search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:11
MENU CLOSE

Μπάιντεν για AUKUS στον ΟΗΕ: Θα υπερασπιστούμε τη θέση μας στον κόσμο – Κάλεσμα Γκουτέρες σε διάλογο με Κίνα

21.09.2021 18:54
biden-un-new

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε ΗΠΑ και Κίνα σε διάλογο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα «εποχή αδιάκοπης διπλωματίας» μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεν θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ «παρά ως μέσο τελευταίας καταφυγής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία.

Οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος υπαινισσόμενος σαφώς την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με την Κίνα.

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν «κάνει το ίδιο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε. «Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) διευκρίνισε.

Κάλεσμα σε διάλογο από Γκουτέρες

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και την Κίνα για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα επιδείνωση σε έναν κόσμο που είναι ήδη “στο χείλος της αβύσσου”, καλώντας τες σε “διάλογο” και ζητώντας τους να επιδείξουν “κατανόηση”.

Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη σειρά κρίσεων της ζωής μας”, δήλωσε. “Φοβάμαι ότι ο κόσμος μας κατευθύνεται προς δύο διαφορετικά σύνολα οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών κανόνων, δύο αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης — και τελικά δύο διαφορετικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές“.

Είναι συνταγή για προβλήματα. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εμπνεύσουμε την ελπίδα, χρειαζόμαστε τη συνεργασία“, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Χρειαζόμαστε τον διάλογο. Χρειαζόμαστε την κατανόηση. Οφείλουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, τη διατήρηση και την εδραίωση της ειρήνης. Χρειαζόμαστε την πρόοδο στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και στις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χρειαζόμαστε ενέργειες που να βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων“, επέμεινε ο Γκουτέρες.

Οι γεωπολιτικοί διχασμοί υπονομεύουν τη διεθνή συνεργασία και περιορίζουν την ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, θα είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε σοβαρές οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις όταν οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου διαφωνούν“, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφερόμενος στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

AUKUS: Αντίδραση και από τη Γερμανία, ενώ αναμένεται επικοινωνία Μπάιντεν-Μακρόν

Κύπρος: Αεροσκάφος – «μυστήριο» καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Πάφου (Photos)

Γερμανία: Εν ψυχρώ δολοφονία από αρνητή μάσκας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:09