search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:06
MENU CLOSE

Η σκοτεινή κληρονομιά του Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2182
17-6-2021
20.06.2021 07:00
trump-new

Μια νέα σκοτεινή υπόθεση από την περίοδο της Προεδρίας Τραμπ συνταράσσει την πολιτική ζωή των ΗΠΑ, καθώς φαίνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απαιτήσει από τις τρεις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας – την Apple, την Google και τη Microsoft – να παραδώσουν στοιχεία που αφορούσαν τις ψηφιακές επικοινωνίες πολιτικών αντιπάλων του τέως Προέδρου και δημοσιογράφων.

Κλητεύσεις και σιωπή


Σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, οι τρεις εταιρείες έλαβαν κλητεύσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης να παραδώσουν αρχεία που είχαν στη διάθεσή τους σχετικά με τα e-mails
● δύο Δημοκρατικών βουλευτών και των συνεργατών τους,
● τεσσάρων δημοσιογράφων των «New York Times»
● και ενός συνεργάτη μέλους του Κογκρέσου,
στο πλαίσιο έρευνας για διαρροές προς τον Τύπο στοιχείων σχετικά με την έρευνα για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 – μιας έρευνας που «πέρασε ξυστά» από τον Τραμπ και οδήγησε στη φυλακή συνεργάτες του.


Οι νέες αυτές αποκαλύψεις προκαλούν «θύελλα» στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, καθώς δείχνουν ότι ο Τραμπ μιλούσε κυριολεκτικά όταν έλεγε ότι κάποιοι Δημοκρατικοί πολιτικοί θα «έπρεπε να μπουν στη φυλακή».
Το γεγονός δε ότι τα εντάλματα συνοδεύονταν από εντολές σιωπής (gag orders), οι οποίες υποχρέωναν τις εταιρείες που τα έλαβαν να μην μιλήσουν γι’ αυτά, προσιδιάζουν περισσότερο σε απολυταρχικά καθεστώτα και όχι σε μια χώρα που όχι μόνο υπερηφανεύεται για τη δημοκρατία της, αλλά τη χρησιμοποιεί και ως πρότυπο για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Αποστάσεις από τους πρώην


Το ενδιαφέρον είναι ότι δύο πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Τραμπ και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κατά την ίδια περίοδο δηλώνουν ότι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ούτε για την έρευνα για τις διαρροές ούτε για τις κλητεύσεις.


Ο Τζεφ Σέσιονς, μάλιστα, είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για τον ρωσικό «δάκτυλο» και μάλλον και από την έρευνα για τις διαρροές, ενώ ο διάδοχός του Μπιλ Μπαρ δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για τις κλητεύσεις ούτε είχε συζητήσει με τον Τραμπ την υπόθεση των διαρροών. Τέλος, ο υφυπουργός Ροντ Ροζενστάιν, που υπηρέτησε και με τους δύο υπουργούς, δήλωσε άγνοια για τις κλητεύσεις.

Γιατί αυτό είναι ενδιαφέρον; Διότι πρώην στελέχη του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογραμμίζουν πως οι συγκεκριμένες κλητεύσεις, επειδή αφορούσαν εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου, ήταν «ιδιαίτερα ευαίσθητες» και ότι θα έπρεπε να έχουν «υψηλή» έγκριση από την ηγεσία του υπουργείου.
Μάλιστα ο επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης δρομολόγησε έρευνα σχετικά με τις συγκεκριμένες κλητεύσεις και πιθανώς άλλα νομικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, ενώ ο Λευκός Οίκος πήρε αποστάσεις από το όλο θέμα λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αντίστοιχες τακτικές.

Τι έδωσαν οι εταιρίες


Όσον αφορά τη στάση των εταιρειών, η Apple, από την οποία ζητήθηκαν τα στοιχεία για 73 τηλεφωνικούς αριθμούς και 36 λογαριασμούς e-mail, δήλωσε ότι έδωσε βασικά στοιχεία των λογαριασμών και κάποια μεταδεδομένα, αλλά ούτε συνομιλίες, ούτε ηλεκτρονικά μηνύματα, ούτε φωτογραφίες.


Η κλήτευση προς την Google αφορούσε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τεσσάρων δημοσιογράφων και, σύμφωνα με τους «New York Times», δεν παραδόθηκε κανένα δεδομένο. Τέλος, η Microsoft φαίνεται ότι παρέδωσε τα στοιχεία από το προσωπικό e-mail συνεργάτη μέλους του Κογκρέσου, με εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει ότι μόλις εξέπνευσε η εντολή σιωπής ο άνθρωπος αυτός ενημερώθηκε για το τι είχε συμβεί.
Οι δύο βουλευτές που στοχοποίησε ο Τραμπ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής Άνταμ Σιφ και το μέλος της Έρικ Σουόλγουελ, κάλεσαν τον ανεξάρτητο γενικό επιθεωρητή να ερευνήσει την υπόθεση, ενώ η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι έκανε λόγο για «απαράδεκτη επίθεση στη δημοκρατία» και αμφισβήτησε τις δηλώσεις Σέσιονς και Μπαρ ότι αγνοούσαν τις κλητεύσεις και το περιεχόμενό τους.

Σημειώνεται δε ότι ο επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικής Ασφαλείας του υπουργείου Δικαιοσύνης Τζον Ντέμερς, ένα από τα τελευταία στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ που παρέμειναν στη θέση τους και επί Μπάιντεν, τελεί υπό παραίτηση μετά την κατακραυγή.

Στα απώτατα όρια του κράτους δικαίου

Η υπόθεση αυτή – πέραν του ότι υπενθυμίζει την αντίληψη του Τραμπ περί διακυβέρνησης – φέρνει στο προσκήνιο τα νομικά κενά που υπάρχουν στο πλαίσιο παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι Δημοκρατικοί βουλευτές αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να καταθέσουν νομοσχέδιο που θα μεταρρυθμίζει, ως προς την αυστηρότητα, το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά και τη χρήση των gag orders, προκειμένου η κυβέρνηση να μην έχει τη δυνατότητα να τις επιβάλλει κατά το δοκούν, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.


Επίσης η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ασχοληθεί με την υπόθεση.
Παράλληλα, όπως αποκαλύπτεται, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από την Apple στοιχεία και για συνεργάτη του Λευκού Οίκου την περίοδο διακυβέρνησης του Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε η εταιρεία μόλις έληξε η ισχύς της εντολής σιωπής.


Καθώς διευρύνεται ο αριθμός των ανθρώπων των οποίων τα δεδομένα ζήτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική, καθώς πλέον μιλάμε για εκτεταμένες παρακολουθήσεις πολιτικών, των οικογενειών τους, εκπροσώπων του Τύπου, ακόμα και μελών της κυβέρνησης του ίδιου του Τραμπ, οι οποίες βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας και, σαφώς, στα απώτατα όρια του κράτους δικαίου.

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Σοκάρει η προανακριτική απολογία του συζυγοκτόνου – «Σκέφτηκα να εξαφανίσω το πτώμα της Καρολάιν»

Έγκλημα στα Γλυκά Νέρα: Εισαγγελική απόφαση για την επιμέλεια του παιδιού

ΕΛ.ΑΣ.: ΕΔΕ και πιθανή διαθεσιμότητα για Μπαλάσκα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:06