search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:24
MENU CLOSE

Δευτερολογία Τσίπρα: Θα αλλάξουμε τη Συμφωνία σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό (Video)

07.10.2021 18:18
tsipras-new

Για «διχαστική» και «εμπρηστική» ομιλία κατηγόρησε, στη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό, κάτι που απέδωσε σε προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη «να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης, πλην Ελληνικής Λύσης».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερολογία του έβγαλε το μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα του. Έκανε διχαστική ομιλία για να αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα για τη Συμφωνία που τέθηκαν από όλες τις πλευρές. Γιατί δεν επέλεξε την αμυντική συμφωνία την άνοιξη του 2020; Γιατί τότε ήταν ακριβή η αγορά των φρεγατών, ενώ σήμερα η συμφωνία των 5 δισ. επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα ραφάλ, όλα αυτά τα αντέχουμε»;

Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πατάει σε δυο βάρκες προσαρμόζοντας το μεν δόγμα της εξωτερικής πολιτικής στο δόγμα Σαμαρά ο οποίος βάζει κόκκινη γραμμή στον ίδιο τον διάλογο με την Τουρκία το μεν δόγμα της Άμυνας στην κεντροδεξιά και το δόγμα Γεραπετρίτη περί κόκκινης γραμμής στα 6ν.μ. «Αντιλαμβάνομαι», είπε, «τα εσωκομματικά προβλήματα που έχει ο κ. Μητσοτάκης και την ανάγκη να πατήσει σε δύο βάρκες. Στη βάρκα της κεντροδεξιάς και την άλλη στην ακροδεξιά». Και αναρωτήθηκε πως θα συμβιβάσει αυτές τις δύο γραμμές.

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δόγμα η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε «ούτε Μπελχάρα ούτε Ραφάλ όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία μαζί με πολεμικά βγήκαν στην ΑΟΖ. Αλλά δεν είπαμε ότι έχει άνεμο που παρασέρνει στην ΑΟΖ μας. Ούτε ότι δεν μπορούν να κάνουν έρευνες επειδή έχει φασαρία. Δεν είχαμε ούτε Ραφάλ ούτε Μπελχάρα, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα πολεμικά μας πλοία». 

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός δεν απάντησε και στο άλλο ερώτημά του στο οποίο και επέμεινε, δηλαδή αν με αυτή τη Συμφωνία η Γαλλία θα επενέβαινε σήμερα σε περίπτωση παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων για παράδειγμα στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αν είχαμε τη Συμφωνία αυτή όταν το 2020 το Όρουτς Ρέις έφτασε 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, είπε, ή αν αύριο παραβιαστεί η ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο θα είναι εκεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό; Δεν τολμήσατε να το πείτε. Γιατί το δόγμα Γεραπετρίτη είναι το δόγμα σας, τα 6 ναυτικά μίλια. 

Σε ό,τι αφορά το κόστος σημείωσε «αν είχαμε κι εμείς τη δυνατότητα να δαπανήσαμε 10 δις θα λέγαμε ότι δε θέλουμε; Δεν έχει όμως αυτή τη δυνατότητα η χώρα» ενώ πρόσθεσε, «ξεχνάμε ότι πριν το 2015 υπήρχε και το 2010 και το 2009 και κάποιες κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν τη χώρα».

«Οι πρώτοι που θα επιδιώξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας». Ωστόσο, εσείς «έρχεστε σα να μην υπάρχει αύριο και προτρέχετε των εισηγήσεων των Ε.Δ και ανακοινώνετε αγορές».

Όσον αφορά το κέντρο εκπαίδευσης της Καλαμάτας, απαντώντας στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος είχε προηγουμένως λάβει τον λόγο για να απαντήσει, σημείωσε: «Αντίστοιχες προσφορές είχαν έρθει επί ημερών μας και είχα απορρίψει μια λογική μιας υπέρμετρης σπατάλης γιατί είχα ταυτόχρονα εισηγήσεις από το ΓΕΑ και από τον τότε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και αργότερα επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Χριστοδούλου, αλλά και από τον τότε Γενικό Επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου εθνικής Άμυνας τον κύριο Αποστολάκη, οι οποίοι μου έδωσαν φάκελο συγκεκριμένο με τη δυνατότητα από εγχώριες δαπάνες και δυνάμεις να μπορούσαμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα». «Τη μισή αλήθεια είπατε» υπογράμμισε απευθυνόμενος στον κ. Παναγιωτόπουλο.

Ως προς το ζήτημα της αποστολής ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: «Θα βγείτε κ. Μητσοτάκη με δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν Έλληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ; Γιατί οι υπουργοί σας σε ερώτηση που κάναμε στον Υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας το Μάρτιο του 2021 άλλα είπαν». 

Επίσης, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη διαγραφή Μπογδάνου λέγοντας πως μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του βγήκε ο κ. Γεραπετρίτης και είπε ότι είναι μέλος του κόμματος και μπορεί να επιστρέψει. «Δεν είναι αδιάφορο», είπε «ότι μας κυβερνά ένας Πρωθυπουργός που έχει μόνιμο μέλημα πως θα ικανοποιεί το ακροδεξιό κοινό και θα αλιεύει ακροδεξιές ψήφους». 

Κλείνοντας σημείωσε πως «η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία, μας απομακρύνει από μια λογική αποκλιμάκωσης και έντιμης λύσης με την Τουρκία, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις πολύ πέρα απ’ την περιοχή μας, και γι’ αυτό το λόγο αυτή τη Συμφωνία θα την καταψηφίσουμε». Πρόσθεσε ότι «αξιοποιώντας το ακροτελεύτιο άρθρο 31 της Συμφωνίας που λέει πως η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί εγγράφως ανά πάσα στιγμή, με την κοινή συμφωνία των δύο μερών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την αλλάξει σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό». Οι Έλληνες στρατιώτες, είπε, θα πολεμούν για να υπερασπίζονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και όχι στην Αφρική.

Διαβάστε επίσης:

Μεταναστευτικό: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει συστηματικά pushbacks στο Αιγαίο – Διαψεύδει ο Μηταράκης, θορυβημένη η ΕΕ

ΚΙΝΑΛ: «Εταιρεία δημοσκοπήσεων κάνει bulling σε όποιον λέει ότι θα ψηφίσει Φώφη»

Κορωνοϊός: Πλήρης η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» – 335 διασωληνωμένοι και 30 νεκροί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50