search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Το «εργαλείο» που μπορεί να εκτοξεύσει το Bitcoin στις 100.000 δολάρια

08.10.2021 18:55
bitcoin

Τα κρυπτονομίσματα και ιδιαίτερα το bitcoin είναι μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες εξελίξεις της νέας ψηφιακής εποχής. Μιας εποχής η οποία έρχεται με τέτοια ταχύτητα που ακόμα και οι πιο πεπειραμένοι οικονομολόγοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν.

Ειδικά για το Bitcoin, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα καθώς φαίνεται ότι ο βασικότερος λόγος για την αύξηση του ενδιαφέροντος από το ευρύτερο κοινό αφορά στην πιθανότητα να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ένα πολυαναμενόμενο ETF του Bitcoin (τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή). Οι αναλυτές εκτιμούν πως το παιχνίδι θα αλλάξει απότομα επίπεδο με το ETF.

Γιατί είναι τόσο κρίσιμο το θέμα των ETFs; Για πολλούς, ιδιώτες αλλά κυρίως θεσμικούς, είναι δύσκολο να αποκτήσουν έκθεση στο Bitcoin, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του όσον αφορά τη φύλαξη. Τα ETFs παρέχουν έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο πρόσβασης στον άγνωστο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Επιτρέπουν στους επενδυτές να έχουν έκθεση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς απαραίτητα να τα αγοράζουν ή να τα κατέχουν.

Άρα η επίδρασή τους στην αγορά έχει δύο σκέλη. Πρώτον, απαιτεί την αγορά σημαντικών ποσοτήτων από κρυπτονομίσματα ως αντίκρισμα, με αποτέλεσμα η επίδραση στη ζήτηση να είναι ακαριαία. Ωστόσο ακόμα σημαντικότερο είναι πως θα φέρει σε επαφή πολύ κόσμο που για την ώρα είτε αγνοεί την ύπαρξή τους είτε δεν τα εμπιστεύεται.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν. Από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το ETF του χρυσού τον Μάρτιο του 2003, εξαπλασιάστηκε η τιμή του μέχρι το 2011. Γιατί; Επειδή έκανε την απόκτησή του πολύ εύκολη, με ελάχιστο κόστος συναλλαγών και αποθήκευσης, ακόμα και σε μικρή ποσότητα.

Μετά από μια τέτοια απόφαση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα εισρεύσουν στον χώρο δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συνεπάγεται ότι η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων θα φτάσει γρήγορα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς θα αποτελέσει το όχημα για θεσμικούς επενδυτές.

Τι πιθανότητες υπάρχουν για να ανακοινωθεί η έγκριση; Σύμφωνα με το Bloomberg, ποτέ δεν ήταν τόσο πολλές. Πιθανότερη να εγκριθεί πρώτη στις 18 Οκτωβρίου θα είναι η αίτηση της ProShare. Ο λόγος είναι πως είναι εξειδικευμένοι στα ETFs που περιλαμβάνουν futures.

Θυμίζουμε πως ο Gary Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), έχει εμφανιστεί θετικός στο να δώσει άδεια σε ένα ETF που να βασίζεται σε futures του Bitcoin. O Eric Balchunas του Bloomberg, αναλυτής εξειδικευμένος στα ETFs, δίνει 75% πιθανότητα να συμβεί.

Δεν είναι καθόλου άσχετο πως ο Gensler δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με μέλη του Κογκρέσου ότι «δεν έχει καμία πρόθεση» να απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η SEC δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων που έχουν καθιερωθεί εδώ και καιρό χωρίς πωλήσεις νομισμάτων από δημόσια προσφορά, όπως το Bitcoin. Εκεί που εστιάζουν είναι στα stablecoins και σε εκείνα που εκδίδουν νομίσματα σαν να είναι μετοχές.

Το νέο ETF που περιέχει έμμεσα Bitcoin

Ίσως είναι ενδεικτικό των προθέσεων της SEC ότι ενέκρινε ένα ETF με την ονομασία «Volt Bitcoin Revolution». Αυτό το ETF θα παρέχει στους επενδυτές έμμεση έκθεση στο Bitcoin, καθώς θα αποτελείται από 30 εταιρείες που κατέχουν ένα σημαντικό μέρος του κρυπτονομίσματος στους ισολογισμούς τους.

Ποιες είναι αυτές; Πρώτα από όλες η MicroStrategy, η οποία θα αποτελεί το 20% περίπου της αξίας του χαρτοφυλακίου. Κατόπιν οι Tesla, Square, Coinbase, PayPal. Από ό,τι ανέφερε η Volt, η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που το εκδίδει, αποφάσισε να συμπεριλάβει και το Twitter, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να στέλνουν μικροποσά σε Bitcoin ο ένας στον άλλο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το Bitcoin Revolution δεν θα ακολουθεί πιστά την πορεία της τιμής του Bitcoin. Η μεταβλητότητα στην τιμή του δεν θα επηρεάζει αποφασιστικά μετοχές εταιρειών όπως η Tesla και η PayPal. Παρ’ όλα αυτά το ότι έλαβε έγκριση από τη SEC είναι μια ένδειξη πως έχει μετατοπιστεί η στάση της σε σχέση με παλαιότερα.

Διαβάστε επίσης:

Χάκερς χτύπησαν το Twitch: Tεράστια διαρροή προσωπικών δεδομένων

Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα: Πρέπει να αυξήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να προστατευθούμε από τις αυξήσεις

Cryptocurrencies στην Ελλάδα: Miners αναζητούν Bitcoin και Ethereum – Οι αμοιβές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:35