search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:44
MENU CLOSE

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ, COSCO, εξοπλιστικά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2197
30/09/2021
30.09.2021 07:00
syriza-new-01

Το αφήγημα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και γι’ αυτό κλείνει ντιλ και «ξεπουλάει τ’ ασημικά» προβάλλει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την τακτική αποδόμησης του κυβερνητικού προφίλ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είναι διαχειριστικά ανίκανη και ταυτόχρονα διεφθαρμένη και διαπλεκόμενη, με το Μαξίμου να συγκεντρώνει ουσιαστικά όλες τις εξουσίες.

Σε κάθε πολιτική ή μέτρο που εξαγγέλλει η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει σκιές αδιαφάνειας, εύνοιας σε ημέτερους και μεγάλα συμφέροντα, και διατρανώνει την απώλεια της εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κοινωνίας, ως «διαχειριστή του δημόσιου χρήματος».

Οι τόνοι σηκώθηκαν κατακόρυφα με την αναγγελία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ενώ στην εικόνα προστίθεται και το θέμα της Cosco – χτες συζητιόταν στη Βουλή η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης με την οποία μεταβιβάζεται στον κινεζικό κολοσσό ένα επιπλέον ποσοστό του ΟΛΠ ύψους 16%. «Πρόκειται για άλλη μία κίνηση εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Τζανακόπουλος, «λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ». «Και στις δύο αυτές υποθέσεις δε, υπάρχει και οσμή σκανδάλου». Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς πατάει σε μια στρατηγική που είχε χαράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε φτάσει τις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία έως ένα σημείο, ωστόσο και εδώ οι τόνοι είναι υψηλοί για το συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Μετωπική για ΔΕΗ

Ως προς τη ΔΕΗ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα δικά του πεπραγμένα, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να αποτρέψει τους προηγούμενους σχεδιασμούς για τη «μικρή ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίησή της, να κρατήσει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου την Επιχείρηση και χαμηλά τις τιμές του ρεύματος, χωρίς αυξήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Όσον αφορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγείρει θέμα συνολικής διαχείρισης από τότε που ανέλαβε, κατηγορώντας την ότι οδήγησε σε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα «φύτεψε» δεκάδες golden boys στη ΔΕΗ (εξαπλασιασμό διευθυντών ’19-’21) με χρυσές αμοιβές (εξαπλάσια για τον πρόεδρο και δ/νοντα σύμβουλο). Επιπλέον καταγγέλλει ότι έχει δρομολογήσει συνολικό ξεπούλημα, με τη ΔΕΗ να παίρνει σειρά λίγες μέρες μετά το ξεπούλημα του συνόλου του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ).

Ως προς τη συγκυρία, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση προχωρά αιφνιδιαστικά και αστραπιαία σε αυτή την ενέργεια:

· Χωρίς να επιβάλλεται από οποιαδήποτε μνημονιακή δέσμευση.

· Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όπου τα νοικοκυριά απειλούνται με εκτόξευση των τιμολογίων του ρεύματος, όταν η ΔΕΗ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου θα μπορούσε να παρέμβει για τη συγκράτηση των τιμών.

· Όταν σε χώρες της Ευρώπης (π.χ. Μ. Βρετανία) παρατηρούνται αντίστροφες τάσεις, δηλαδή σχέδια επανακρατικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης ενεργειακών φορέων και δικτύων μετά τη χρεοκοπία ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας.

Στρατηγικά καταγγέλλει ότι υπάρχει «χωρίς σχέδιο, πρόχειρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, που οδηγεί στην εξάρτηση της χώρας από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, μειώνει την ενεργειακή ασφάλεια, δημιουργεί χιλιάδες ανέργους, ενώ εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές».

Ως προς τη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή:

-Επέμεινε στην κριτική για τη χειραγώγηση της τιμής της μετοχής λέγοντας πως κάποιοι «έστησαν κερδοσκοπικό χορό στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας στη χώρα στο Χρηματιστήριο όλο αυτό το διάστημα», ενώ διερωτήθηκε πώς διέρρευσε η πληροφορία όταν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γνώριζε μόνο η διοίκηση της ΔΕΗ, ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας και ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει σε βάθος έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ μόλις χθες παρενέβη ο οικονομικός εισαγγελέας ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες για εσωτερική πληροφόρηση.

-Διαπίστωσε αναλογίες ή μάλλον αντιγραφή του «μοντέλου Πειραιώς», δηλαδή την ΑΜΚ που πραγματοποιήθηκε στην εν λόγω τράπεζα προ μηνών, και έθεσε το ερώτημα ποιος υπαγόρευσε στην κυβέρνηση αυτό το μοντέλο, υπονοώντας ότι υπήρξε κάποιος ιδιώτης μέτοχος.

-Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει «ορθάνοιχτη την πόρτα επιθετικής εξαγοράς και εκδίωξης του Δημοσίου και από το μάνατζμεντ» και πως παράλληλα διαμορφώνει το έδαφος για τη «δημιουργία στρατηγικού επενδυτή μέσα από δήθεν αναπτυξιακά σχέδια εξαγοράς μονάδων ή επιχειρήσεων», που στην πράξη, είπε, «θα πρόκειται για σχέδια συγχώνευσης και όχι εξαγοράς με άλλες ενεργειακές εταιρείες». Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί και δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας, για να ευνοήσει «φίλους, ολιγάρχες και νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές».

«Υποβαθμίζουν το λιμάνι»

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και χθες στη Βουλή την τροποποίηση της σύμβασης OΛΠ – COSCO με την οποία απαλλάσσεται η εταιρεία από τις συμβατικές της υποχρεώσεις (π.χ. εκτέλεση επενδύσεων ύψους εντός της πρώτης πενταετούς επενδυτικής περιόδου) που προκύπτουν από την ισχύουσα σύμβαση. Κατήγγειλε και εδώ ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και το ότι απειλούνται οι ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της Ζώνης και πολλοί άλλοι παραγωγικοί κλάδοι που σχετίζονται με το λιμάνι, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου, όπως είπε ο εισηγητής Νεκτάριος Σαντορινιός, «ο κάθε βουλευτής να λάβει προσωπικά την ευθύνη ψήφισης μιας τέτοιας κατάπτυστης συμφωνίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να αποσύρει τη «σύμβαση-απάτη» και να λάβει νομικές δεσμεύσεις από την COSCO ότι επιπλέον της τήρησης της σύμβασης παραχώρησης και της υλοποίησης των υποχρεωτικών επενδύσεων:

  • Δεν θα διεκδικήσει ναυπηγείο.
  • Δεν θα κατασκευάσει mall.
  • Δεν θα κατασκευάσει τέταρτη προβλήτα.
  • Θα σεβαστεί τους αρχαιολογικούς χώρους και το περιβάλλον.
  • Θα πάψει να στήνει μονοπώλια στη διαχείριση αποβλήτων και στον εφοδιασμό.

Σημείωσε πιο συγκεκριμένα ότι «η ίδρυση ναυπηγείου θα καταστρέψει τις θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων της μικρομεσαίας ναυπηγοεπισκευής κι εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

  • Το mall θα καταστρέψει τον εμπορικό κόσμο της Α’ Πειραιά και της Β’ Πειραιά.
  • Η τέταρτη προβλήτα θα καταστρέψει την καθημερινή ζωή των πολιτών στο Κερατσίνι και το Πέραμα.
  • Ο μη σεβασμός στον αρχαιολογικό χώρο θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημία στη Σαλαμίνα και τον Πειραιά.

Τα μονοπώλια στη διαχείριση των αποβλήτων και τον εφοδιασμό καταστρέφουν τον ανταγωνισμό και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Προς «ναι» για φρεγάτες

Θολό αφήνει προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ το τι θα πράξει στη Βουλή όταν έρθει η Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας προς κύρωση (χθες ανακοινώθηκε ότι αυτό θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου και ενώ η σχετική ενημερωτική προ ημερησίας ακυρώνεται λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων των Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά). Κορυφαία στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία. Άλλωστε στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η στρατηγική (και οι διαπραγματεύσεις) είχε ξεκινήσει επί των ημερών του, είναι «ορθή» επί της αρχής και οι φρεγάτες «αναγκαίες» – χωρίς να υποστέλλει τη σημαία της κριτικής για τα υπόλοιπα, δηλαδή το συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Αρμόδιο κομματικό στέλεχος υποστηρίζει ότι οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ουσιαστικές και δεν είναι «να ’χαμε να λέγαμε». Εν τούτοις, φαίνεται η ηγεσία να έχει ζυγίσει τις τρέχουσες αντιπολιτευτικές ανάγκες του κόμματος (υψηλοί καταγγελτικοί τόνοι, σαφείς διαχωριστικές γραμμές, εσωκομματική συνοχή) με δεδομένο ότι θεωρεί πως έχει ανοίξει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος και τοποθετεί τις εκλογές κάπου στην άνοιξη του 2022.

Οι αποστάσεις από μια λογική «υπερεξοπλισμών» πέραν των όσων χρειάζεται η χώρα και «σηκώνει» η οικονομία και η κοινωνία ικανοποιούν το εσωτερικό του κόμματος, ιδιαίτερα την «αριστερή» εσωκομματική αντιπολίτευση, και οι καταγγελτικοί τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση απηχούν τις διαθέσεις σημαντικής μερίδας των «προεδρικών».

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μια σειρά επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω από τις βασικές στρατηγικές επιλογές στις οποίες συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ (φρεγάτες, τα 12+6 Rafale και ο εκσυγχρονισμός F-16) μαρτυρούν την επιλογή για «κούρσα εξοπλισμών».

Σύμφωνα με αρμόδιο κομματικό παράγοντα, μετά τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε «σειρά ακροβασιών» και «ακύρωσε τη σχεδόν έτοιμη συμφωνία για τις φρεγάτες» στην οποία είχε φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, σήμερα του καταλογίζουν ότι έχασε μια «διετία», όπου στο μεταξύ μεσολάβησαν και άλλες επιλογές με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο λογαριασμός – η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για 10 δισ.

Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αντίθετος στην αγορά επιπλέον έξι Rafale, την αγορά γαλλικών κορβετών, τον εκσυγχρονισμό 38 επιπλέον F-16, τη «σκανδαλωδώς πανάκριβη» επένδυση στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, «το κόστος του οποίου υπερδιπλασιάστηκε, χωρίς καμία επαρκή αιτιολογία, σε σχέση με το αντίστοιχο που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Προβληματικά θεωρούνται και τα σημεία γύρω από την «αμοιβαιότητα»: ενώ το άρθρο 2 περί της αμυντικής συνδρομής δεν ξεκαθαρίζει σε ποια περίπτωση επεμβαίνει η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας, στην αντίθετη περίπτωση προσδιορίζεται σαφώς πότε απαιτείται η στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας (Σαχέλ).

Σε κάθε περίπτωση η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι θα ελέγξει πού πάει και το τελευταίο ευρώ της συμφωνίας για τις Belharra και τη γαλλική αμυντική συνδρομή αλλά και των λοιπών εξοπλιστικών δαπανών. Κομματικές πηγές υπογραμμίζουν την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα «με όρους Μαξίμου Α.Ε.».

Σημειωτόν η συζήτηση για το συνέδριο

Εδώ συνέδριο, εκεί συνέδριο, τι γίνεται με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία; Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε από τη ΔΕΘ προσπάθειες αυτό να γίνει ώς το τέλος του χρόνου, ωστόσο η συζήτηση αυτή δεν έχει ανοίξει επίσημα. Αν και την προηγούμενη εβδομάδα από τα «κεντρικά» πιθανολογούνταν ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνει μια συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο, τελικώς η τύχη του αγνοείται, αφού κανείς δεν φαίνεται να ξέρει να πει με σαφήνεια αν μια συνεδρίαση για αυτό το θέμα στο συγκεκριμένο όργανο θα γίνει σε κοντινό ορίζοντα.

Μέχρι στιγμής υπάρχει καταγεγραμμένη η «διάθεση» όλων των πλευρών να γίνει συνέδριο εντός του 2021 προκειμένου να ξεκαθαρίσει η νέα εικόνα των συσχετισμών, μετά την εγγραφή νεών μελών και τη διεξαγωγή των νομαρχιακών εκλογών που ανέδειξαν νέα συντονιστικά, αλλά και να οριστικοποιηθούν πολιτικές κατευθύνσεις στα βασικά ζητήματα.

Εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζυγίζει τα ενδεχόμενα, καθώς θέλει πάση θυσία να αποτρέψει το ενδεχόμενο το συνέδριο να εξελιχθεί σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια λίγο πριν από τον εκτιμώμενο χρόνο εκλογών. Αντιθέτως επιθυμεί ένα συνέδριο που θα εκπέμπει μηνύματα ενότητας, εξωστρέφειας, προοπτικής εξουσίας και σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της Ομπρέλας, που συγκροτείται από τη συμμαχία της ομάδας των 53 υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με μια σειρά «ιδρυτικών» ή παλαιών στελεχών του κεντρικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας, Παπαδημούλης κ.ά.) ζητούνται εγγυήσεις για τις διαδικασίες, δηλαδή να είναι σαφώς καθορισμένες και όχι χαλαρές και ελαστικές όπως θεωρούν ότι συνέβη με την προγραμματική πανελλαδική συνδιάσκεψη τον Ιούλιο. Ειδικότερα, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προϋποθέσεων που θεωρούν κρίσιμο να εισακουστεί από την ηγεσία, όπως σαφώς προσδιορισμένο σώμα (μετά την εγγραφή μελών που έχει προηγηθεί να «κλειδώσει» η διαδικασία των εγγραφών και να οριστικοποιηθεί ένας αριθμός μελών των οργανώσεων από τις οποίες θα προκύψουν οι σύνεδροι), διά ζώσης συνελεύσεις των οργανώσεων, «όχι» ποσοστώσεις νέων μελών επί του συνεδριακού σώματος και των οργάνων (αφού τα νέα μέλη πλέον έχουν ενσωματωθεί στον κομματικό κορμό).

Θεωρητικά, αναμένεται ότι σταδιακά θα πάρουν μπρος οι συζητήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επί των όρων διεξαγωγής του συνεδρίου, προβληματισμών κ.λπ. Προς το παρόν τα πράγματα φαίνεται να κινούνται αργά.

Διαβάστε επίσης

Τροπολογία Πλεύρη για την αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων

Κορωνοϊός: Και επίσημα στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα

Σταυρούπολη: Λίμνη αίματος μετά τις συμπλοκές στο ΕΠΑΛ (Video, σκληρές εικόνες)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58