search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:02
MENU CLOSE

Φωτιά-Εύβοια: Εφιαλτική νύχτα με πύρινο τόξο να «σαρώνει» το νησί – Σε ετοιμότητα για εκκενώσεις (Videos)

08.08.2021 00:09
fwtia_new

Μία ακόμη εφιαλτική νύχτα περνούν οι κάτοικοι ολόκληρης της βόρειας Εύβοιας.

Μετά από πέντε εικοσιτετράωρα μάχης με τις φλόγες και ενώ ήδη περισσότερα από 200 οικήματα και χιλιάδες στρέμματα πανέμορφου, πολύτιμου δάσους έχουν μετατραπεί σε στάχτη, δύο κολοσσιαία μέτωπα στα βόρεια του νησιού μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Ένα πύρινο τόξο ξεκινά από τις ακτές του βόρειου Ευβοϊκού και, διατρέχοντας ολόκληρο τον «κορμό» του νησιού, καταλήγει στο Αιγαίο.

Νοτιότερα, ένα εξίσου ισχυρό μέτωπο μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, που εκκενώθηκε δια θαλάσσης το βράδυ της Παρασκευής.

Με διαδοχικές αποφάσεις για εκκένωση και ειδοποιήσεις μέσω του 112, χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους προς μεγάλους οικισμούς, όπως η Ιστιαία στα βόρεια του νησιού. Έντονη είναι η ανησυχία ωστόσο για το αν η πορεία του πύρινου μετώπου θα καταστεί εφικτό να ανακοπεί πριν πλησιάσει στους οικισμούς αυτούς, όπου βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι των οποίων η απομάκρυνση ενδεχομένως αποδειχθεί δύσκολο έργο.

Φέρι μποτ και σκάφη του λιμενικού παραμένουν σε επιφυλακή, για την περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθεί εκκένωση δια θαλάσσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλοι κάτοικοι ωστόσο παραμένουν στις απειλούμενες περιοχές, προσπαθώντας να αναμετρηθούν με τις κολοσσιαίες φλόγες με πενιχρά μέσα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεκάδες καταγγελίες πολιτών μέσω των τηλεοπτικών σταθμών έκαναν λόγο για ολιγωρία των αρχών. Τόνισαν ότι, παρά τις μεγάλες διαστάσεις που είχε λάβει τα τελευταία 24ωρα η φωτιά, στην Εύβοια δεν εστάλη επαρκής αριθμός εναέριων μέσων ούτε επίγειων δυνάμεων. Πολλοί ανέδειξαν την κακή κατάσταση στην οποίαν βρισκόταν οι δασικές εκτάσεις που φλέγονται, καταγγέλλοντας ότι ουδέποτε καθαρίστηκαν από τα ξερά δέντρα και κλαδιά που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια», στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε Βουτά και Βασιλικά η φωτιά

Νωρίτερα, μέσα στο χωριό Βουτάς εισήλθε η φωτιά που μαίνεται στη βόρεια Εύβοια.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ, δύσκολη διαμορφώνεται η κατάσταση για τα Βασιλικά, όπου οι φλόγες έχουν μπει στον οικισμό.

«Αν δεν γίνουν σωστές κινήσεις θα καεί όλη η Εύβοια»

«Εάν δεν γίνει σωστή κινητοποίηση από την πυροσβεστική θα καεί όλο το νησί, ήδη έχει καεί το μισό».

Αυτό τόνισε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης .

«Η φωτιά έφτασε στην Ιστιαία, εάν δεν γίνει η κινητοποίηση που πρέπει θα φτάσει στην Γέφυρα της Χαλκίδος», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος τόνισε πως καταστράφηκε όλος ο τόπος και οι περιουσίες των πολιτών.

Όπως είπε υπάρχουν δύο μέτωπα ενεργά, το ένα μέτωπο κινείται στο χωριό Καλύβια προς το χωριό Δαφνούσα, ενώ το δεύτερο μέτωπο κινείται από το Λατομείο του Κακάβου προς το όρος Καντήλι.

«Ρεαλιστικό το σενάριο η φωτιά να φτάσει στα Πολιτικά»

Στο μεταξύ, ρεαλιστικό χαρακτήρισε το σενάριο το ισχυρό πύρινο μέτωπο στην Εύβοια να επεκταθεί τόσο ώστε να φτάσει στα Πολιτικά, πολύ κοντά στη Χαλκίδα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σπανός ανέφερε πως είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση καθώς το βόρειο μεωπο διατρέχει το νησί από τη μία άκρη στην άλλη, ενώ το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι στα νότια, στα όρια του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας, όπου και πλησιάζει ένα μεγάλο πευκοδάσος.

«Άμα (το μέτωπο) δεν συγκρατηθεί εκεί μπορεί να φτάσει και στα Πολιτικά», τόνισε.

Σημειώνεται πως εκτίμησε πως τα κατεστραμμένα σπίτια μπορεί να είναι και περί τα 250 σε όλο το νησί.

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες των κατοίκων

«Καιγόμαστε, είμαστε περικυκλωμένοι, δεν κάνουν ρίψεις νερού, μας έχουν αφήσει στο έλεος» κατήγγειλε νωρίτερα κάτοικος της Ιστιαίας μιλώντας στο OPEN.

«Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού, θα καούμε. Είναι δύο μέτωπα, αν έρθουν δύο αεροπλάνα θα τη σβήσουν τη φωτιά. Θα καούμε! Είμαστε στο δήμο Ιστιαίας, το βλέπουμε, έρχεται! Δεν λέμε πια για δάσος. Θα καούν άνθρωποι. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα γιατί είναι όλοι πυρόπληκτοι εδώ. Έχουν έρθει από Μαντούδι, Αγία Άννα. Καιγόμαστε και λένε ότι είμαστε εντάξει», ανέφερε άλλη κάτοικος χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές: Πύρινο τόξο αφανίζει τη Βόρεια Εύβοια – Αλλεπάλληλες εκκενώσεις, σε απόγνωση οι κάτοικοι

Λέκκας για φωτιές: Κάηκαν 500.000 στρέμματα – Η κλιματική κρίση βρίσκεται μπροστά μας (Video)

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Προσοχή! Νέα αύξηση στα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας λόγω των πυρκαγιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:02