search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:26
MENU CLOSE

«Αγριεύει» η Γαλλία για την AUKUS: Ανακαλεί για «διαβουλεύσεις» τους πρέσβεις της σε Ουάσινγκτον και Καμπέρα

17.09.2021 23:23
france_new

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μετά την ανακοίνωση της τριμερούς συμμαχίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας.

Πλέον, η Γαλλία φαίνεται ότι είναι «στα κάγκελα» για την αποκαλούμενη AUKUS και την κατάρρευση της συμφωνίας της με την Αυστραλία για την κατασκευή υποβρυχίων. Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή κίνηση, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Διάρρηξη της εμπιστοσύνης

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε ότι η Γαλλία δεν βλέπει πως μπορεί να εμπιστευτεί την Καμπέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να αθετήσει τη δέσμευσή της να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια.

«Βρισκόμαστε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Αυστραλό εταίρο», είπε ο Μπον, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI και στα τηλεοπτικά δίκτυα France24 και Public Sénat.

«Πρόκειται για μια μεγάλη διάρρηξη της εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας», τόνισε. «Οι διεθνείς σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με την αφέλεια, τις καλές προθέσεις, όμως ο λόγος, η υπογραφή μιας σύμβασης μετράνε. Εάν δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε», εκτίμησε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει από το 2018 να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι ως πρώτη κίνηση «αντιποίνων», οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν ένα γκαλά που επρόκειτο να παραθέσουν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, στην κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας με αφορμή την επέτειο μιας ναυμαχίας, αποφασιστικής σημασίας για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στη νίκη του γαλλικού στόλου επί του βρετανικού, στις 5 Σεπτεμβρίου 1781.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Δημοπρατείται το… Σύνταγμα της χώρας

EUMED9: Παρέμβαση ΕΕ για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος ζητούν Ντράγκι-Σάντσεθ

Τρόφιμα: Παγκόσμιο ράλι τιμών τον Αύγουστο – Τα προϊόντα που «πρωταγωνίστησαν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10