόητες καθυστερήσεις», σημείωνε ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Η εργασιακή εκμετάλλευση δεν είναι κάτι καινούργιο

Βέβαια, η εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων δεν είναι κάτι καινούργιο. Όμως, όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, με την ενεργοποίηση του στρατού στην Πολιτική Προστασία, είτε με το επιχείρημα για «τον κοινωνικό ρόλο του στρατού», οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ αλλά και τα ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ διατάζουν στρατιώτες να καλύψουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία προϋπήρχαν και γιγαντώθηκαν την περίοδο των μνημονίων λόγω της υποστελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών.

Γιατροί φαντάροι κάνουν το αγροτικό τους στα σύνορα, φαντάροι καθαρίζουν τις παραλίες, κάνουν πυρασφάλεια και πυρόσβεση για να μην διοριστούν πυροσβέστες, επιχειρούν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ενώ όπως είπαμε και παραπάνω βγάζουν τις συντάξεις και κάνουν και εμβόλια προκειμένου να μην γίνουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Ας προσθέσουμε στα παραπάνω και την μαύρη «αγγαρεία» εκατοντάδων φαντάρων κάθε χρόνο στα Κέντρα Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ), όπου στην κυριολεξία κάθε χρόνο «λιώνουν» για να κάνουν δωρεάν διακοπές οι στρατιωτικοί.

Μάλιστα, ειδικά για το ΚΑΑΥ του Αγίου Ανδρέα υπάρχουν καταγγελίες ότι ιδιώτης που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια την συντήρηση του Κέντρου με βαρέα μηχανήματα έχει μεγαλύτερο λόγο και από κάθε ανώτατο αξιωματικό. Φτάνει στο σημείο να… βγάζει αναφερόμενους και να μοιράζει ποινές καθώς οι αξιωματικοί δεν του χαλάνε χατίρι! Έχει μόνιμα τέσσερα άτομα στο συνεργείο του και για τις βαριές δουλειές εκμεταλλεύεται τους φαντάρους.

Υπάρχει πάντα η «αγγαρεία» και τα καψώνια

Μαζί με όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και ότι στην ουσία οι φαντάροι, κατά την στρατιωτική θητεία, στην ουσία δουλεύουν για ελάχιστα ευρώ τον μήνα, κάνοντας οχτώ ώρες σκοπιά και ατελείωτες αγγαρείες, ενώ με την απλήρωτη εργασία τους καλύπτουν τις ανάγκες των μονάδων.

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» καλεί τους φαντάρους να βγουν μαζικά και αποφασιστικά παραπονούμενοι. «Να μπει ένα τέλος στην εργασιακή μας εκμετάλλευση και να σταματήσει ο στρατός να καταστρέφει θέσεις εργασίας. Να γίνουν προσλήψεις πολιτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών που δεν έχουν καμία σχέση με την στρατιωτική θητεία. Το υπουργείο Άμυνας και ο στρατός να αναλάβουν όλο το κόστος της στρατιωτικής θητείας που μας επιβάλλεται υποχρεωτικά. Απαιτούμε αύξηση της οικονομικής αμοιβής μας και ένσημα κατά την θητεία στο ύψος του βασικού μισθού καθώς και εγγραφή στο ταμείο ανεργίας αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Στην κρίση του κορωνοϊού αναδείχθηκαν παθογένειες του ΕΣΥ που δεν πρέπει να κρύψουμε

Προβληματισμένη η κυβέρνηση από την δράση των ανθρώπων της νύχτας

Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15