search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:27
MENU CLOSE

«Μετωπική» Τσίπρα με την κυβέρνηση για ΔΕΗ-ακρίβεια: «Θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες»

27.09.2021 17:29
tsipras_new

Δριμεία και ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, εφ’ όλης της ύλης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την ακρίβεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «άνεμο οργής και αποδοκιμασίας» καθώς, αναφερόμενος στις ομιλίες των υπουργών που προηγήθηκαν, υποστήριξε ότι «πρέπει να βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό, μην έχοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στο λαό». Όπως είπε, «οι περισσότεροι ανέβηκαν για να εκτοξεύσουν επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» και τους κατηγόρησε ότι «δεν έχουν κανένα σχέδιο για να τιθασεύσουν το κύμα ακρίβειας».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στη ΔΕΘ, «ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα», τονίζοντας ότι τον προειδοποίησε μία βδομάδα μετά «ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για τη κυβέρνηση». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «η οργή» έρχεται ως αποτέλεσμα του ότι «η ζωή των πολιτών γίνεται ολοένα δυσκολότερη» και η «αποδοκιμασία» γιατί «εκλεγήκατε με την υπόσχεση να την κάνετε καλύτερη» μετά τα μνημόνια. «Αλλά εσείς, χωρίς να έχετε ασφυκτικές πιέσεις, χωρίς τρόικα και μνημόνια, έχετε καταφέρει να βυθίσετε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην ανασφάλεια», πρόσθεσε. «Ανασφάλεια για τη ζωή, για τη δουλειά, για τη περίθαλψη, για την εκπαίδευση, αλλά και για τη καθημερινότητα».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «εξαγγείλατε σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ρεύμα, με ένα πακέτο μόλις 150 εκατ. ευρώ. Και μας είπατε μάλιστα ότι αυτά τα ψίχουλα θα καλύψουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια στο ρεύμα. Τα 9 ευρώ. Σε ποιος απευθύνεστε; Ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στους λογαριασμούς ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί», υπογραμμίζοντας ότι «μόνο οι αυξήσεις στη χοντρική αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο. Και εσείς δίνετε 150 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ασπιρίνες για τη βαριά ασθένεια».

Πρόσθεσε πως «το μέσο νοικοκυριό, παρά την επιχορήγηση των 9 ευρώ, θα δει τουλάχιστον 30% αύξηση στο ρεύμα» η οποία «τους σκληρούς μήνες του χειμώνα θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να παρέμβει δυναμικά, ζητώντας από την ΡΑΕ και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δράσουν για να υπάρξουν έλεγχοι και «να σταματήσει το καρτέλ στην ενέργεια, στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΗ».

Παρέπεμψε στο παράδειγμα της Ισπανίας λέγοντας πως ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την ακρίβεια, το οποίο περιλαμβάνει μέχρι και διατίμηση σε βασικά προϊόντα, μείωση ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ. «Δείτε τι ανακοίνωσε η Ισπανία και τι κάνετε εσείς» υπογράμμισε.

Να γίνει άμεσα αύξηση του κατώτατου μισθού

Στον αντίποδα της Ισπανίας, επισήμανε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας με πολύ δυσμενέστερους όρους για δύο λόγους: Γιατί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης. Και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να καταπολεμήσει τις εναρμονισμένες πρακτικές. «Τα τελευταία δύο χρόνια στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό» τόνισε.

Και συνέχισε με αναφορά στη Γερμανία λέγοντας πως ο Σολτς κέρδισε με βασική δέσμευση για 24% αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου.

«Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, και αυξήσαμε τον κατώτατο 11% και καταργήσαμε και τον υποκατώτατο» είπε για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι ψευδώς έλεγε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. «Τώρα που υπολογίζετε στο 6%, γιατί δεν εξαγγείλατε αύξηση του κατώτατου στο 13% παρά δώσατε την ντροπιαστική αύξηση των 13 ευρώ μεικτά το μήνα;» διερωτήθηκε. «Διαβάζω από πανικόβλητες διαρροές του Μαξίμου ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει αύξηση του κατώτατου μισθού πριν τις εκλογές. Τώρα να μας πείτε. Εμείς λέμε 800 ευρώ κατώτατο μισθό» κατέληξε.

Κερδοσκοπία με τη μετοχή της ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου καταρχάς ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε λέξη στη ΔΕΘ και απεύθυνε το ερώτημα εάν το γνώριζε γιατί δεν προχώρησε στην σχετική εξαγγελία.

«Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και για ποιους το κάνετε. Για αυτό το κάνετε αστραπιαία και αιφνιδιαστικά. Όπως πολύ καλά ήξεραν τι έκαναν και όσοι έστησαν κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο» σημείωσε.  Και πρόσθεσε:

«Για 9 μέρες μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αντί να ανέβει η μετοχή της ΔΕΗ αυτή βυθίστηκε. Την ώρα που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ. Για αυτήν γνώριζε μόνο η Διοίκηση και ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία, το ερώτημα είναι πώς συνέβει και κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές». 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε στους δανειστές αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις ασφυκτικές πιέσεις απέτρεψε: «Ό,τι δεν κατάφεραν να κερδίσουν 4,5 χρόνια για τη ΔΕΗ, το καταφέρατε εσείς με το που εκλεγήκατε». 

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μεσοσταθμική μείωση τις τιμής του ρεύματος 12% βάσει της Eurostat, η κυβέρνηση ΝΔ έφερε υπέρογκες αυξήσεις ως 20% στο ρεύμα από τις πρώτες μέρες, οι οποίες κόστισαν περίπου 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές. 

Επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση για τον ισχυρισμό περί ισχυρής μειοψηφίας του 34%: «Τώρα λέτε ότι το 34% που κρατάτε στη ΔΕΗ είναι το ίδιο με το 51%».

«Όχι» στα σχέδια συγχωνεύσεων υπέρ εθνικών εργολάβων και νεόκοπων προμηθευτών

Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης απέρριψε τα περί εξυγίανσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση στην πραγματικότητα βάζει σε κίνδυνο τον πιο σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα. «Λέτε ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα απογειωθεί η ΔΕΗ. Δίνετε 150 εκατ. ευρώ για να εκχωρήσετε το 17% της ΔΕΗ, που με βάση όσα λέει η ίδια η ΔΕΗ στα επόμενα 5 χρόνια μπορεί να αξίζει και 1,5 δισ. Τι επιχειρηματική λογική έχει αυτό;» σημείωσε.

Ειδικά ως προς την ΑΜΚ, είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ΑΜΚ ειδικού σκοπού  καταστρατηγώντας και τους στοιχειώδεις κανόνες της αγοράς, αποκλείοντας τους παλιούς μετόχους.

«Με ποια σκοπιμότητα το κάνετε; Είναι αντιγραφή του μοντέλου που επιχειρήσατε στην τράπεζα Πειραιώς. Εδώ ποιος σας το ζητάει; Ποιο είναι το κρυφό σας σχέδιο για τη ΔΕΗ; Εκχωρώντας τον έλεγχο της εταιρείας, αφήνετε ορθάνοιχτη την πόρτα επιθετικής εξαγοράς και εκδίωξης του Δημοσίου. Ελπίζω να μην το έχετε σχεδιάσει κιόλας, να το εμφανίσετε ως ατύχημα. Να μην ετοιμάζετε δηλαδή τη δημιουργία στρατηγικού επενδυτή μέσα από δήθεν αναπτυξιακά σχέδια εξαγοράς μονάδων και επιχειρήσεων, που στην πράξη θα είναι σχέδια συγχώνευσης και όχι εξαγοράς. Ο χρόνος θα δείξει. Σας προειδοποιούμε, σας παρακολουθούμε και σας περιμένουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το ενεργειακό μέλλον της χώρας για να ευνοήσετε φίλους σας ολιγάρχες και νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές». 

Τέλος αναφέρθηκε στο fund από την Αυστραλία που ανέλαβε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ λέγοντας πως πρόκειται για ένα fund με χρήματα ασφαλισμένων στην Αυστραλία, που άφησε στη Μεγάλη Βρετανία πίσω του χρέη 2 δισ. Ευρώ, στη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι θα αναζητηθούν σε βάθος «όλες οι ευθύνες».

«Είστε μία κυβέρνηση που αισθάνεται τον άνεμο οργής και αποδοκιμασίας να θεριεύει. Δεν έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Και το μόνο που κάνει τώρα που τελειώνουν οι μέρες σας είναι να στήνει το μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους χωρίς προσχήματα.

Θα υποστείτε τις συνέπειες των πράξεων σας, όσο κι αν το καθυστερήσετε όποτε κι αν το αποφασίσετε, στην κάλπη, εκεί όπου η λαϊκή ετυμηγορία θα δώσει εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει όχι μόνο το μείζον ζήτημα της κοινωνικής συνοχής αλλά και το μείζον ζήτημα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και του εθνικού μας πλούτου».

Διαβάστε επίσης

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση αγνοεί ή υποβαθμίζει το ζήτημα της ακρίβειας

Πικραμμένος: Το 2012 είχαμε σχέδιο για κλείσιμο τραπεζών

Οικονόμου για γαλλικές φρεγάτες: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:25